Aktuális

20 ezer embert rúgtak ki két év alatt itthon

Bors

2012. szeptember 14. péntek 10:00

Multik jöttek-mentek a kormányváltás óta, a munkahelyek száma viszont csak a közmunkások miatt emelkedett. Legalábbis a statisztikákban. Mi lesz a tíz év alatt beígért egy­millió új munkahellyel?

A jövő évi költségvetés beruházási fordulatra épít – mondta Matolcsy György a 2013-as költségvetésről szólva a parlamentben. De összejön-e a kabinet terve?
Bár a kormány szerint nőtt a foglalkoztatás, a valós tények azt mutatják, hogy nem szerepel valami fényesen Magyarország a munkahelyteremtéssel kapcsolatban.

A cégek az elmúlt években sorra jelentettek be csoportos létszámleépítéseket. – Amire a kormány hivatkozik, az a közmunkának köszönhető. Persze mi is támogatjuk, hogy inkább dolgozzanak az emberek, mint segélyből éljenek, de a közmunka nem lendíti fel a gazdaságot, sőt, az államnak inkább kiadás, mint bevétel – mondta a Borsnak Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövet­ségének elnöke.

– Ha a valós szá­mokat akarjuk megtudni, akkor az alkalmazásban állók számát kell nézni. Ezek alapján viszont a nyolc órában foglalkoztatottak, azaz a teljes állású, rendesen adózók száma nemhogy nőtt, hanem még csökkent is. Vagyis egyáltalán nincs több adó- és járulékbevétele az államnak, nincsenek olyan beruházások, amelyek fellendítenék a gazdaságot. Sokkal nagyobb a gond annál, amit a kormány elismer. Megszűnt a kiszámíthatóság és a bizalom, ezen kellene minél gyorsabban változtatni egy új gazdaság­politikával – fogalmazott Pataky Péter.

Lapunk kigyűjtötte a kormányváltás óta bejelentett legnagyobb leépítéseket, eszerint összesen 13 735 embert rúgtak vagy rúgnak ki a következő hónapokban a magánszférában. Az állami szférával együtt ez a szám: 23 829.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, júliusi adatai szerint Magyarországon az alkalmazásban állók száma 2 millió 692 ezer volt, ami több mint 38 ezerrel kevesebb, mint tavaly júliusban. 

További cikkek

Trágár

Karácsony Gergely: Szarok rá, hogy mi van a hangfelvételeken – videó

Luxus

Tovább habzsol a Gyurcsány-fióka: Floridai magánszigeten építkezik a budapesti közműholding vezetője

Ez is érdekelhet

likebalaton.hu

Lúd, s virágváza a kúton – balatoni különlegességek

origo.hu

Luxuscikkekbe öltöztetett francia bulldogok hívják fel magukra a tolvajok figyelmét - fotók

kisalfold.hu

Gyalogost gázolt a vonat Győr-Ménfőcsanaknál

origo.hu

Démoni külsejű lényt fotóztak egy fán

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Magunknak és sok mindenki másnak is csalódást okoztunk – Marguc

origo.hu

Komoly környezeti előnyökkel járhat a rövidebb munkahét

mandiner.hu

Megválasztották az Európai Parlament új elnökét

life.hu

Baukó Éva sem ment el szó nélkül Tóth Andi brutál kerek popsija mellett - Fotó

life.hu

Nagy változás jön csütörtöktől hazánkban: erre kell felkészülnöd

origo.hu

Kiderült, melyik a világ legerősebb paprikája