Aktuális

Nem aggódik a Fidesz a népszerűsége miatt

Bors

Létrehozva: 2012.12.31.

Amilyen jól sikerült a Jobbiknak 2011, majdnem akkorát zuhant idén decemberre a párt népszerűsége egyes kutatások szerint. Az évet, úgy tűnik, a szocialisták nyerték: az MSZP közelebb került a továbbra is legnépszerűbb Fideszhez.

Fidesz-KDNP - A 2011 elején még biztosan vezető kormánypártok már tavaly év végére veszítettek népszerűségükből. Ez a trend 2012 közepéig kitartott, az év végére korrigált az Orbán Viktor vezette koalíció. A biztos pártválasztók körében 39 százalékon állnak az Ipsos szerint.

– Persze történt visszaesés, de ez várható is volt. Bízunk abban, hogy a mostani intézkedések gyümölcse idővel majd visszatéríti választóink többségét. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy most ősszel veszített először időközi választást kormánypárti jelölt, de nem beszélhetünk trendről, így aggódni sem érdemes emiatt – mondta lapunknak Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselője.

MSZP -  2012 győztese a szocialista párt. Bár tavaly úgy tűnt, rosszul jönnek ki a Gyurcsány Ferencékkel történt szakításból, idén jelentősen növelték táborukat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az időközi választásokból többet is nyerni tudott az MSZP által támogatott jelölt. A párt átlagban négy százalékot javított a biztos választók között.

– Sokan látták halott pártnak az MSZP-t a választások után. Ehhez képest a legnagyobb ellenzéki párt lettünk. Jelenleg 1,4–1,5 milliós tábor áll mögöttünk és remélem, akik az orbáni világ helyett normális országban gondolkodnak, azok a mi oldalunkon fogják tovább erősíteni a demokratikus ellenzéket – mondta a Borsnak Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

Jobbik - A párt képviselői idén botrányok sorozatát generálták. A legnagyobb visszhangot kiváltott kijelentés Gyöngyösi Mártontól hangzott el, amelyben „zsidó származású emberek” számba vételéről beszélt. (A képviselő később azt mondta, félreértették, és elnézést kért.) A párt parlamenti frakciójából többen kiléptek, és korrupciós vádak is megfogalmazódtak.

– Valóban esett a népszerűségünk, de ez két dolog miatt történhetett. Pszichés nyomás nehezedik a Jobbik szimpatizánsaira Gyöngyösi Márton félreértett kijelentése miatt. Sokan emiatt nem is merik jobbikosnak vallani magukat. De nem aggódunk, hiszen még jobban állunk, mint a 2010-es választások idején – értékelte évüket Balczó Zoltán, a párt alelnöke.

LMP - Míg korábban több látványos akcióval irányították magukra az érdeklődést, de- cemberre, úgy tűnik, elfogyott a lendület és a pártot felőrölhetik a belső konfliktusok. Több távozó is volt az LMP-ben.

– Minden párt népszerűsége hullámzik, így óhatatlan, hogy becsúszik egy-egy hullámvölgy. Annál sokkal fontosabb, hogy még a visszaesés ellenére is meg tudott maradni a párt öt százalék felett – fogalmazott Vágó Gábor, az LMP képviselője.

DK - A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció szinte mindenből megpróbált politikai tőkét kovácsolni, éhségsztrájkkal, tüntetéssel hívták fel magukra a figyelmet, ez azonban kevésnek tűnik ahhoz, hogy 2014-ben bejussanak a parlamentbe. Most két százalékon állnak, és a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt 2014 viszont további választókat csaklizhat el.

– Természetesen figyelemmel kísérjük a közvélemény-kutatásokat, de a választásokat nem ezek döntik el. Fontosabb, hogy idén két polgármesterjelöltünk is nyerni tudott, és már minden választókerületben van szervezetünk – mondta Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek