Aktuális

Értelmetlenné tenné a kötelező biztosítást a kormány

mkr

2012. november 12. hétfő 13:00

Napokon belül dönt a parlament arról a módosításról, amely értelmetlenné teheti a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás befizetését. A tervek szerint a jövőben csak annak fizetnének a biztosítók, aki számlát hoz sérült járműve javíttatásáról.

Olyan módosítási javaslatot tett le a parlament asztalára a kormányzat, amely minden szakmai észérvet nélkülöz, ráadásul nemcsak az Európai Unió alapelveivel, de még saját Polgári Törvénykönyvünkkel is ellentétes rendeleteket tartalmaz. Az új rendelkezések szerint ugyanis a kormány meghatározná, hogy csak akkor lehet totálkárt megállapítani egy összetört jármű esetében, ha annak a javíttatási költsége meghaladná a forgalmi érték 80 százalékát. Ráadásul a biztosítók csak akkor fizetnének a koccanások, balesetek során kárt szenvedett autósoknak, ha azok számlával igazolják a javítás költségét.

– Ez teljes nonszensz – szögezte le a Bors kérdésére válaszolva dr. Kovács Kázmér közlekedési szakjogász, biztosítási szakértő. – A totálkár megállapítása eddig egy műszaki és egy közgazdasági tényezőből adódott, vagyis abból, menynyit kellene költeni a kár elhárítására, és az megéri-e a jármű újbóli biztonságos üzemeltetése érdekében. Ha viszont a kormányzat megköti a biztosítási szakemberek kezét, akkor arra kényszeríti az autósokat, hogy mindenképpen megjavíttassák járműveiket, ha a rajta keletkezett sérülés nem éri el a 80 százalékos értékcsökkenés szintjét. Ugyanakkor akik – például a taxis vállalkozások – maguk javíttatják az autóikat, hogyan adjanak számlát a javításról, csak azért, hogy a biztosítók megfelelhessenek a szerződésben vállalt kötelezettségüknek, vagyis megtérítsék a kárt. Ezzel teljesen értelmetlenné tennék a kötelező felelősségbiztosítás befizetését, hiszen maguk a biztosítók sem vállalhatnának felelősséget, vagyis a kötelező biztosítás befizetéséből adódó garancia szűnne meg. Látszik ebből a szakmai alapokat nélkülöző előterjesztésből, hogy a szaktárca sem a Magyar Autóklubot, sem a Magyar Biztosítók Szövetségét (Mabisz) nem kérdezte meg annak elkészítése előtt – magyarázza a szakember.

Maguk a biztosítók sem értik a módosító javaslatot, úgy vélik, ezzel arra kényszerítik az autósokat, hogy minél tovább megtartsanak roncsokat, ahelyett, hogy biztonságosabbra cserélnék összetört autóikat.

– Képzeljünk csak el egy autóst, akinek – mondjuk – 300 ezer forintot érő autójában 230 ezer forintnyi kár keletkezik, és – ha a módosító javaslatot elfogadják – kénytelen megcsináltatni és visszaülni öreg autójába, mert nem cserélheti azt a kártalanítás összegéből újabbra. De az is furcsa elképzelés, hogy valaki egy összetört tízmilliós terepjárót legyen köteles megtartani, mert abban „csak” 7,9 millió forintnyi kár keletkezett. Ilyen nagyságrendű károk esetén a javíttatást nem ítélik racionális döntésnek a kárszakértők, és totálkárosnak minősítik a gépjárművet.

Az autó tulajdonosa pedig a kártérítés összegéből újat vásárolhat – számolt be tapasztalataikról Gilyén Ágnes, a Mabisz szóvivője.

– Az pedig, hogy meghatározzák a totálkár mértékét, még soha, egyetlen országban sem fordult elő az Európai Unióban – hangsúlyozza a szakember.

– Ezzel csak azt érné el a kormány, hogy az egyébként is elöregedőben lévő hazai járműpark tovább vénülne, egyre öregebb és egyre rozogább autók rohangásznának a közutakon. A módosító javaslat másik, jogilag is igen problematikus része szerint a vétlen károsult köteles lenne megcsináltatni az autóját, csakis így kaphatna kártérítést. A tervezett passzus ellentmond a Polgári Törvénykönyvnek, de egy közelmúltban – éppen ebben az ügyben hozott ombudsmani állásfoglalás szerint – magának az alaptörvénynek is. Az alapvető jogok biztosa egyébként épp ebben az ügyben törvénymódosítási javaslattal fordult a nemzetgazdasági miniszterhez – részletezi a Mabisz szóvivője.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811441_auto_resized.jpg
origo.hu

Kínosan megbukott Herendi Gábor sorozata, a magyar csatorna elismerte

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13133_resized.jpg?avcount=1679868608
origo.hu

Dekoltázsban Lékai-Kiss Ramóna megelőzte Tóth Andit - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811124_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ma a szívünk összetört” – meghalt az ismert zenész ikerfia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15810475_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Egymást verték a románok a lelátón válogatottjuk Eb-selejtezőjén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15812526_auto_resized.jpg
metropol.hu

Többé nem titok: ismert művészbe szerelmes Széphalmi Juliska

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13134_resized.jpg?avcount=1679868608
origo.hu

Az egész napot feszülős bikinijében tölti Dua Lipa - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811137_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. március 27.: a Rák legyen kitartó, a Mérleg új útra tér

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15810253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Terhes vagy sem? Legújabb fotója lebuktatta Vajna Tímeát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811883_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kitálalt a McDonald's dolgozója, óriási a felháborodás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kulcsár Edina döntött: harmadik gyermeke ebben fog különbözni a testvéreitől

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/IMYCjUAh0WSYOTP0bTahbLpmxMDCETnaf4ggemljwaU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U1YzZmMjExZTcyNjQwOTVhMmIzMmU5MzNjNWVkMGVm.jpg
Dráma

3 éves kislány életéért küzdöttek a szakadó esőben a gergelyiugornyai focipályán

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/O1F_F0GF5lpaSlw7Vgk_7_t1FnhL0dNajml4Oez99rU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI4NTM0ZTI4ZGY0ZDQ3M2NhMmZlZDk0MzQ5NmIxNDQ0.jpg
Rollerhalál

Tragédiába fulladt szülinapi ünnepség Nyúlon: Kiderült, mi okozta a 3 éves gyerek édesapjának halálát