Aktuális

A családoknak lesz drágább a menetjegy

Huszti Zoltán

2012. november 24. szombat 10:00

Kik a vesztesei annak, hogy átalakítják az utazási kedvezmények rendszerét? A közlekedési cégek válaszaiból kiderül: a családok, a fiatalok, a friss nyugdíjasok és a külföldön élők járnak rosszul.

Megmarad a 65 év felettiek, a hat év alatti gyermekek, a fogyatékkal élők és kísérőik, valamint a diákok kedvezménye – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ami egyúttal azt jelenti, a többieknek viszont jövőre már teljes árú jeggyel kell utazniuk. Ettől húszmilliárd forint bevételt vár az államkassza. Persze kérdés, hogy kedvezmény nélkül is ugyanannyian utaznak-e.

Ha az utaztatókra lesz bízva, milyen kedvezményeket tartanak meg, akkor ők csak saját kereskedelmi szempontjaikat veszik majd figyelembe. Így a vasútnál például valószínűleg meghagynak bizonyos csoportos kedvezményeket és a fizetős Start Plusz szolgáltatást, a BKV pedig továbbra is olcsóbban adja a tízdarabos gyűjtőt, mint a tíz különálló jegyet.

Az állami gondozottak ma kilencven százalékos kedvezményt kapnak, ha ezt eltörlik, a költségvetés azzal nem takarít meg, csak egyik zsebéből a másikba teszi a pénzét. Ugyancsak alig kell fizetniük a jegyért buszon és vonaton egyaránt azoknak, akik munkanélküliként képzésre utaznak. Ezzel az álláshoz jutást támogatja az állam, ha megszünteti, éppen saját céljáról mond le.

A kedvezmények eltörlése a 65 év alatti nyugdíjasokat, a már nem tanuló fiatalokat, a közalkalmazottakat és a családokat sújtja. A vasútnál például fél- vagy harmadáron utazhatnak bizonyos feltételekkel a 26 éven aluliak, és már egy gyerek után is jár családi kedvezmény. A Volán buszokon a három saját gyerekkel utazó kap családi jegyet, de ritkán van rá példa, hogy a rokoni kapcsolat igazolását kérjék jegyváltáskor.

A magyarigazolvánnyal rendelkező, határon túl élők évente négyszer ülhetnek vasútra a jegyár tíz százalékáért, és nagy kedvezményt kapnak a menekültek, kérdés, ezt nem hagyják-e meg mégis politikai megfontolásból. A távolsági buszokon a szociális intézmények bentlakóinak látogatói is olcsóbb jegyet válthatnak, ez is megszűnhet, ahogyan az egyházi intézmények, társadalmi szervezetek és alapítványok tisztségviselőinek évi tizenkét alkalommal járó lehetősége. A helyi közlekedési társaságok az önkormányzattal egyezkednek.

– Társaságunknál lehetőség van kedvezményes kisgyermekes bérlet vásárlására, az árkülönbözetet a város megtéríti – tudtuk meg a Debreceni Közlekedési Zrt.-től. – A Magyar Államkincstár által kiadott hatósági igazolvánnyal rendelkezők is díjmentesen utazhatnak, de ezt az állam nem fizeti, ami ötszázmillió forintos bevételkiesést jelent évente.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen

borsonline.hu

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

life.hu

Csalódás a családnak Damu Roland temetése: semmi sem alakul a terv szerint!

magyarnemzet.hu

Gyárfás Tamás csattanós választ adott a vádmódosításra

szon.hu

Micsoda fotó esett be Dominikából! Elalélt mindenki Pap Dorci popsijától!

origo.hu

Gombócérés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

origo.hu

Átfogó tervet jelentett be a világ egyik legfontosabb növényénél a Nestlé

borsonline.hu

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve