Aktuális

220 forintig süllyed a benzin ára?

Címkék
politika

2008. november 22. szombat 11:30

A pénzügyi világválság számos rossz hatása mellett egy jó biztosan van: a kőolaj ára zuhan, így Magyarországon hamarosan 220 forint is lehet egy liter benzin - jósolják a szakértők. Már most van olyan kút, ahol 240 forintért tankolhatunk.

USA


Az amerikaiak nem vesznek benzint, nagyrészt ezzel magyarázható, hogy 2 dollár (430 Ft) alá esett az üzemanyag gallononkénti (3.73 liter) átlagára. Júliusban az ár még 4,1 dollár (881 Ft.) volt. A visszaesés oka az, hogy a világválság hatására rendkívül drasztikusan visszaesett a városi terepjárók és a kisteherautók utáni kereslet. Az amerikai közgazdászok szerint azonban ettől függetlenül nem lehet tartós árcsökkenésre számítani.
Hatszoros adóterhek literenként


A 240 forintos ár/literrel számolva a nyersanyag ár maga a legkevesebb: a Bors kiszámolta, hogy most nagyjából 60 forint egy liter benzin- járulékok nélkül. A fájdalmasabb rész a jövedéki adó, ez fix ár, 103 forint/liter, amely a büdzsét gazdagítja. Mozgó adónak tekinthető viszont az ÁFA: ez a mindenkori ár 17%-át teszi ki. Ehhez jön még a kiskereskedelmi árrés, amely 5 %, de a MOL a gyenkélkedő tőzsdei mutatókkal minden liter benzinre , több, mint 11% nagykereskedői árrést számol fel - ez literenként újabb 27 forint.

Bors

További cikkek

Politika

Márki-Zay Péter kijelentéseivel saját szavazói sem értenek egyet

Hidegfont

Kamera rögzítette: Brutális, amit a viharos szél okozott a Balatonnál

Ez is érdekelhet