Aktuális

80 évig tiltották a gyerekeknek a játékot

MTI

2012. szeptember 24. hétfő 12:30

Forradalminak nevezte az olasz sajtó a milánói önkormányzat döntését, miszerint a gyerekek ismét játszhatnak a lakóházak udvarain.

"Tilos játszani!", "Focizni tilos!" - idézte a sajtó a feliratokat, amelyek gyakoriak a milánói lakóházak udvarain, ám most egymás után eltávolítják azokat. Az észak-olasz nagyvárosban a harmincas években tiltották be a lakóépületek udvarain, kertjeiben, közös szabadtéri területein való játékot.

Az sem számított, hogy az ott élő gyerekeket zárták ki, arra kényszerítve őket, hogy a sokkal veszélyesebb utcán fussanak, labdázzanak, kerékpározzanak. Később játszótereket építettek, de a családoknak többnyire csak a hétvégén van ideje ide elmenni. Most a gyerekek visszatérhetnek játszani saját házaikban - írták az újságok.

Nemcsak a lapok, hanem a milánói családokat képviselő egyesületek is örömmel üdvözölték az általuk "abszurdnak" nevezett tiltás megszüntetését. Októbertől szabad lesz a játék a lakóházakban a lakóközösségi rendszabály előírásai szerint, vagyis tiszteletben tartva a délutáni pihenőt. Nem Milánó az első olasz város, amely véget vetett az évtizedek óta érvényben levő játéktilalomnak.

Torinóban 2006-ban "nyitották ki" a házak udvarait. A gyerekeknek csak délután kettőtől négyig és este tíztől reggel nyolcig nem szabad kiabálni, vagy pattogtatni a labdát az udvaron. Rómában Walter Veltroni, aki 2001-2008 között volt a város polgármestere, többször megpróbálta eltöröltetni a játéktilalmat. Az önkormányzati testület azonban nem szavazta meg.

Bariban és Palermóban két évvel ezelőtt a hat év feletti gyerekeknek betiltották az udvarokon, utcán és tereken való játékot.  

További cikkek

Pucér

Ha nem látod, el sem hiszed, mit találtak a Google térképének böngészése közben!

Covid

Előtte állt az élet: fiatal magyar fiú halt bele a koronavírusba, semmilyen alapbetegsége nem volt

Ez is érdekelhet

vg.hu

Síbalesetben elhunyt a César-díjas francia színész

ripost.hu

Jégesővel és havazással érkezik a hidegfront az országba, ekkor készül lecsapni

origo.hu

Rengeteg autót vettek tavaly a magyarok, minden korábbi rekord megdőlt a piacon

magyarnemzet.hu

Német, holland és amerikai pénzek is áramolnak Márki-Zay és Kész Zoltán hátországába

kemma.hu

Rendőrségi fotón ismerték fel magukat a tatabányai tinik, azonnal feladták magukat

origo.hu

1,2 millió ember halálát okozta antibiotikumoknak ellenálló kórokozó

origo.hu

Újabb adóügyi sikert ért el Magyarország Brüsszelben

life.hu

Ezt az élelmiszert semmiképpen ne fogyaszd a koronavírus-járvány ideje alatt

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a németek elhalasztanák a spanyolok elleni meccsüket

life.hu

Február 1-től kötelező lesz az oltás az 50 év felettieknek, védettségi igazolás kell fodrászatokban és a kozmetikai szalonokban is Olaszországban

origo.hu

Megint csalt, megint lebukott az RTL Klub