Aktuális

Feljelentették a zsidózó jobbikos képviselőt

Bors

2012. november 28. szerda 09:00

Hatalmas botrányt kavart tegnapra a zsidók összeszámlálását még hétfőn, a parlamentben szorgalmazó Gyöngyösi Márton (Jobbik). A kormány és a pártok félnapos késéssel eszméltek, de akkor már egymással versengve.

HÉTFŐ DÉLUTÁN „Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt: az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára” – mondta Gyöngyösi Márton. A megszólított Németh Zsolt külügyi államtitkár ennyit válaszolt: „Ennek a kutatásnak nem tudok a támogatója lenni. Az, hogy hány zsidó származású személy van a magyar kormányban, nem kapcsolódik ahhoz, hogy milyen súlyos konfliktus zajlik a Közel-Keleten.” Az elhangzottak idején harmincnegyven képviselő volt a teremben, a levezető elnök a jobbikos Balczó Zoltán volt. A képviselők közül egyedül Osztolykán Ágnes (LMP) kifogásolta Gyöngyösi mondatait.

KEDD REGGEL Észbe kaptak a politikusok. Először az MSZP, majd a kormány adott ki elhatárolódó nyilatkozatot. A kormány szinte szó szerint megismétli a Schweitzer József forabbit ért júniusi inzultus kapcsán kiadott közleményét. (A kabinet szerint tény, hogy nemazonnal, de reagáltak.)

KEDD DÉLELŐTT. Gyöngyösi is bocsánatot kért. A parlamenti ülést vezető Ujhelyi István (MSZP) sárga csillagot tűzött ki, többen követték őt az MSZP és a Demokratikus Koalíció soraiból.

KEDD DÉLUTÁN. „Védhetetlen és félreértelmezhető volt, rosszul fogalmaztam” – ismerte el Gyöngyösi. Ezt követően a Parlament előtt – sárga csillagot viselve – civil szervezetek és politikusok tüntettek a zsidózás miatt.  

 

Kiadja a parlament Gyöngyösit?

Több ügyvéd szerint Gyöngyösi közösség elleni izgatást követett el. Ez a büntető-törvénykönyv szerint három év szabadságvesztéssel is sújtható. Azonban Gyöngyösit is, mint minden országgyűlési képviselőt, védi a mentelmi jog.

– Ennek felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja, elfogadásáról az Országgyűlés dönthet a mentelmi bizottság javaslata alapján – mondta dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a Borsnak. – Feljelentést bárki tehet. (Ez meg is történt.) Amennyiben felmerül a bűncselekmény gyanúja, elkezdődik a nyomozás. Eljárást viszont csak akkor folytathatnak a személy ellen, ha megtörténik a mentelmi jog felfüggesztése – fejtette ki az elnök.  

További cikkek

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Tűz

Menekítik az embereket Budapesten, nagy a baj

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

life.hu

Csodálatos hír: megszületett a népszerű színésznő második gyereke - Fotó

vg.hu

Diplomáciával próbálják megelőzni az ukrajnai háborút

boon.hu

Hajléktalanná vált a két miskolci mentős (videóval)

origo.hu

Tempósan jöhetnek a frissítések a Galaxy mobilokra

nemzetisport.hu

NB I: Örülnék, ha állandó bajnokesélyes lenne a Puskás Akadémia – Hornyák Zsolt

vg.hu

Az egyéjszakás kalandoknak is véget vethet a Covid

mandiner.hu

Márki-Zay Gulyás Mártonról: Ő nyíltan meleg, és szerintem kommunista. Nagyon szeretem!

life.hu

A Covid ölte meg a 25 éves magyar kismamát, férje zokogva beszélt a tragédiáról

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen

origo.hu

Elszaladt egy raklap térkőért a tüzépre, az autójától mindenkinek elakadt a lélegzete