Aktuális

Seuso-kincsek: egy héten belül itthon lehetne a lelet

Létrehozva: 2012.08.07.

Miközben a minisztérium tagadja, hogy a Seuso-kincsek hazahozataláról egyeztettek, a kulturális államtitkárságról lemondott Szőcs Géza állítja: ő az adásvételi szerződés másolatát is látta.

Lehet, hogy maga a magyar állam torpedózza meg a régóta áhított Seuso-kincsek megszerzését? Mióta a milliárdos műgyűjtő, Zelnik István bejelentette, hogy hazahozná a tízmilliárdokat érő római kori leleteket, ő és a kulturális államtitkárság elbeszél egymás mellett. Utóbbi egy rövid közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy semmilyen hivatalos egyeztetés nem folyt Zelnikkel, az állam továbbra is saját tulajdonának tekinti a kincseket. Zelnik azonban kijelentette: másfél éven át folyamatosan tartotta a kapcsolatot Szőcs Géza államtitkárral, és a kincsek jelenlegi tulajdonosaival aláírt adásvételi szerződést is átadta a kormánynak.

Tegnap a kulturális államtitkárság sajtóosztályán röviden csak annyit közöltek a Borssal: a közleményükön túl nem kívánnak nyilatkozni a Seuso-kincsek ügyéről.
Lapunk azonban utolérte a posztjáról két hónapja lemondott Szőcs Gézát, aki megerősítette a Zelnik által elmondottakat.

– Nem hivatalosan, nem lepapírozva, hanem személyes találkozások és beszélgetések alkalmával egyeztettünk – mondta a Borsnak Szőcs. – Zelnik István az adásvételi szerződés másolatát is eljuttatta hozzám, nyilván ezzel is el akarta oszlatni a bennem is felmerülő kétségeket. Másrészt ezzel azt is bizonyítani kívánta, hogy ő komolyan vehető ember, nem pedig szélhámos, mint ahogyan azt a személyét támadók sugalmazzák – közölte az exállamtitkár.

Szőcs Géza hozzátette: személyes véleménye szerint Zelnik egy héten belül Magyarországra tudná hozni a kincseket, ha megfelelő garanciákat kapna arra, hogy nem kobozzák el tőle.

– Ezzel az állam is jól járna, hiszen költségmentesen kerülnének haza a leletek. Másrészt a legfontosabb, hogy végre magyar földön legyenek, ez már egy előnyös pozíció lenne, utána ráérnének tisztázni a jogi helyzetet. Hiba lenne, ha az állam ismét egy perben bízna. Ez időigényes, a kimenetele pedig meglehetősen kétséges. Ebben az esetben nagy lenne az esélye, hogy a kincseket soha ne lássuk viszont.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek