Nyolcvan- kilencvenezer tonna, vagyis – átlagosan 10 kilóval számolva – mintegy 8-9 millió darab görögdinnyét vásároltak kiskereskedelmi forgalomban tavaly a magyarok, s a szakemberek szerint ilyen forgalomra számíthatnak idén is.
– A rengeteg napsütés hatására rendkívül jó minőségre lehet számítani. Idén először az Ormánságban és Békésben kezdték meg a termelők a betakarítást ezen a héten, így várhatóan mostantól lesz magyar termék a piacokon – tájékoztatta lapunkat Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke, aki úgy véli: a múlt héten vásárolt dinnyék többsége még akkor is importtermék lehetett, ha a zöldséges ennek ellenkezőjét állította.
– Kitolódik a szezon, csak most indul a roham, de várhatóan még szeptemberben is kapható lesz a kiváló magyar dinnye. Persze a hatóságok igyekeznek szigorúan ellenőrizni, vajon a kereskedő valós származással hirdeti-e a gyümölcsöt, de nem lehet száz százalékban kiszűrni a trükközőket – mondja a szakember.
A Budafoki út mentén Végh István állítja: eredeti csányi dinnyét árul, mert csak igazi jó termékkel lehet visszacsalogatni az embereket.
– Mélységesen elítélem azokat, akik átcímkézik a külföldi dinnyét. Otthon úgyis rájön a vevő, hogy nem hazait vett. A külföldről behozottak félig éretlenek, és nem olyan édesek – mondja a kereskedő.
A Fény utcai piacon forgalmazó Bankó Tibor szerint viszont éppen a remélt haszon miatt túl korán leszedett hazai rontja az üzletet.
– Sok termelő sietve szüretel, s amit így kínál, az ízetlen, semmilyen. Mi az üzletben egyelőre kitartunk az olasz import-gyümölcs mellett, mert azzal most még biztosabban kivívható a vevők elégedettsége – magyarázza az árus.
Hogy véletlenül se keveredjen a hazaival az idegen, Kollár Tibor a 6-os főút melletti standján csíkot karcol a magyar dinnyék héjába. Ő csak hazait árul, 129 forintért kilónként. Azt mondja, aki csak betéved hozzá, mindenkinek az itthoni dinnyére fáj a foga.
– Az üzlettársam termeszti Mányban, 5-én szedtük le. A bolgár és az egyiptomi dinnye is hasonló, ezért csíkozzuk, hogy már messziről lássák: ez az igazi mézédes csíkos – mutatja Tibor.
A budapestiek is epednek a hazaiért, de várniuk kell, mert a fővárosban még csak elvétve találni ilyet, a pultokon olasz, görög, bolgár és Egyiptomból érkező zöld golyóbisok csalogatnak.
– Az emberek elsősorban az olcsó és jó gyümölcsöt keresik, ha ilyet találnak, megveszik az olaszt is. Bár tény: egyre többen kérdezik, mikor lesz hazai – jelenti ki Budai Károly zöldséges.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.