Megkezdődött a hazai dinnye betakarítása, de a termék még keresi az utat a piacokra, ahol – elsősorban Budapesten – az import viszi a prímet. A vásárlók többsége azonban már várja a honi édes csemegét, állítják: sokkal jobb az olasznál.
Nyolcvan- kilencvenezer tonna, vagyis – átlagosan 10 kilóval számolva – mintegy 8-9 millió darab görögdinnyét vásároltak kiskereskedelmi forgalomban tavaly a magyarok, s a szakemberek szerint ilyen forgalomra számíthatnak idén is.
– A rengeteg napsütés hatására rendkívül jó minőségre lehet számítani. Idén először az Ormánságban és Békésben kezdték meg a termelők a betakarítást ezen a héten, így várhatóan mostantól lesz magyar termék a piacokon – tájékoztatta lapunkat Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke, aki úgy véli: a múlt héten vásárolt dinnyék többsége még akkor is importtermék lehetett, ha a zöldséges ennek ellenkezőjét állította.
– Kitolódik a szezon, csak most indul a roham, de várhatóan még szeptemberben is kapható lesz a kiváló magyar dinnye. Persze a hatóságok igyekeznek szigorúan ellenőrizni, vajon a kereskedő valós származással hirdeti-e a gyümölcsöt, de nem lehet száz százalékban kiszűrni a trükközőket – mondja a szakember.
A Budafoki út mentén Végh István állítja: eredeti csányi dinnyét árul, mert csak igazi jó termékkel lehet visszacsalogatni az embereket.
– Mélységesen elítélem azokat, akik átcímkézik a külföldi dinnyét. Otthon úgyis rájön a vevő, hogy nem hazait vett. A külföldről behozottak félig éretlenek, és nem olyan édesek – mondja a kereskedő.
A Fény utcai piacon forgalmazó Bankó Tibor szerint viszont éppen a remélt haszon miatt túl korán leszedett hazai rontja az üzletet.
– Sok termelő sietve szüretel, s amit így kínál, az ízetlen, semmilyen. Mi az üzletben egyelőre kitartunk az olasz import-gyümölcs mellett, mert azzal most még biztosabban kivívható a vevők elégedettsége – magyarázza az árus.
Hogy véletlenül se keveredjen a hazaival az idegen, Kollár Tibor a 6-os főút melletti standján csíkot karcol a magyar dinnyék héjába. Ő csak hazait árul, 129 forintért kilónként. Azt mondja, aki csak betéved hozzá, mindenkinek az itthoni dinnyére fáj a foga.
– Az üzlettársam termeszti Mányban, 5-én szedtük le. A bolgár és az egyiptomi dinnye is hasonló, ezért csíkozzuk, hogy már messziről lássák: ez az igazi mézédes csíkos – mutatja Tibor.
A budapestiek is epednek a hazaiért, de várniuk kell, mert a fővárosban még csak elvétve találni ilyet, a pultokon olasz, görög, bolgár és Egyiptomból érkező zöld golyóbisok csalogatnak.
– Az emberek elsősorban az olcsó és jó gyümölcsöt keresik, ha ilyet találnak, megveszik az olaszt is. Bár tény: egyre többen kérdezik, mikor lesz hazai – jelenti ki Budai Károly zöldséges.