Aktuális

Senki nem tudja, mennyi lesz jövőre a tandíj

S. D.

2012. december 12. szerda 09:00

Egyelőre senki nem tudja, mennyit kell majd fizetni az egyes szakokon szeptembertől, de hamarosan kiderül. Az elkeseredett diákok mára az eddigieknél is nagyobb tüntetést ígérnek.

Egyelőre nem tudni, hova és mennyiért lehet majd felvételezni 2013 szeptemberétől, az erről szóló tájékoztató online formában csak december 31-ig fog megjelenni – közölte az Oktatásért Felelős Államtitkárság. Így alig két és fél hónappal a felvételik beadása előtt még azt sem tudni, hogy mennyi lesz az adott szakra a tandíj. Emiatt is hosszabbították meg március 1-jéig a határidőt.

A felsőoktatási intézményekben is teljes a káosz, senki nem tudja, milyen feltételekkel vághatnak neki a 2013-ban induló tanévnek. A Bors által megkérdezett egyetemi rektorok éppen erre hivatkozva hárították el a nyilatkozatot. Közben nem csitul a felsőoktatás átalakítása körüli balhé. Tegnap Miskolcon a hétfői, szegedi megmozdulás mintájára száz diák elfoglalta a megyei kormányhivatal épületét, hogy így tiltakozzanak a változások ellen. A diákok egy petíciót akartak átadni Demeter Ervin kormánymegbízottnak, aki tegnap a Parlamentben volt.

Mint ismert: a múlt héten derült ki, hogy a kormány alaposan megvágja az állami ösztöndíjas helyeket, jövőre mindössze alig tízezren tanulhatnak ingyen a felsőoktatásban, a többieknek részben vagy egészben, de maguknak kell állniuk az oktatásukat. Szinte rögtön beindultak a tiltakozások. A Fideszen belül sem mindenki ért egyet a dologgal. Pokorni Zoltán oktatási szakpolitikus durva intézkedésnek nevezte a keretszámcsökkentést, amit szerinte nem ildomos két hónappal a februári jelentkezési határidő előtt meghozni.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ma délután négy órakor komoly megmozdulást tervez, hallgatói fórumukra meghívták Orbán Viktort is. A miniszterelnök tegnap levélben reagált a meghívásra, amelyben azt írta: a szakmai egyeztetések céljából keressék Balog Zoltán minisztert. Érdekes, hogy nem Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt nevezte meg Orbán a diákok tárgyalópartnereként. Forrásaink szerint ez arra is utalhat, hogy Hoffmann pozíciója már nem olyan stabil. Ezt ugyanakkor a miniszterelnök környezetéből lapunknak nem kívánták kommentálni. Ami biztos: Hoffmann bejelentette, nem mond le.

A Hallgatói Hálózat (HaHá) részéről tegnap úgy nyilatkoztak: a kormány hülyének nézi őket.

– A barbár, átgondolatlan, központosított „reformnak” nevezett felsőoktatási koncepció mögött nincsenek észérvek. A kormány hülyének néz minket, és hazudik. Felszólítjuk a kormányt, hogy hagyja abba a hazudozást, és kezdje el fölfogni, hogy amit az oktatással művel, azt nem csak saját maga ellen, de az ország ellen is teszi. Nem fogjuk hagyni, hogy elvegyék a jövőnket! Szerdán folytatjuk – figyelmeztetett a HaHá.

 

Korábban ok ellenezték a legjobban

A Fidesz korábban még hevesen tiltakozott a tandíj ellen, népszavazást is tartottak a témában 2008-ban. Szintén érdekes Hoffmann Rózsa jelenlegi oktatási államtitkár 2006-os közleménye, amelyben kiállt a tandíj ellen tiltakozó diákok mellett.

– A KDNP erkölcsi kötelességének tartja, hogy kifejezze szolidaritását a felsőoktatási hallgatókkal. A szegénység felé sodródó magyar társadalomban a kilátásba helyezett tandíj megfizethetetlen a családok jelentős részének, sok szegény sorsú tehetséges fiatal el fog esni a diplomaszerzés lehetőségétől – írta akkor Hoffmann.

 

Bukó diákhitel

A kormány szerint a költségtérítést remekül lehet fedezni a diákhitelből, ezért meg is újították a rendszert, és bevezették a Diákhitel 2-t. Az új kölcsön azonban nem aratott osztatlan sikert. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter ezért tegnap azt mondta: a konstrukción belül várhatók módosítások. 

További cikkek

Interjú

Fontos bejelentést tett Orbán Viktor: Február 15-től lépnek életben az új szabályok

Koronavírus

Jön az oltási igazolvány: Megérkeztek a részletes szabályok

Ez is érdekelhet

life.hu

Gáspár Győző végre elmondta, mit jelent a "cigány kolbász"

metropol.hu

Előkerült az esküvői videó: Horváth Gréta és Meggyes Dávid között már akkor sem volt felhőtlen a viszony – Videó!

origo.hu

Fontos hír érkezett a horvátországi autópályákról, ez érintheti a magyar pénztárcákat

hirtv.hu

Felmérés: Az ellenkezője történik, mint amiben a baloldalon reménykedtek

heol.hu

Ismét kitakarították a szomszédjai életét megkeserítő Töviskes téri gyűjtögető lakását

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a koronavírusos francia játékos kiszökött a szegedi karanténból – sajtóhír

origo.hu

Áll a bál, a Tesla befektetői milliárdokat követelnek Elon Musktól

life.hu

Ápolónőből lett pornósztár a nagymellű anyuka, aki most 8 órákat forgat (18+)

origo.hu

Már Magyarországon is rendelhető az új Opel Astra, az árától hanyatt fog esni