Aktuális

Előszezonban is élményekkel vár a Balaton

2012. május 18. péntek 12:00

Ki ne szeretne jó áron, kellemes időben, sorban állás nélkül üdülni? Erre ragyogó alkalmat kínál a következő néhány hét szerte az országban. A Balatonra sem csak fürdési szezonban érdemes utazni.

Néhány éve még a külföldi üdülés volt a sikk a magyarok körében, de ma egyre többen fedezik fel Magyarország páratlan szépségeit és nevezetességeit. Aki jó áron, kellemes környezetben szeretne kikapcsolódni, jól teszi, ha az előszezonban, vagyis mostanában indul útnak. Ilyenkor nemcsak az idő sokkal kellemesebb egy városnéző sétához vagy kiránduláshoz, de tömeg sincs, és az árak kedvezőbbek. Kis szerencsével pedig már júniusban felmelegszik a víz 22-23 fokosra, ebben az esetben pancsolni is lehet.

De a Balatonra nem csupán a fürdés miatt érdemes menni. A parton tett séta, a jó levegő feledteti a stresszes hétköznapokat, aki viszont izgalmakra vágyik, tehet például egy sétarepülést a tó fölött. Rengeteg látnivaló és program várja a kirándulókat most is. Keszthelyen például kihagyhatatlan a Festetics-kastély, kertje ilyenkor tavasszal csodaszép, pincéjében a legjobb magyar borok kóstolhatók, múzeuma visszarepít az időben. Festetics Kristóf gróf 1745-ben kezdte építtetni a kastélyt, amit 1770 táján a duplájára bővítettek.

A déli part egyik fővárosa Siófok, a másik Balatonföldvár. Utóbbi a Balaton-part egyik legrendezettebb, parkokkal és virágokkal díszített üdülőhelye. A település legújabb kori büszkesége az 1994-ben átadott Bajor Gizi Közösségi Ház, a helyi rendezvények központja. Június középső hétvégéjén tartják a szezonnyitó nagy rendezvényt, a Földvár Fesztivált. Innen csak néhány kilométerre van Kereki község, ahol érdemes felkeresni a Fejérkő vár romjait. A várat feltehetőleg a XII. században építették. Egyedülálló módon téglából épült, és feltehetően a fehér mészhabarcs messziről világító színéről nevezték el. 1543-ban a veszprémi várkapitány felrobbantatta, hogy az előrenyomuló törökök számára ne nyújtson védelmet. A völgyben fekvő úgynevezett Cserkésztó festői környezetben kellemes kikapcsolódást kínál a horgászoknak.

Aki a Balatonnál jár, annak érdemes megnéznie a védett Kis-Balatont. Valaha a Balaton nyílt vizű öble volt, amely az idők során hordalékkal feltöltődött, és lápos sás- és nádtengerré vált. A Kis-Balatonon található Kányavári-sziget és Búbosvöcsök tanösvény a Zalavár és Balatonmagyaród közötti útszakaszról közelíthető meg. A két kilométer hosszú, szabadon látogatható sétaút tizenhárom állomása elsősorban a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására törekszik, de az itt élő denevérfajokkal is megismerkedhetünk.

Kedvezményeket kínálnak mától

Aki a pünkösdi ünnepek hetében ellátogat a Balatonhoz, számos programon vehet részt: fesztiválokra, rendezvényekre, koncertekre, múzeumlátogatásokra, várprogramokra, különféle kirándulásokra, sétahajózásra és kerékpáros túrákra várják az érdeklôdôket. A Balaton7 ideje alatt kedvezményeket kínál számos szálláshely és étterem, továbbá a vasút.
Bővebb információ: www.balaton.itthon.hu

 

Kedvezményeket 
kínálnak mától
Aki a pünkösdi ünnepek hetében ellátogat a Balatonhoz, számos programon vehet részt: fesztiválokra, rendezvényekre, koncertekre, múzeumlátogatásokra, várprogramokra, különféle kirándulásokra, sétahajózásra és kerékpáros túrákra várják az érdeklôdôket. A Balaton7 ideje alatt kedvezményeket kínál számos szálláshely és étterem, továbbá a vasút. Bővebb információ: www.balaton.itthon.hu.

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Ehhez a három jegyhez visszatér az exe 2022-ben

life.hu

Nem enyhül Koltai Lajos gyásza: "Ugyanúgy érintetlen az otthonunk, mint amikor Kati még élt"

hirtv.hu

A rendőrség törte rá az ajtót: a konyhájában találták meg holtan a népszerű színészt

kisalfold.hu

Egy tóban találtak rá az eltűnt csornai történelemtanár holttestére

origo.hu

Hamarosan Európában is bemutatkozik a Honor új csúcstelefonja, a legerősebb Snapdragon processzorral

nemzetisport.hu

Női kézi: a román listavezetőnél folytatja Korsós Dorina

origo.hu

Mutatjuk, mit javasol a katásoknak a NAV

borsonline.hu

Escobar utódját kapták el Budapesten, akár 1260 milliárd forintot is kereshetett volna 16 tonna kokainon

life.hu

Young G Béci elszólta magát Kulcsár Edina válásáról: ő másképp tudja a történetet

borsonline.hu

Bemásztak az ablakon, alvás közben erőszakoltak meg egy budapesti nőt

origo.hu

Látványos képeken az európai felhőkarcolók