Aktuális

Itthon maradnak a magyar zsenik

M. G.

2012. szeptember 16. vasárnap 12:00

Mi is lenne a világgal magyar agytrösztök nélkül? Teller Ede, Puskás Tivadar, Szent-Györgyi Albert, Bíró László… Szerencsére napjainkban is akadnak zseniális felfedezők, de ők itthon maradnak.

Szerencsére napjainkban is akadnak ­zse­niális felfedezők itthon, és szerencsére többségük nem szándékozik elvinni a találmányait. Ilyen például dr. Györgyi Viktor egyetemi tanár, akinek harmincnégy találmányából huszonnégy nemzetközi védelem alatt álló szabadalom született. A legújabb a 2007-ben bejegyzett, függőleges tengelyű szél­erőmű, ami az alternatívenergia-termelés piacát forradalmasíthatja.

– Amikor 1993-ban az Antall-kormány energetikai ­ta­nácsadója voltam, már látható volt, hogy a Föld földgáz-, kőolaj- és szénkészlete mennyire fogy. Új energiahordozókra kellett figyelni. Az egyik a napenergia volt, amelynek a hasznosításához szükséges berendezések drágák és nagy helyet foglalnak el. A nagyon fontos kutatási irány a szélenergia.

Ez a vízenergiával együtt a ­leg­jobban hasz nálható energiahordozó. Megvizsgáltam a nyugat-szibériai fenn­síkot, ahol akkora ereje van a szélnek, hogy számí­tásaim szerint azzal Európa energiaszükséglete fedezhető lenne. Ehhez egy száz kilométer hosszú erőműparkot képzeltem el, meg is terveztem, de nem figyeltek rám. Ekkor ­ha­tároztam el, hogy megalkotom a lehető legtökéletesebb szélerőművet. Rájöttem, hogy egy olyan szerkezetre van szükség, amely képes kinyerni a szélben rejlő és a sebességgel arányos energiát.

Egy magyar csapat fejlesztése a Leonar3Do is. Ez egy virtuális valóságra építő, többszörösen díjazott szerkezet. Segítségével a monitor előtti térben 3D-ben lehet például rajzolni, tervezni. A rendszer lényege, hogy a monitoron elhelyezett szenzorok érzékelik a 3D-s szemüveg, valamint a madárra emlékeztető formájú 3D-s egér helyzetét, és így mindig a felhasználó fejpozíciójának megfelelő, valós benyomást keltő kép keletkezik.

A napcellás tetőcserép is magyar. Ötvöződik benne a tetőfedő elem anyaga és a napelemes rendszer tulajdonsága. Az inno­vátort, Tóth Miklóst Géniusz Európa Nagydíjjal jutalmazta az unió. A találmány eredménye, hogy már egy-két cserép kicserélésével fedezni tudjuk néhány háztartási gép energiaszükségletét. Egy ház teljes energiaszükségletéhez száz-kétszáz cserép elegendő. Élettartama huszonöt-harminc év, de a beruházás már hat-nyolc éven belül megtérülhet.

A termék szabadalmát és a gyártási technológiát száznyolc­van országban védette le a feltaláló, aki szerint pár éven belül piacvezetővé válik az építőiparban. – A találmány bármely cseréprendszerhez alkalmazható, és a meglévő tetőt sem kell átépíteni – mondta a feltaláló. 

– A cserép olyan alapanyagokból készül, amelyek bírják a szélsőséges időjárási körülményeket, mínusz 70-től plusz 130 fokig alkalmazható. Egy négyzetméter napelemes cserép ele­gendő energiát képes termelni a háztartási gépek működtetéséhez, és felhős időben, árnyékban is mûködik. A megtermelt energia akkumulátorokban tárolható – mondta Tóth Miklós.

Nem lett belőle magyar Bill Gates, de hiszi: több generáció egzisztenciáját meghatározza a találmánya. Az üvegbeton megalkotója, Losonczi Áron egy szabadalmi perben legyőzött egy, a termékét lenyúló és forgalmazó német multit, közben pedig új termékkel rukkolt elő: ez a fényáteresztő beton második generációja, a Litracon pXL. A találmány lényege, hogy a beton egy műanyag rácsszerkezetet vesz körül, a rács ­sar­kai­ban lévő, és a betonlap két oldala között húzódó műanyag hengerek átvezetik a fényt a betonon.

– Ezt a dolgot 2001-ben kezdtem, ebből élek. Azt mondhatom, erre tettem fel az életemet. El lehet képzelni tehát, hogy egy ilyen nagy multi agresszív támadása milyen érzéseket keltett bennem. Nyilvánvaló volt számomra, hogy igazam van, de egy per kimenetele mindig megjósolhatatlan – mondta Losonczi.

Raisz Iván és Barta István találmánya – metanol ­előállítá­sa kommunális hulladékból – nyerte meg a Zöld Oscart Nürnbergben, itthon pedig az Év találmánya címmel jutalmazták. Azóta sikeresen folyik a hasznosítás. Egy tonna városi szemétből háromszáz kiló metanolt tudnak előállítani szén-dioxid kibocsátása nélkül.

– Az Oscar meglepetés volt. A feltalálók világszervezete Nürnbergben a világ egyik legjelentősebb innovációs kiállítása keretében először rendezte meg a Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét. A több mint harminc országból bemutatott hétszázötven új műszaki alkotás közül a bírálóbizottság ötvennyolc találmányt, köztük Magyarországról kettőt juttatott a döntőbe. Megtisztelő volt, hogy kiemelték: Oláh.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16472030_auto_resized.jpg
origo.hu

Megdöbbentő fotókon a felismerhetetlenre hízott szupermodell

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19934_resized.jpg?avcount=1695572413
origo.hu

Drámai bejelentést tettek az oroszok, ez Ukrajna végét jelentheti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471839_auto_resized.png
metropol.hu

„Már az agyunkban is ott vannak” – Kétségbeesetten kéri követői segítségét Till Attila

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16472104_auto_resized.png
hirtv.hu

Európában egyedülálló a Magyarországon működő Gondosóra program

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471811_auto_resized.png
metropol.hu

Ez a csillagjegy ma nagyon szuper híreket kap

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471854_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Castel: A vesztes Ukrajna a törzsek szintjére zuhanhat vissza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19931_resized.jpg?avcount=1695572413
origo.hu

Küszöbön a harmadik világháború: két félelmetes atomhatalom lép szövetségre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16472046_auto_resized.jpg
travelo.hu

Élőben a konyhából! A koreai szerzetes-séf Budapestre érkezik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16469254_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elszabadultak az indulatok G.w.M lemondott fellépése miatt – A rapper reagált a róla szóló pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19790_resized.jpg?avcount=1695572413
she.life.hu

Miért velem hozatja el a főnököm a ruháit a tisztítóból?(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16469558_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Esztergomi robbantás: most már világos, pontosan mi történt - Videó!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19822_resized.jpg?avcount=1695572413
life.hu

Folyton fáradt vagy? A depresszió egyik tünete is lehet(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/fMv1WZz2b_RRBebBp5YYCEMReAFuqwESbfoDlWxyEZA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E1MDI1MGJkNjYzNTQ5ZWFiMzBmZTRkMGUwZmUyYWY5.jpg
Gyász

A Dunában találták meg a családi vita után múlt héten eltűnt fiú holttestét

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/_CLPM1nFhsbhuJNhOJcLiJcBUxlzqj4l1d0pCkbuJYw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdmYThhMTRkZDdlMTRkNzE5MzdiYTEwOTNhZjk4NDI5.jpg
Aggodalom

Gyilkosságok, robbantások, keresztényüldözés, antiszemitizmus