Aktuális

Merényletek sem ártanak a diktátoroknak

Ferentzi András

Létrehozva: 2012.07.31.

Kereken harminchét éve és egy hónapja uralkodik a világ legrégebben hatalomra jutott politikusa. Paul Biya kameruni államfő mellett többnyire Afrikából érkeznek a politikai matuzsálemek. Európai nem fért be a legjobb tízbe.

 

Paul Biya (Kamerun)

Hatalomra jutás: 1975. június 30. (13 545 napja)

A 79 éves, ma is népszerű kameruni elnök először 1975-ben került az ország élére kormányfőként. Hét évvel később az elnöki székbe ült át. Diktatórikus hatalmát évtizedek óta támadja az ellenzék, az otthoni bajok elől ezért számos alkalommal menekül svájci hotelekbe. A tavalyi választásokon 78 százalékos győzelmet aratott, igaz, sokak szerint csalással.     

 

Mohamed Abdelaziz (Nyugat-Szahara)

Hatalomra jutás: 1976. augusztus 30. (13 118 napja)

A lista második helyezettjének helyzete kissé furább, országa ugyanis nem létezik. Nyugat-Szahara jelenleg is a harmincöt éve tartó marokkói megszállás alatt él. Szintén ekkor került hatalomra a függetlenségpárti Abdelaziz, akiről sem születési évét, sem a helyét nem lehet tudni. Évtizedek óta próbálja felhívni az ország helyzetére a Nyugat figyelmét, kevés sikerrel.   

 

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (Egyenlítői-Guinea)

Hatalomra jutás: 1979. augusztus 3. (12 050 napja)

Egyenlítői-Guinea 70 éves elnöke talán a világ egyik legkegyetlenebb élő diktátora. Immáron több mint harminckét éve mérgezi népét. A hatalomért a nagybátyját ölette meg egy puccs során, magát istennek tartja. Halálosztagai irtják a politikai ellenfeleit, és a másként gondolkodókat, miközben az ország ásványkincseit kiszipolyozzák.   

 

José Eduardo dos Santos (Angola)

Hatalomra jutás: 1979. szeptember 10. (12 012 napja)

A bevándorló családból származó, 69 éves angolai elnök a hatvanas években még száműzetésben is élt, mielőtt 1979-benmegválasztották államfőnek. Közben a Szovjetunióban lediplomázott. Az első választásokat 1992-ben tartotta, ám kis híján ki is kapott, csak egy visszalépésnek köszönhette hatalomban maradását. Merényletet követtek el ellene 2010-ben, de túlélte a támadást.   

 

Robert Mugabe (Zimbabwe)

Hatalomra jutás: 1980. április 18. (11 791 napja)

A nyugati országokban sikítófrászt kapnak a politikusok, ha csak meghallják az egyik legöregebb elnök, a 88 éves zimbabwei államfő nevét. Sok országban tiltólistán szerepel diktatórikus módszerei miatt, igaz, már nem sokáig uralkodhat. Egészségi állapota rohamosan romlik, és politikai ellenfelei is egyre nyíltabban és bátrabban támadják.  

 

Ali Hamenei (Irán)

Hatalomra jutás: 1981. október 13. (11 217 napja)

Irán abszolút uralkodója 1981-ben elnökként került hatalomra, majd Ruhollah Khomeini ajatollah halála után lett az iszlám állam legfőbb vezetője. Részt vett az iraki– iráni háborúban, 1981-ben merényletet hajtottak végre ellene, aminek következtében jobb karja lebénult. Izraelt legfőbb ellenségének tartja, döntéseivel elősegítette Irán politikai elszigetelődését.    

 

Hun Szen (Kambodzsa)

Hatalomra jutás: 1985. január 14. (10 059 napja)

A kormányfő 18 évesen csatlakozott a vörös khmerekhez. A 70-es években azonban ellenük fordult és Vietnamba menekült. Innen tért vissza felszabadítani országát. A polgárháború hőse lett. Megsérült, elvesztette bal szemét. A khmerek megdöntése után külügyminiszter, majd kormányfő lett. Múltja miatt nem igazán erőlteti az egykori népirtók felelősségre vonását.

 

Yoweri Museveni (Uganda)

Hatalomra jutás: 1986. január 26. (9682 napja)

Az ugandai elnök imád háborúzni. Három elődje hatalmát is katonai puccsban, illetve harcokban döntötte meg, majd miután hadseregével elfoglalta a fővárost, ő maga lépett a posztra. Bár sokan újfajta vezetőnek gondolták, 1998-ban több országgal együtt háborút indított Kongó megszállásáért. A harcoknak azóta több mint ötmillió áldozata van, az éhezés és a fertőzések végeztek az emberekkel.     

 

Blaise Compaoré (Burkina Faso)

Hatalomra jutás: 1987. október 15. (9024 napja)

A 61 éves Compaoré elődeihez hasonlóan puccsal vette át a hatalmat, és ő sem riadt vissza attól, hogy összevérezze a kezét. Legjobb barátja, Thomas Sankara hatalmát döntötte meg, akinek éveken keresztül a jobbkeze és helyettese volt. A hatalomátvételkor Sankara állítólag balesetben elhunyt, de sosem indult nyomozás. Burkina Faso azóta Afrika egyik legnyugodtabb állama, az elcsalt választások és a mérhetetlen szegénység ellenére.   

 

Nurszultan Nazarbajev (Kazahsztán)

Hatalomra jutás: 1989. június 22. (8439 napja)

A Szovjetunió összeomlása után az első fecske volt a hithű kommunista Nazarbajev, aki 1990-ben egy éles csavarral kissé furcsának tűnő demokráciát teremtett országában. Igazából azóta sem tudják eldönteni a szakértők, hogy diktátor vagy demokrata, de tény, hogy irányítása alatt Kazahsztán Közép-Ázsia egyik legerősebb állama lett. A választásokat gyanúsan könnyedén, rendre 90 százalék körüli eredménnyel abszolválja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek