Aktuális

Kelj fel és járj! hétköznapi orvosi csodák

Létrehozva: 2009.01.18.

Valósággá válhat a bibliai csoda!Az utóbbi években egy egészen új irányban is megindultak a fejlesztések, és mára már elérhető közelségbe kerültek az úgynevezett bioelektrikus protéziek, amelyek, akárcsak a valódi láb, az idegvégződések által továbbított elektromos jelekkel irányíthatók.

Elektronikus szőrsejt
A cochleáris implantáció az esetek döntő többségében visszaadhatja a hallást siketek és a súlyosan halláskárosult emberek számára. A beavatkozás után a külső és a belső egység a bőrön keresztül egy mágnessel „tapad” egymáshoz, s együtt javítja a hallást; tulajdonképpen a belsőfület, illetve az abban lévő szőrsejteket helyettesíti.


A külső egység (balra) egy adó-vevőből áll, amely a fülkagyló fölött továbbítja a jeleket a belső egységhez. A belső egység (jobbra) felső része fogja a jeleket, amelyeket a halló szőrsejtek munkáját kiváltva a belső fülbe, a csigába továbbít. Innen az ingerület már a természetes úton halad és az agykéregben hallásélményt kelt. Ehhez elengedhetetlen, hogy a hallóidegpályák működjenek, illetve, hogy maga a csiga is ép legyen. Ellenkező esetben nem használ a cochleáris implantátum beültetése.


Lézerrel: jobb, mint az eredeti
Egyre elterjedtebbek a lézeres látásjavító műtétek is (PRK, LASIK). Ezek a szem különböző töréshibáit képesek jelenősen javítani, vagy megszüntetni. A ma használatos lézerkészülékekkel sokszor a korábbi javíthatóságnál jobb látásélességet sikerül elérnünk. Egy-egy ilyen beavatkozásnak az ára 130 ezer és 300 ezer forint között mozog a kezelés típusától függően (ezt a beavatkozást az egészségpénztár nem finanszírozza).


A világ legjelentősebb újítása 2008!
2008-ban a brit Touch Bionics cég tette le az asztalra az i-limb-et, ill. i-hand-et, mely aztán több jelentős nemzetközi díjat is elnyert. A Time magazin szerint ez volt az év legjelentősebb újítása a technika világában (Top Invention of the Year, 2008). – Az i-hand olyan bionikus művégtag, amely segítségével már finom, akaratlagosan végzett tevékenységekre is képes a sérült ember. Törékeny porceláncsészéből tud kávét inni, képes használni egy hitelkártyát, kulccsal ki tudja nyitni lakása ajtaját – tájékoztatja lapunkat Dr. Szlovák Sándor, traumatológus és kézsebész szakorvos, adjunktus



Magyar világszabadalom: élethű műkar


Így kerek a világ



Mikrochip „lát" a szemben




Mindentudó őssejt

H-TOMMY
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek