Aktuális

20 éve hunyt el a Király: Két fegyver is megfordult Jimmy kezében a halála előtt

Bors

Létrehozva: 2021.01.02.

Zámbó Jimmy 2001. január 2-án halt meg. A végzetes éjszakáról különbözô mendemondák keringenek a mai napig. Az viszont tény, hogy a hivatalos verzió szerint Jimmy önkezûleg végzett magával. A Bors most 20 év távlatából felidézi, mi is történhetett azon a tragikus hajnalon.

Forrás: Bors

Nem volt még kiterjedt az internet, Zámbó Jimmy halálhíre mégis szinte órák alatt futott végig az országon. Rádiók és tévék harsogták a megdöbbentő tényt, amire rajongók ezrei indultak Csepelre, a Szent László utcába, hogy a Király lakhelyénél elhelyezzék a kegyelet virá­ga­it. Sem addig, sem azóta nem volt Ma­gyarországon akkora sztár, mint ő, és ahogy akkor, most is mindenki arra kíváncsi, pontosan hogyan is ért véget az ország egykor legismertebb em­berének élete.

A végső lövés

Egy biztos, és ez pont Jimmy halála. A Ki­rállyal január 2-án fejlövés végzett, a golyó saját, otthonában tartott Beretta típusú fegyveréből származott. Az egyik feltételezés szerint Jimmy önkezével vetett véget az életének, de véletlenül. Halála előtt két és fél üveg pezsgőt ivott meg, feleségé­vel, Edittel és Hulé Évával, a család barátjával szórakoztak, majd Jimmy kipróbálta a felesége riasztófegyverét. Ha azzal csinál ostobaságokat, talán még ma is élne, de nem, Jimmy elővette a saját ön­védelmi fegyverét is, és először kilőtt az udvarra. Edit a helyszínen a mentőknek azt mondta, a fegyver véletlenül sült el, majd a tragédia után 9 évvel viszont úgy nyilatkozott, a férje meg akarta mutatni neki, hogy mekkorát szól a fegyver. Edit és Éva kérték, hogy tegye el a gyilkos eszközt, azért Jimmy két lövés után kiürítette a tárat, majd a feleségére fogta a pisztolyt, hogy megmutassa, tényleg nincs benne több lőszer. Végül a halántékához fordította a Berettát, és lőtt. A helyszíni vallomástételkor egyébként még Hulé Éva sem adott elő más vallomást.

A hiányzó egy óra

Egészen természetes, hogy egy ekkora személyiség halála mindenkit érdekelt, és már akkor egészen vad találgatások jelentek meg. Például az, hogy Vágó Imréné ezredes, Csepel akkori rendőrkapitánya és a Zámbó család jó barátja érkezett elsőként a helyszínre, és nem is engedte be egy órán keresztül a kollégáit a helyszínre. A legtöbb, gyilkossággal és bizonyíték-eltussolással kapcsolatos összeesküvés-elmélet ebből ered. Fontos leszögezni, hogy nem Vágóné érkezett elsőként a helyszínre.

Jimmy öt óra után néhány perccel lőtt, a mentők központjába 5 óra 13 perckor érkezett a hívás, és mindössze hét perccel később már meg is érkezett Jimmyék házához a mentőautó, 5.45 körül pedig az első rendőrautó is. Hajnali hat után tíz perccel már a fegyverszakértő és a BRFK Akciócsoportja is a Zámbó család házában volt, Vágóné csak ezután indult el a helyszínre. A száguldó mentő 6.54-re ért a kórházba Jimmyvel, ám bármennyire is igyekeztek, 9.25-kor beállt a halál.

Mi is történt a kakassal?

Vágóné tavaly könyvet írt Jimmy haláláról, bemutatva a rendőrségi, mentős és kórházi dokumentumokat is. Ebből tudható, hogy a szomszéd kakasa, ami még ma is a viccek tárgya, valóban szereplője volt Jimmy halálának: tulajdonképpen a kukorékoló kakas miatt terelődött a szó fegyverekre. A Király a pótszilveszterezésben megfáradva, meghallva a kukorékoló szárnyast, azt mondta, egyszer lelövi a hangoskodó állatot.

Új nyomok

A rendőrség természetesen nyomozást indított, és első körben pontosan ezt állapították meg ők is. Kerestek lőpornyomokat Edit és Éva ujjain is, de csak a Királyén találtak. Február elejére már le is zárult az államigazgatási eljárásban vizsgált ügy, aminek eredménye szerint Jimmy halála fegyverkezelési hibából eredő véletlen baleset következménye volt. Majd szinte napra pon­tosan egy évvel Jim­my halála után újraindult a nyomozás, méghozzá azért, mert a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság egy ismeretlen feljelentő állításait ellenőrizni volt kénytelen, miszerint Jimmy más ügy miatt letartóztatásban lévő nevelt fiának köze lehet az énekes halálához. A rendőrség pár nap alatt ellenőrizte ezeket a nyomokat, és ismét pontot tett a Jimmy-ügy végére.

Vak a szemtanú?

A nyomozást azonban sok-sok évvel később mégis újra kellett indítani, amikor Hulé Éva „váratlanul rájött”, mégsem véletlen öngyilkosság történt azon az éjszakán. Kilenc évet várt, hogy előálljon a mondandójával. Hulé akkor azt mondta, sokkos állapotban volt a Király halálakor, ezért vallotta azt, amit.

A Jimmy-akta újra kinyílt, új szakértői vélemények készültek.

Egy fegyverszakértő szerint a lövedék behatolási szöge ugyan nem zárja ki, hogy akár más kezében is lehetett a fegyver, az új történetet mégsem igazolta egyetlen bizonyíték sem. A szemtanú 2014 áprilisában halt meg, és állítólag hátrahagyott egy levelet, amiben leírta az igazságot, de meghagyta, hogy csak Jimmy halálának 25. évfordulóján kerülhetnek csak a nyilvánosság elé az általa leírtak.

Öngyilkosság, válás

Mivel Jimmy halála tényleg az egész országot érdekelte és érdekli, sorra jelentek meg a barátok is nyilatkozni. Egy mo­sonmagyaróvári házaspár például azt állította, Jimmy depressziós volt, ezzel ismét a szándékos öngyilkosság teóriája erősödött.

A barátok véleményével homlokegyenest mást mond Schmuck Andor, aki szintén Jimmy közelije volt.

– Kiemelkedően alázatos és profi ember volt, aki imádott élni, azóta sem találkoztam sok hozzá hasonló karakterrel. Meggyőződésem, hogy a halála szörnyű baleset, nem lett volna képes öngyilkosságra.

Azt tudni lehetett, hogy a Király felesége mellett sem vetette meg a szép nőket, de ez sokáig mégsem ingatta meg a házasságukat. Zámbó Árpy viszont nemrég azt mondta, testvére a halála előtt 1–2 évvel már a válást fontolgatta, ez viszont megint csak a gyilkosság-hívőknek és a szerelemféltésből elkövetett emberölés teóriájának jött jól. Az, hogy a mai napig élnek összeesküvés-elméletek a halálával kapcsolatban, bizonyítja, hogy igazán szerették, és legenda lett.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714092012
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155306_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714092012
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros