Aktuális

Mindenki megdöbbent, amikor az utcán meglátta

Bors

Létrehozva: 2012.09.30.

A brit Mike Swainger egy szörnyű vonatbalesetben vesztette el fél kezét és az egyik lábát térdtől lefelé, amikor barátaival játszottak 13 éves korában. A modern technológia révén, bionikus kezével azóta már újra teljes értékű életet élhet.

Mike Swainger ma már elmondhatja magáról, a legfejlettebb, finom mechanikai mozgásokra is képes műkézzel rendelkezik. Elmondása szerint azt élvezi a legjobban, hogy ismét lejárhat a lányával a parkba, vagy játszhat vele anélkül, hogy ez gondot okozna a számára - írta a Daily Mail.

A skót cég, az NHS által megálmodott bionikus kéz ugyanolyan alapon működik, mint az eredeti, az emberi agy és a meglévő izmok vezérlik mozgását. Az új technológiát Angliában elsőként Mike Swainger élvezheti.

Új életet kezdett a bionikus kézzel

„Teljesen megváltoztatta az egész életemet. Hihetetlen, de a bionikus kéz tényleg úgy működik, mint a valódi. Igazi áttörést jelent” - tette hozzá a 33 éves férfi, aki elárulta azt is, előfordult már, hogy az utcán a gyerekek azt hitték, egy igazi robottal akadt dolguk. Ugyanakkor meg is hökkennek a járókelők, amikor kislányával kéz a kézben sétálnak. Viszont nem bámulják meg őket szánakozva, hanem inkább felkapják a fejüket.

Igazán feledhetetlen élményt jelentett a számára, amikor hozzájutott az „űr” eszközökhöz. El sem akarta hinni, hogy a korábban számára elképzelhetetlennek tűnő hétköznapi feladatokat könnyedén megoldja. „Mindennapos szenvedést jelentett egy boríték kinyitása vagy a kocsiajtó becsukása korábban” - tette a hozzá Mike Swainger, aki ma már horgászik, tud cipőt kötni vagy akár kezet is ráz másokkal. Úgy véli, sokan ijesztőnek és borzalmasan nehéznek képzelik az amputáltak életét, de ezekkel az eszközökkel új távlatok nyílnak.

Nem mindenkinek van szüksége végtagokra

Persze olyan esetek is léteznek, amikor valaki megbirkózik a végtagok hiányával és új mozgásfajtákkal cselezi ki a sorsot. Sokakat inspirált például az a lány, akinek bár nincsenek karjai, és egyik lábát is pótolni kellett, mégis megtanult vezetni. Letisha Shelman videója sok rajongót toborozva bejárta az egész világhálót.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek