Aktuális

30 szem eper helyettesít egy szem fájdalomcsillapítót

dm

Létrehozva: 2012.05.16.

Egy rangos felmérésben a világ leghasznosabb gyümölcsei közül az eper a harmadik helyet kapta. Nem véletlen, hiszen finom, rostban gazdag, de kalóriaszegény, ráadásul rengeteg gyógyhatása van.

 

Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító

Az eper vörös színét a fenoloknak köszönheti. Ez a vegyület azonban nem csak pirosra festi a gyümölcsöt, de számunkra is kedvező hatású: antioxidáns, gyulladás¬csökkentő, és a szervezet húgysavszintjét is csökkenti. E hatásai miatt a kiegészítő fájdalomcsillapítóként is szokták javasolni a természetgyógyászok ostoarthritis, asztma és atherosclerosis esetén. Hatásmechanizmusa hasonló, mint az aszpiriné vagy az ibuprofené – nemkívánatos gyomorproblémák nélkül. (Hasonló hatású a málna és a cseresznye is. Egy kutatás szerint 30 szem gyümölcs éri el egy szem tabletta hatását.)

 

Szemvédő

Napi három vagy annál több adag eper 30 százalékkal csökkenti az időskori makula degeneráció kialakulásának veszélyét. (A makula a szem ideghártyájának – a retinának – az éleslátásért és a centrális látásért felelős része.)

C-vitamin bomba

Hihetetlen, de egy csésze eper a napi szükséges C-vitamin mennyiség 136 százalékát tartalmazza. Azt pedig régóta tudjuk, hogy ez a vitamin például a szív- és érrendszer, a bőr, az emésztés, az immunrendszer működését is javítja.

Megnyugtat a mangán

A magnézium mellett a mangán is nyugtató hatással van, márpedig az eper a napi szükségletünk 21 százalékát pótolja. Ez egy olyan tápanyag, amely erős sejtszintű gyulladáscsökkentő. A különböző antioxidáns anyagok miatt az epret rákmegelőző, öregedés lassító gyümölcsnek is tartják.

Az erős csontokért

A mangán mellett tartalmaz káliumot, kalciumot, K-vitamint a piros kis bogyós, így a csontok képzésében és egészségesen tartásában szintén nagy szerepe van.

Bio vagy nem bio?

Ebből a gyümölcsből érdemes a bio változatot megvenni, hiszen rengeteg növényvédő szert használnak a termesztése során.

Jobb lesz a vérképed

Napi egy adag eper – kb. 15 dkg – segít a vércukorszint normalizálásában, állapították meg az Egyesült Államokban. De az összkoleszterin és az LDL-koleszterin értéke is csökkenni fog a rendszeres eperfogyasztás után. Ehhez 1-3 hónapig hetente 3 alkalommal szükséges egy-egy adag epret fogyasztani.

Csak az érett szemeket

Az eper már nem érik tovább, ha leszedték, így válaszd azt, amelyik fényes, élénkpiros színű, édes illatú. Manapság mintegy 600 fajtáját termesztik, így igen nagy a választék és időben is kitolódott, hogy mikor kapható ez a gyümölcs. A szedés után lehetőleg két napon belül fogyasszd el, de addig is tárold hűtőszekrényben.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek