Aktuális

Képtelenek megfejteni az ősi tárgyak titkát

Bors

2012. november 8. csütörtök 21:00

A kalandregényekben szereplő kincsvadászok az életüket is kockáztatják egy-egy kivételes darabért, s nemcsak annak anyagi, de szellemi, spirituális értéke okán is. Néhány olyan leletet mutatunk be, amelyek már sokak fantáziáját megmozgatták, többnek a mai napig nem tudták megfejteni a titkát.

A rongo-rongo írás 

A Húsvét-szigeten használt rongo-rongo egy eddig megfejtetlen írásrendszer, s mindössze huszonhat olyan szöveg maradt fenn, amely ezen a nyelven íródott. (A szövegeket egyébként egy nagyon gyorsan korhadó fafajtára karcolták.) A nyelvészek egy része az írás prototípusának tartja a jellegzetes, fejeket ábrázoló szobrairól is ismert szigetlakók feljegyzéseit. Az olvasata főként azért rejtély, mert állítólag a szigeten élők készséggel meséltek, ám valószínűleg nem szó szerint olvastak, hanem a jelek mintegy emlékeztették őket az egyébként is ismert történetre. Így nem kizárt, hogy a fennmaradt szövegek örökre megőrzik e hatalmas kultúra eddig is ismeretlen titkait.     

 

A phaisztoszi Korong  

Ez idáig senkinek nem sikerült megfejtenie az 1908 júliusában Kréta szigetén talált phaisztoszi agyagkorongra nyomott jeleket. A CD-nél alig nagyobb, mindössze 15 cm átmérőjű leletről a kormeghatározás alapján csupán annyi állítható bizonyosan, hogy időszámításunk előtt 1850–1600 között, azaz a középső bronzkorban készítették. Minden bizonnyal az időszámításunk előtti 1500-ig virágzó mínoszi kultúra egyik legfontosabb tárgyi emléke. Az azonban, hogy a rányomott 241 szimbólum (melyek összesen 61 kifejezést alkotnak) mit jelenthet, talán örökre titok marad.   

 

A Kryptos-szobor  

Több mint húsz éve törik a fejüket kódfejtők az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) langley-i főhadiszállásának egyik szobrának üzenetén. Az alkotót, Jim Sanbornt – aki Ed Scheidt kódfejtővel közösen tervezte a szobrot – 1989-ben kérte fel a „cég” a mű elkészítésére. A szobor egy S alakú fémlemez, de részét képezi egy kőből faragott fa, egy medence, s több kisebb szikla Morse-jelrészletekkel. Amikor a mű elkészült, a CIA akkori igazgatója lezárt borítékban megkapta a megfejtést – legalábbis állítólag. Mert Sanborn azt állította a brit Guardin című lapban, hogy nem a teljes üzenetet adták át. A mű még több figyelmet kap azóta, hogy szerepelt Dan Brown A Da Vinci-kód című bestsellerének borítóján. Sanborn nem örült a hírverésnek, ezért lakásából és műterméből száműzte a Kryptosra vonatkozó összes adatot.   

 

A Voynich-kézirat

Wilfrid M. Voynich könyvkereskedőről kapta nevét ez a rejtélyes könyv, mely ismeretlen eredetű nyelven és betűkkel íródott. Az amerikai gyűjtőhöz 1912-ben került, a kötet korát 500-550 évesre taksálják. Az azóta Voynich-kéziratnak nevezett könyv tartalmát az USA és az Egyesült Királyság haditengerészetének kódfejtői sem tudták feltörni – még egy-egy részletét sem.  

 

Iránytű a Szent Grálhoz?

A XVIII. században épült az angliai Staffordshire megyében az a Pásztoremlékmű, melyen egy nyolc betűből álló kód is olvasható: OUOSVAVV, melyet egy D és egy M betű fog közre. A feliratnak látszólag semmi értelme, ezért zavarja össze a kultúrtörténészeket és a nyelvészeket is. Az elmúlt másfél évszázadban sokan jutottak arra, hogy az 1118-ban alakult templomos lovagrend tagjainak üzenete ez, mely – természetesen miután megfejtik jelentését – elárulja, hol található a Szent Grál, vagyis az a kehely, amelybe a keresztre feszített Jézus vérét fogták föl. A világ híres feladványai közé tartozik ez is, még az evolúció atyja, Darwin és a viktoriánus kor írózsenije, Charles Dickens bicskája is beletörött.   

További cikkek

Horror

Sarlóval fejezték le a turistát a vakáción

Horror

Évekig őrizgette neje holttestét a feleséggyilkos rém

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az utas kinyitotta egy furgon ajtaját a Széna téren, ami ezután jött, az igazi szégyen - videó

ripost.hu

Akciófilmbe illő jelenetek Miskolcon: buszokat megállítva eredtek a fegyveres nyomába

life.hu

Meg kell műteni Gesztesi Károly fiát, nem halogathatta tovább a beavatkozást

mandiner.hu

Bolgár védelmi miniszter: A bolgár hadsereg nem vesz részt hadműveletekben Ukrajna területén

kemma.hu

Hivatalos: ezt a hármast indítja a Fidesz-KDNP Komárom-Esztergom megyében

origo.hu

Már elkerülhetetlen: óriásrakéta csapódik a Holdba

nemzetisport.hu

Kép: „A te stílusod, a te szabályaid” – C. Ronaldón remekül áll a szemüveg

vg.hu

Megérkezett az amerikai válasz az orosz külügyminisztériumba

ripost.hu

„Ez minden szülő legrosszabb rémálma” – édesanyja szeme láttára hunyt el a 6 hónapos angyalarcú kisfiú

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Izland nyert, de a franciák vereségére is szüksége van az elődöntőhöz

mandiner.hu

Donáth Anna (Facebook): Bepereljük Szijjártó Külügyminisztériumát

origo.hu

Megbolondulnak az aranyhalak a gömbakváriumokban, leállítják gyártásukat