Aktuális

Ölhet a gyógyszer mellékhatása

Bors

2012. augusztus 13. hétfő 09:00

Meggyógyít, de gyilkolhat is a gyógyszer: az Európai Unióban évente 200 ezer ember hal meg a mellékhatások miatt. Az Európai Gyógyszerügynökség ezért minden eddiginél szigorúbb szabályozást léptetett életbe.

Nemcsak gyomorrontást, kiütést, fejfájást, hanem sokkal komolyabb egészségügyi panaszokat, sőt halált is okozhatnak a gyógyszerek mellékhatásai. Az Európai Unióban a becslések szerint évente nyolcvanmilliárd eurót költenek a gyógyszermellékhatások miatt szükségessé váló kórházi kezelésekre. Évente mintegy 200 ezer ember bele is hal a mellékhatásokba.

Szólhat a beteg is

Az Európai Gyógyszerügynökség mindezt megelégelve minden tagországból jelentést kér a mellékhatásokról. Hazánkban ez az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) feladata. Magyarországon évente 1000–1200 alkalommal kapnak jelzést, többségében a gyártóktól, de orvosoktól, gyógyszerészektől is. A betegektől is fogadnak bejelentést, de az csak akkor kerülhetett be az adatbázisba, ha az orvos megerősítette a mellékhatás gyanúját. Az új jogszabályok a betegek és hozzátartozóik számára is megkönnyítik a mellékhatások gyanújának jelentését. Ennek érdekében a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet az Országos Gyógyszerészeti Intézettel együtt online mellékhatás-bejelentő rendszert indít el hamarosan.

Az Európai Unióban az elmúlt húsz évben a gyógyszerek négy százalékát kellett valamilyen nem várt súlyos mellékhatás miatt kivonni a forgalomból, ami persze a gyógyszergyáraknak hatalmas veszteség. Annál is inkább, mert nagyon hosszú ideig tart, amíg megszületik egy gyógyszer.

Tíz évig kísérleteznek

– A kémiai feltalálástól kezdve legalább 10–12 év, amíg kifejlesztenek egy gyógyszert – tudtuk meg Székely Krisztinától, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni vezetőjétől. A hamis gyógyszer a legveszélyesebb: az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint az utóbbi években több mint százezer ember halálát okozták.

Egy gyógyszer kifejlesztése három részből áll. Első lépésben laboratóriumban előállítják, vagy természetben előforduló anyagokból kivonják a hatóanyagot. Ha sikeresek a kezdeti tesztek, sor kerülhet az állatkísérletekre, zömében patkányokon és egereken. Ilyenkor már toxikológiai vizsgálat is történik. Az utolsó fázis az emberkísérlet.

– Először húsz fiatal önkéntes férfin végzik el a tesztet a gyógyszer egyszeri adagolásával – magyarázza Székely Krisztina. – Azért nem kerülhetnek szóba nők, hogy kizárható legyen az esetleges terhesség, magzati károsodás. Ha minden rendben megy, betegeken is tesztelik a készítményt. Nagyon fontos, hogy sem a betegek, sem a kezelőorvosok nem tudják, hogy a hagyományos készítményt, vagy az újat kap­-ják-e a páciensek. Ezt követi a kiértékelés, majd az engedélyeztetés – sorolja a szakember. 

Az orvos mérlegel

Ha ennyire szigorú és hosszadalmas az engedélyeztetési eljárás, miért halnak meg mégis ilyen sokan a gyógyszerek mellékhatásai miatt? Székely Krisztina szerint a hosszas kezelések hatásait ilyen vizsgálatokkal nem lehet megfigyelni.

– Ezen felül a gyógyszerek egymással való kölcsönhatását sem tudják maradéktalanul vizsgálni, sem a betegek esetleges egyedi érzékenységét, valamint a nagyon ritka mellékhatásokat. Egyébként minden készítmény, ami hat, annak mellékhatásai is vannak – teszi hozzá.
Megkérdeztük a Magyar Gyógyszerész Kamarát, milyen típusú gyógyszereknél tapasztalható a legtöbb káros mellékhatás, de nem nyilatkoztak. Dr. Bense Tamás családorvos szerint a súlyos mellékhatás ritka, de nem zárható ki.

– A legegyszerűbb lázcsillapító is okozhat nyombélfekélyt, gyomorátszakadást, sőt az antibiotikumok bélátfúródást is – tájékoztatott az orvos. – A vérnyomáscsökkentőnek számos kockázata van, egyes allergia elleni készítmények pedig szívproblémákat okozhatnak. A kezelőorvosnak kell ismernie páciensét, és minimálisra szorítani a kockázatokat a gyógyszer megválasztásakor.

A készítmények tájékoztatói riasztóak, de ezek az orvos szerint inkább a későbbi perek elkerülését szolgálják: így senki nem mondhatja, hogy nem tudott az esetleges mellékhatásokról.  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15382669_auto_resized.jpg
origo.hu

Apáti Bence: Sz.r edző és még sz.rabb ember maradsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10307_resized.jpg?avcount=1669503307
origo.hu

Magyar valóságshow-szereplők, akikről kiderült, hogy pornóztak - itt vannak a meztelen fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15380182_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb diáktragédia: egy elsős tanuló meghalt, osztálytársával mentő rohant kórházba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15382895_auto_resized.jpg
vg.hu

Itt a lista a legjobb okostelefonokról, amelyekkel játszi könnyedséggel boldogulnak az idősebbek is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15382863_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Így tárold a karácsonyi sütiket, hogy sokáig frissek maradjanak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15383728_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Úgy döntött, hazamegy, tőle kell megkérdezni, miért tette” – a Tanárballagás főszervezője Molnár Áron noÁrról a Mandinernek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10309_resized.jpg?avcount=1669503307
origo.hu

Ismert magyar modellek meztelenül - 18+ fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15381405_auto_resized.jpg
travelo.hu

Sárréti, alföldi és székelyföldi méhészek várnak Zalaegerszegen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15382127_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megnyílt a föld Csepelen, a hatalmas kráter több mindent elnyelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10280_resized.jpg?avcount=1669503307
life.hu

Black Friday: Most érdemes beszerezni ezeket a hangulatjavító vitaminokat! (x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15383307_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrázó részletek a 4-es főúton történt tragédiáról: az út szélén hozták világra a kisbabát, anyját és őt sem tudták megmenteni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10275_resized.jpg?avcount=1669503307
she.life.hu

Ha ennyit nem bír ki egy kapcsolat, akkor amúgy is csak az idődet rabolta volna...

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/11/jyINx3UmdVlCS0y2xoA2TE3iD_zmYcFX62bQzpEOVms/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhlZDE5OTYyN2NiZDQxNWZhNzZlMmVhMDE0MzBlNTI5.jpg
Tragédia

Megrázó részletek a 4-es főúton történt tragédiáról: az út szélén hozták világra a kisbabát, anyját és őt sem tudták megmenteni

https://cdn.borsonline.hu/2022/11/g9wV819UwpXKS10pIZnkNfHMdEj0t8HVVvgbLLfH2yM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwYTIzZjEzMGZlNTQxZWM4ZjE2ODYzNDZjMzBiZTMw.jpg
Aktuális

Dollárbaloldal: így ömlött a pénz a Bajnai-cégekhez