Aktuális

Obama megúszta a merényletet

Bors

Létrehozva: 2012.05.03.

Oszama bin Laden parancsa még érvényben van: meg kell ölni Barack Obamát. A terroristák terve az volt, hogy Kabulban végeznek az amerikai elnökkel. Obama tegnap járt az afgán fővárosban, merénylői mindössze két órát késtek akciójukkal.


Az amerikai elnök az al-Kaida vezetője halálának első évfordulóján érkezett Afganisztánba, többek között azért, hogy aláírja az amerikai csapatok 2014-es kivonulásáról szóló egyezményt. Obama titokban ment Kabulba. Ennek oka az volt – magyarázta Obama egyik biztonsági tanácsadója a Drudgereporton –, hogy Bin Laden három évvel halála előtt már kijelölte azt a nyolctagú tálib sejtet, amelynek végeznie kell az elnökkel. Márpedig a parancs Laden halála után is érvényes.

A tálibok először 2009-ben, Ankarában akartak végezni Obamával, a merénylő akkor egy szír újságíró volt. A terroristát az elnöki sajtótájékoztató előtt kapcsolták le, megtalálták nála a mellkasára ragasztott, tűéles műanyag késeket is. Ezek után Bin Laden úgy döntött, hogy a Kabulba évente ellátogató Obama közelébe a csoportnak televíziós riporterként kell kerülnie, és a kameráikba épített robbanószerkezettel végezni vele. Ha ez sem lehetséges, akkor meg kell támadniuk az amerikai követséget. Kedden az utóbbi tervük mellett döntöttek. Mindenről Hamid Karzai afgán elnök számolt be a meglepett amerikai elnöknek. – Mindig csak néhány órát maradunk Kabulban, de akkor is az amerikai támaszponton vagy a követségen – mondta a tanácsadó.

És valóban, a terrorista sejt, ha késve is, de tegnapelőtt akcióba lépett. Megpróbálták megtámadni a követséget, a környék utcáit eltorlaszolták és több robbantást is végrehajtottak, ám az amerikaiak visszaverték őket. Obama az akció idején már gépe fedélzetén ült.  

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek