Aktuális

Megérzéssel olvas Matyi

Balajti Péter

2012. november 5. hétfő 09:00

Másfél óra alatt végez egy háromszáz oldalas könyvvel a 14 éves Ulz Mátyás. A fiú a Borsnak elárulta: túl sok minden érdekli, ezért egy különleges technikával spórol a leckeidőn.

A nyolcadikos Ulz Mátyás rácáfol az olvasás természetéről kialakult elképzelésekre. Sok száz oldalas könyvekkel végez néhány óra alatt, s úgy tud adott szavakat és témákat megtalálni a betűtengerekben, hogy csak végigsimítja az oldalt. A legmeglepőbb az, hogy akár csukott szemmel is 70 százalékos biztonsággal képes megtalálni egy, az adott oldalon gyakran előforduló kifejezést.

Ezt a képességét próbára is tettük: a Bors általunk kijelölt cikkében másodpercek alatt megtalálta a megadott szó csaknem mindegyik előfordulását anélkül, hogy korábban ismerte volna a szöveget. – Ennek, az úgynevezett extraszenz olvasásnak semmi köze a hagyományos olvasáshoz – mondja a fiú. Artur Zsazskov parapszichológus azzal kísérletezett, miképp olvashatnának a vakok hagyományos könyveket. A Mesteri Elme módszerét dr. Földes László orvos tanítja Magyarországon.

– Érdekes módon előbb ujjgyakorlatokat kellett elsajátítanom, majd különböző feladatok révén sikerült átállnom az iskolában tanultról a hatodik érzékkel történő olvasásra – magyarázza Mátyás, aki vízszintesen és függőlegesen is képes haladni a szöveggel, amikor keres valamit.

– Ez a képesség mindannyiunkban megtalálható, csak elő kell hívni. Az agyunk csodákra képes, jól példázza ezt a kísérlet, amikor az elme az összekevert betűkből álló szavakat magától helyrerakja. Ez is hasonlóan működik, azzal a különbséggel, hogy itt az agyammal rácsatlakozom a közös tudatalattira, s onnan hívom elő a segítséget. Ilyenkor soronként csak egy-egy szó élesedik ki, s abból áll össze az információ – mesél a élményeiről Mátyás. A fiú mindezt félig-meddig játéknak fogja fel, és élvezi, hogy remekel a suliban, mi közben nem kell lemondania a hobbijairól, az angol színjátszó körről és a sportról. 

További cikkek

Covid

Müller Cecília: Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz - videó

Stop

Ennek a 4 intézkedésnek nagyon sok magyar fog örülni

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Megtört és bevallotta tettét a Futórózsa utcai gyilkos

metropol.hu

Kulcsár Edina pont úgy cseréli le Csutit, ahogy Csutival cserélte le az egykori jegyesét

origo.hu

Megerőszakolt egy nőt, kilenc évre börtönben megy a Real Madrid korábbi sztárja

magyarnemzet.hu

Pulai András bicskanyitogató módon nyilvánult meg ’56-ról

boon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

origo.hu

Minden emberben van egy "halálóra", ami előre megmutatja, mikor hal meg

origo.hu

Mától ismét pályázhatnak a vállalkozások technológiaváltó támogatásra

metropol.hu

Brutális mínuszok jönnek, percek alatt több centis hó esik le

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: értékelés – szomorú, hogy kiestünk, de megérdemeltük

origo.hu

Rosszul lett és meghalt egy kisfiú egy újpesti benzinkúton