Átverés: báránynak tálalják a tejben áztatott disznót

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
PUBLIKÁLÁS: 2012. október 18. 11:00
Vizsgálat indult egy magyar cég ellen, amelyet egy svéd partner azzal vádol: többtonnányi, színezett sertéshúst adott el nekik marhaként. Vajon beigazolódik a gyanú? Egyáltalán: él-e még a régi szokás, hogy trükköznek az ételeinkkel?

Tegnap robbant a húsbomba: egy Ercsiben működő cégről azt állította svéd partnere, hogy színezékkel megfestett húst adott el neki.

– A magyar cég ellen vizsgálat indult, kollégáink azonnal kiszálltak a telephelyre és átvizsgálták az árukészletet – közölte a Borssal Frum Zsuzsa, a Nemzeti Élelmiszerlánc biztonsági Hivatal sajtótitkára. – A teljes árukészlet átvizsgálása után elmondhatjuk, hogy Magyarországon valószínűleg nem került forgalomba ilyen termék – tette hozzá a szóvivő, aki szerint a vizsgálat még nem zárult le, annak eredményeiről csak később nyilatkozhatnak.

Az érintett kft. is csak akkor kíván reagálni, ha már elkészültek a vizsgálati eredmények.

A Bors arra is kíváncsi volt, hogy vajon az éttermi gyakorlatban mennyire jellemző a trükközés, biztosak lehetünk-e benne, hogy azt kapjuk, amit az étlapról kiválasztottunk.

– Számos megtévesztő praktika létezik, melyeket rendszeresen alkalmazunk is – mondta a Borsnak egy neve elhallgatását kérő szakács. – Szállodában és étteremben is dolgoztam, mindkét helyen előfordult, hogy libamáj helyett kacsamájat kapott a vendég. Vagy a tejben áztatott sertés bárányként került az asztalra. A pörkölttel a legegyszerűbb a trükközés, a megmaradt húst csíkokra szelve tokányként, brassóiként lehet szervírozni, vagy hortobágyi húsos palacsinta töltelékének lehet elkészíteni. A vendégek túlnyomó része gasztrokibic, így azt sem tudja, mit eszik – tette hozzá forrásunk.

Bereznay Tamás, a Pesti Disznó sztárséfje ellenben úgy véli: a trükközés a múlté.

– Az emberek ma már sokkal felvilágosultabbak a gasztronómia terén, mint húsz évvel ezelőtt – vallja. – Az éttermeknek egyszerűen nem éri meg kockáztatniuk a lebukást, mert ha az bekövetkezik, jóval nagyobb káruk, mint előnyük származik az ügyeskedésből. Szerintem a nyers hústermékekkel való trükközés sem magyar specialitás, bár nyilvánvalóan léteznek cégek, amelyek megpróbálkoznak ezzel. Ugyanakkor azt sem tartom kizárhatónak, hogy egy-egy ilyen botrány mögött lobbiérdekek, konkurenciaharc áll, s a piac megszerzése a cél. Megnézném azt a szakembert, aki nem tudja megkülönböztetni a marhahúst a sertéstől – tette hozzá Bereznay.

Emlékezetes: Svédországból 2009-ben is támadás érte a hazai húsipart. Akkor az egyik svéd televízió rejtett kamerás riportot mutatott be arról, hogyan fosztják meg Magyarországon az élő libákat a tollaiktól.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.