Már a tojást is hamisítják

étel
PUBLIKÁLÁS: 2012. július 16. 09:00
Óriási üzletté vált a buherált élelmiszer. Nem elég, hogy gyakran egészségtelen, esetenként a tizedét sem éri annak, mint amibe kerül. Az olcsó ételt éppúgy hamisítják, mint a méregdrágát.
N.ZS:

A svájci éttermekben és élelmiszerboltokban kínált vadhús 14 százaléka valójában nem vadból van. A hústermékek 37, a halak 17 százaléka nem az, mint aminek feltüntetik – állapította meg egy genfi élelmezési szervezet. 

Hasonlóval a magyar éttermekben is találkozhatunk, amikor a bélszínből készítendő tatár bifszteket hátszínből vagy fehérpecsenyéből adják.

A maffia irányít

Kurkumától sárga a csirke, dioxinnal szennyezett a guargumi, répacukor van a borban, cukorszirup a mézben. Akárcsak a fegyver, a pornó vagy a kábítószer, az élelmiszer-manipulálás is bomba üzlet.

Hamisítják a szarvasgombát, a kaviárt, a parmezánt, az extra szűz olívaolajat, a modenai balzsamecetet. A világ egyik legdrágább ínyencsége Olaszországban a piemonti Alba község környékéről származó fehér szarvasgomba. Évente mindössze harminc tonna terem, ám pusztán a német éttermekben ennek a többszörösét értékesítik.

Ez a gombafajta két napig tartható el, mégis egész évben szezonja van. A gasztrosznob még akkor sem fog gyanút, amikor a kilónként félmillió forintos ínyencséget a pincér ráreszeli az olcsó spagettire. Teheti, hiszen a gumót a szarvasgomba-maffia állítja elő bismethyltiometan nevű folyékony gázzal illatosított kínai szarvasgombából, ami sokkal értéktelenebb.

Harcos magyarok

Dél-Kínában hamis tojásokat is találtak. A fehérjéhez többek között zselatint, egy ismeretlen fehér port, benzoesavat, de még timsót is használtak. A sárgájához citromsárga színezőanyagot kevernek össze folyadékkal, amit aztán kerek műanyag formába öntenek, „varázsvízzel” vegyítenek – ez kalcium-kloridot tartalmaz –, ami elősegíti a gyors szilárdulást.

A tojáshéj parafinból készül. Az eredmény megtévesztésig hasonlít az igazi tojásra.
Magyarországon itt azért még nem tartunk.

– Hazánk jó a hamisított élelmiszerek ellenőrzésében és visszaszorításában – nyugtatott meg dr. Dömölki Ferencné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület egészségügyekért felelős munkatársa. – A legtöbb kétes hírű termék olyan országokból érkezik, amelyekbe könnyen be tudják csempészni az Európai Unión kívülről. Ilyen például Olaszország. Sok hamis termék kerül hozzánk Ukrajnából is, nemrég például hamisított étolaj.

A visszaélések leginkább a húsiparban jellemzőek, vagyis nem azt a húsfajtát kapjuk, mint ami fel van tüntetve. A törvény, ami idén áprilisban szigorodott, immár nemcsak azt mondja ki, hogy tilos hamis élelmiszert előállítani vagy forgalmazni, hanem arról is rendelkezik, mi tartozik ide.

Élelmiszer-hamisításnak számít a minőségi előírások megsértése, a meg nem engedett összetevő használata, a jogszabályellenes átcímkézés, átcsomagolás és a lejárt szavatosságú anyagok felhasználása is.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület évente felméri a fogyasztók vásárlási szokásait, hamis termékhez fűződő viszonyát.

Veszélyes piacok

– A magyarok két százaléka bármikor venne bizonytalan forrásból származó élelmiszert, míg tíz százalék azt mondta: talán. Tavaly a lakosság három százaléka vásárolt bizonytalan forrásból származó élelmiszert – mondta a Borsnak dr. Tóth Zita, a testület titkára. Hozzátette: legfőképp a piacon és az utcán sóznak ránk bizonytalan eredetű élelmiszert.

A hamis élelmiszerek felderítését a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hatóság irányítja.

– Leggyakrabban az fordul elő, hogy lejárt alapanyagokból állítják elő a terméket, hamisítják az eredetvédett termékeket, például a pármai sonkát, biotermékként forgalmazzák, ami nem az, és alacsony árú terméket drága csomagolásában kínálnak, például olcsó étolajat árusítanak magas minőségűként – tudtuk meg.

Persze hamisításnak számít az is, ha valaki növényi zsírt tartalmazó tejterméket állít elő vagy forgalmaz, sőt a kakaóvajtól eltérő növényi zsírt tartalmazó csokoládé előállítása, forgalmazása is tilos.

Súlyos büntetések

A hamis termékek előállítója, forgalmazója bírságra számíthat, a termék forgalmazását betiltják, sőt az előállító szervezet engedélyét is visszavonhatják. A fentieken túl a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján nyilvánosságra kell hozni többek között azoknak a  jogsértő szervezeteknek a nevét, amelyek élelmiszer-hamisítást követtek el.

A múlt hónapban négy ilyen került fel a honlapra, elsősorban amiatt, hogy a vörösbort mesterséges színanyaggal (azorubinnal) festették meg, illetve a baromfihúst színezték sárgára.
 

 

mit eszünk? A svájci éttermekben és élelmiszerboltokban kínált vadhús 14 százaléka valójában nem vadból van. A hústermékek 37, a halak 17 százaléka nem az, mint aminek feltüntetik – állapította meg egy genfi élelmezési szervezet. Hasonlóval a magyar éttermekben is találkozhatunk, amikor a bélszínből készítendő tatár bifszteket hátszínből vagy fehérpecsenyéből adják. 
A maffia irányít
Kurkumától sárga a csirke, dioxinnal szennyezett a guargumi, répacukor van a borban, cukorszirup a mézben. Akárcsak a fegyver, a pornó vagy a kábítószer, az élelmiszer-manipulálás is bomba üzlet. Hamisítják a szarvasgombát, a kaviárt, a parmezánt, az extra szűz olívaolajat, a modenai balzsamecetet. A világ egyik legdrágább ínyencsége Olaszországban a piemonti Alba község környékéről származó fehér szarvasgomba. Évente mindössze harminc tonna terem, ám pusztán a német éttermekben ennek a többszörösét értékesítik. Ez a gombafajta két napig tartható el, mégis egész évben szezonja van. A gasztrosznob még akkor sem fog gyanút, amikor a kilónként félmillió forintos ínyencséget a pincér ráreszeli az olcsó spagettire. Teheti, hiszen a gumót a szarvasgomba-maffia állítja elő bismethyltiometan nevű folyékony gázzal illatosított kínai szarvasgombából, ami sokkal értéktelenebb. 
Harcos magyarok
Dél-Kínában hamis tojásokat is találtak. A fehérjéhez többek között zselatint, egy ismeretlen fehér port, benzoesavat, de még timsót is használtak. A sárgájához citromsárga színezőanyagot kevernek össze folyadékkal, amit aztán kerek műanyag formába öntenek, „varázsvízzel” vegyítenek – ez kalcium-kloridot tartalmaz –, ami elősegíti a gyors szilárdulást. A tojáshéj parafinból készül. Az eredmény megtévesztésig hasonlít az igazi tojásra.
Magyarországon itt azért még nem tartunk.
– Hazánk jó a hamisított élelmiszerek ellenőrzésében és visszaszorításában – nyugtatott meg dr. Dömölki Ferencné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület egészségügyekért felelős munkatársa. – A legtöbb kétes hírű termék olyan országokból érkezik, amelyekbe könnyen be tudják csempészni az Európai Unión kívülről. Ilyen például Olaszország. Sok hamis termék kerül hozzánk Ukrajnából is, nemrég például hamisított étolaj.
A visszaélések leginkább a húsiparban jellemzőek, vagyis nem azt a húsfajtát kapjuk, mint ami fel van tüntetve. A törvény, ami idén áprilisban szigorodott, immár nemcsak azt mondja ki, hogy tilos hamis élelmiszert előállítani vagy forgalmazni, hanem arról is rendelkezik, mi tartozik ide. Élelmiszer-hamisításnak számít a minőségi előírások megsértése, a meg nem engedett összetevő használata, a jogszabályellenes átcímkézés, átcsomagolás és a lejárt szavatosságú anyagok felhasználása is. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület évente felméri a fogyasztók vásárlási szokásait, hamis termékhez fűződő viszonyát.
Veszélyes piacok
– A magyarok két százaléka bármikor venne bizonytalan forrásból származó élelmiszert, míg tíz százalék azt mondta: talán. Tavaly a lakosság három százaléka vásárolt bizonytalan forrásból származó élelmiszert – mondta a Borsnak dr. Tóth Zita, a testület titkára. Hozzátette: legfőképp a piacon és az utcán sóznak ránk bizonytalan eredetű élelmiszert.
A hamis élelmiszerek felderítését a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hatóság irányítja. 
– Leggyakrabban az fordul elő, hogy lejárt alapanyagokból állítják elő a terméket, hamisítják az eredetvédett termékeket, például a pármai sonkát, biotermékként forgalmazzák, ami nem az, és alacsony árú terméket drága csomagolásában kínálnak, például olcsó étolajat árusítanak magas minőségűként – tudtuk meg. Persze hamisításnak számít az is, ha valaki növényi zsírt tartalmazó tejterméket állít elő vagy forgalmaz, sőt a kakaóvajtól eltérő növényi zsírt tartalmazó csokoládé előállítása, forgalmazása is tilos.
Súlyos büntetések
A hamis termékek előállítója, forgalmazója bírságra számíthat, a termék forgalmazását betiltják, sőt az előállító szervezet engedélyét is visszavonhatják. A fentieken túl a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján nyilvánosságra kell hozni többek között azoknak a  jogsértő szervezeteknek a nevét, amelyek élelmiszer-hamisítást követtek el. A múlt hónapban négy ilyen került fel a honlapra, elsősorban amiatt, hogy a vörösbort mesterséges színanyaggal (azorubinnal) festették meg, illetve a baromfihúst színezték sárgára. 
H. Z.–N. Zs.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.