Aktuális

Állati: igazi ceremóniával párzanak - fotó

Ifj. Vasuta Gábor

Létrehozva: 2012.05.23.

Szitakötőkkel, poszméhekkel és darazsakkal kedveskedik szerelmének a gyurgyalag. Őt választották 2013-ra az év madarának a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szavazásán.

 

Megadja a módját a szerelemnek a gyurgyalag. Ilyentájt, májusban udvarol. A hímek szitakötőkkel, poszméhekkel és darazsakkal próbálják levenni a lábáról szívük választottját, de előtte gondosan elkábítják a táplálékot: erőteljes csőrmozdulatokkal egy ághoz verik. Mesteri vadászok, a levegőben cikázva, rárepüléssel kapják el a hártyásszárnyú rovarokat. Ellentétben a közhiedelemmel, a méhészek által kitett kaptárokra nem veszélyesek, ritkán zsákmányolnak háziméheket. Ha szert tettek az ajándékra, finoman rezgetve szárnyukat nyújtják át a tojónak, hogy a kegyeibe férkőzhessenek.

Ha ez megtörtént, akkor valóságos ceremóniával párzanak, rászánják az időt, megadják a módját. Mindezt egy lessátor rejtekében ülve néhány méterről kísérhettem figyelemmel a saját párommal.

Az egyik legnagyobb gondja ennek a színpompás madárnak, hogy egyre kevesebb olyan löszfal van, ahová apró lábaival költőüreget vájhat. Pár évvel ezelőtt sikerült egy felhagyott homokbánya tulajdonosát rávenni arra, hogy munkagépekkel lekotortassa a meredek falat, így biztosítva friss felületet a téli szállásukról hazaérkező gyurgyalagoknak. A tulajdonos azóta nagyon boldog, hogy saját bányafalán láthatja kedvenc madarait. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek