Aktuális

Zuckerberg: egy senki lennék a párom nélkül

M. G.

2012. május 27. vasárnap 12:00

Nem mindennapi lányt vett feleségül a napokban Mark Zuckerberg. Választottja, akárcsak az internetes guruk többségének párja, szerény, képzett és egyáltalán nem rabja a pénznek.

Micsoda hét nap! Alig egy hét leforgása alatt változott meg gyökeresen Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója élete. Azzal kezdődött, hogy 104 milliárd dollárt érő cége a tőzsdére lépett, másnap pedig – a barátaikat is meglepve – feleségül vette 27 éves barátnőjét, Priscilla Chant, aki csak négy nappal korábban diplomázott az orvosi egyetemen. A pár kaliforniai otthonába, Palo Altóba meghívott vendégek úgy tudták, hogy Chan diplomáját ünneplik majd, és csak a helyszínen jöttek rá: esküvőre érkeztek. A rubin jegygyűrűt maga Zuckerberg tervezte.

Mark választása kilenc év együttélés után természetesen nem meglepetés. Annál is inkább, mert a hozzá közel állók szerint egyértelmű: lehet, hogy Priscilla nélkül működne az internetes vállalkozása, de sem Facebookja, sem milliárdjai nem lennének a 28 éves zseninek. Priscilla volt ugyanis, aki megteremtette a világháló óriását a teljesen aszociális fiatalemberből.

Egyszerű teremtés a Harvardról

– Nélküle talán csak egy senki lennék – mondta egyszer kínai származású barátnőjéről ­Zu­ckerberg. Ez természetesen már sohasem derül ki, tény azonban, hogy Priscilla Chan tanította meg a félszeg, mogorva férfit emberekkel kommunikálni, nagy csapatot irányítani, vezetni, odafigyelni a viselkedésre, valamint tisztelni a közösségi munkát, ami Marknak korábban soha nem volt az erőssége.

A pár 2003 decemberében ismerkedett meg: Mark a Harvard Egyetem közösségi házának vécéje előtti sorban várakozott, amikor a 18 éves lány meglátta őt.
– Furcsa, sörhabra emlékeztető szemüveget viselt, amelynek keretére számítógépes kód volt kiírva. Ez annyira szórakoztató volt – mesélte később Priscilla.

Megismerkedtek, de akkor még nem történt semmi köztük. Aztán a fiú elment Kaliforniába és elkezdett dolgozni a „thefacebook” cég fejlesztésén. Munkatársakat azonban az egyetemre visszajárva toborzott. Egy ilyen alkalommal futottak össze ismét. – Priscilla, akarsz dolgozni a thefacebooknak? – vetette oda foghegyről. – Akarok – hangzott a válasz, és elkezdődött a románc. 

Priscilla Chan két parancsolata

Mielőtt a fiatalok összeköltöztek, Priscilla megfogalmazta szabályait. Úgy érezte, vannak dolgok, amiket a zárkózott, csak a munkájának élő, társaságot szinte betegesen kerülő Marknak tisztelnie kell. Eszerint hetente legalább egy napon egyetlen szó sem eshet a munkáról, naponta legkevesebb száz percet pedig kettesben kell lenniük. 

– A kapcsolatuk titka, hogy Priscilla abszolút nor­málisnak tartja párját, elfogadta olyannak, amilyen – mondta egy barátnője a New Yorker címû folyóiratnak. – Egyiküknek sem fontos a méregdrága autó és a divatos cucc, s az ízléstelen partizás is kimarad az életükből. Markon semmit sem változtatott a vagyon, továbbra is egyetemi haverjaival barátkozik, de az idegenekkel már szívélyesebb, és a beosztottait sem alázza meg, nagyszerű főnök lett belőle. Ez mind Priscilla érde­me.

Barátnője tanította meg a gurut arra is, hogy üzleti partnereit, fontosabb új munkatársait hosszú sétákra vigye szilícium-völgyi otthonuk dimbes-dombos lankáin, ahonnan a Facebook székhelyére látni, s ez a panoráma ad lehetőséget arra, hogy elképzeléseit elfogadtassa a vendéggel. A tökéletes páros általában otthon dolgozik, s így volt ez azt megelőzően is, hogy a közelmúltban megvásárolták első igazi házukat pár millió dollárért.

– Én egyszerű teremtés vagyok. Szeretek főzni, szeretem a szárított paradicsomot és a lágy dolgokat – írta Priscilla a Facebookon. Párjára azonban hihetetlen hatással van. Ő beszélte rá férjét, hogy a közösségi portáljukon akcióba kezdjenek a szervdonorság reklámozására és az adományozók felkutatására, de arra is, hogy részvényekkel vagy készpénzzel fizesse ki azokat az egyetemi kollégákat, akiknek ötletét szemtelenül ellopva hozta létre a portált. 

További cikkek

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Tűz

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek -Fotók

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Újabb gyanús Covid-tünet? Sokan panaszkodnak erre megbetegedés után

borsonline.hu

Földre esett, de már soha többé nem ébredt fel a 26 éves gyönyörű menyasszony

life.hu

Tápai Szabina megszólalt: "A mi házasságunk egy óriási hullámvasút"

vg.hu

Változott a trend: másra használják az ATM-eket a magyarok

heol.hu

Halálos baleset történt a 31-es főúton

origo.hu

Elegánsnak ígérkezik a Google okosórája

nemzetisport.hu

PL: Alisson bravúrjai is kellettek, de kihasználta a City botlását a Liverpool

vg.hu

Több száz embert kellett evakuálni a kaliforniai erdőtűz miatt

astronet.hu

Heti horoszkóp 2022. január 24-30.: Bármit elérhetünk ezen a héten

origo.hu

Átrepült egy ember a 80-nal hajtó buszon, az utasok reakciója felülmúlhatatlan volt

borsonline.hu

Felfoghatatlan tragédia: Furcsa zajra ébredt a házaspár, a következő percben holtan feküdt egyikük

origo.hu

Amerikainak gondolt kolbásszal küzdött a vendégekért a Kádár-diktatúra furcsa gyorsétterme, a City Grill