Aktuális

Döntött a bíróság: fejenként egymillió forintot kap Pári

Ferentzi András

Létrehozva: 2012.12.07.

Véget ért a Tolna megyei apró falucska harca a hivatalokkal, két bírósági döntés után a Kúria is nekik adott igazat, így a különváló Pári 622 millió forintot kap Tamási városától.

Mintha a főnyereményt ütötte volna meg az alig 700 lelket számláló Pári. A dombok között meghúzódó, csendes Tolna megyei település ugyanis egy bírósági döntés után 622 millió forintot nyert a szomszédos Tamásitól. A két település 1984-ben egyesült. Azonban míg Tamási virágzott, Pári igencsak leépült. A helyiek elmondása szerint korábban kétszer ennyien laktak a faluban. 2003-ban lett elegük a „nagy testvérből”, népszavazást írtak ki, amelyen elsöprő többséggel nyertek az elszakadáspártiak.

– 2006-ban megtörtént a válás, pénzt azonban nem kaptunk, ezért bírósághoz fordultunk – mondta a Borsnak Gere Zoltán, Pári polgármestere, aki abban az évben vette át a település irányítását. A közös vagyonból a bírósági döntés alapján több mint 800millió forint illette meg Párit, ebből 622 millió forintot kellett volna kifizetni készpénzben. Ezen ment a vita. Egészen a múlt hétig, amikor a Kúria döntött: Tamásinak fizetnie kell.

– Ez igen sok pénz, nagyjából hatévi költségvetésünk, de mi inkább úgy tekintünk rá, mint 40 év elmaradt fejlesztési pénzére. Úgy tudjuk, hogy a kormány garanciát vállalt a kifizetésére. Reméljük, legkésőbb tavaszra megkapjuk a pénzt –mondta Gere, akinek komoly tervei vannak a faluval. – Biztos lesz valamilyen buli, de azért a pénzt nem isszuk el – tette hozzá mosolyogva. – Rögtön sok más önkormányzat megkeresett, hogy adjunk nekik kölcsön, de mi magunkra szeretnénk költeni.

Fejleszteni szeretnének, ipari parkot létrehozni, munkahelyeket teremteni. Pári tervei között szerepel egy naperőmű, a falusi turizmus fejlesztése és a távfűtés bevezetése.

– Szeretnénk önellátók lenni az energia terén – nyomatékosította a polgármester, akiben vakon bíznak a helyiek.

A faluban egyébként meglepő módon nyomát sem tapasztalni a hurráhangulatnak. Aki tud, dolgozik. A három utcácskában a régi házak mellett új építésű, napelemmel felszerelt otthonok is sorakoznak. A kocsma ottjártunkkor zárva, ugyanis csak délelőtt fél 11-ig  van nyitva — meg este. Csakúgy, mint Pári vegyesboltja. A többségében svábok lakta településen szinte mindenki beszél németül, úgyhogy a multicégeket is szeretettel várják.

– Munkahelyek kellenének és csatornázás. Persze vicceltünk otthon, hogy milyen szép is lenne a karácsony, ha szétosztanánk magunk között ezt a pénzt, de inkább a településre költsük az összeget – mondta egy helybéli, Kiss Zsuzsanna.

A faluban alig üzemel vállalkozás, az egyik a festőműhely, amely külföldre gyárt rajzfilmfigura-képeket. A településen több ház oldalán is látni a munkáikat.

– Mindenki külföldre megy dolgozni, mert itt nincs munka. Ezen kellene változtatni. Zolimegfontolt ember, biztosan kitalál valami okosat – mondta Pelcz István, a műhely alkalmazottja.

– Én már egy új járdának is örülnék, ezen a régin alig tudok közlekedni – panaszkodott a Borsnak az idős Probszt Mihály, aki hozzátette: talán egy kicsit szebben fog majd kinézni a falu. Páriban egyébként általános vélemény, hogy a település érdekében költsék el az összeget. Mert, ugye, a jövőre is gondolni kell.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek