Aktuális

Legalább 84 ezer forint kell a megélhetéshez

Létrehozva: 2012.06.06.

Egy egyedülálló felnőttnek 84 ezer forint kell ahhoz, hogy fent tudja tartani magát. Családban ez az összeg kisebb, de már itt is hatvanezer forint a létminimum fejenként.

83 941 forint. Ennyi ma Magyarországon a létminimum. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint ebből leginkább élelmiszerre költünk, csaknem a pénz harmadát: 4712 forintot zöldségekre, 4178 forintot húsra, 3415 forintot kenyérre és tésztára.

– A létminimum összegének növekedéséből nem sok következtetést lehet levonni, viszont az kis optimizmusra adhat okot, hogy csökkent az élelmiszerekre fordított arány, azaz valamelyest nőtt az életszínvonal, mert több pénz marad más cikkekre – mondta Grábics Ágnes, a KSH miskolci igazgatója.

Egy kétgyermekes, két felnőttből álló család létminimuma 243 429 forint. Egy nyugdíjas 75 547 forintból tud megélni.

Ferge Zsuzsa szociológus nemrég egy cikkben azt írta: Magyarországon ma négymillióan élnek a létminimum alatt.

– Ferge Zsuzsa becslése helytálló lehet – mondta lapunknak Messing Vera szociológus. – A 84 ezer forintból épphogy meg lehet élni, de sokan ezt az összeget sem érik el. Ők megpróbálnak spórolni, leginkább a fűtésen, a számlákon és az élelmiszeren. Brutális adat: Magyarországon a gyermekek harminc százaléka él nyomorban, és a számuk egyre nő.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek