Magyar étkezési szokások

blog
PUBLIKÁLÁS: 2012. április 04. 06:11
A középkori magyar ember étkezési szokásai, a napirendjéhez hasonlóan merőben eltért a napjainkban megszokottól. Egészen a 17. század második feléig mindössze két étkezés volt általános, az ebéd és a vacsora. Így a manapság legfontosabbnak tartott étkezést, vagyis a reggelit egyszerűen átugrották, és délelőtt 10 órakor már az asztalnál ült a család, hogy elfogyassza az ebédjét. Mivel az ebéd időpontja a délelőtti órára esett, így nem meglepő, hogy a vacsora is korábban került terítékre.

Hogyan változtak az átlagember étkezési szokásai a középkortól egészen napjainkig? Mik a mai fogyasztói trendek? Továbbolvasva megtudhatjuk.


A középkori magyar ember étkezési szokásai, a napirendjéhez hasonlóan merőben eltért a napjainkban megszokottól. Egészen a 17. század második feléig mindössze két étkezés volt általános, az ebéd és a vacsora. Így a manapság legfontosabbnak tartott étkezést, vagyis a reggelit egyszerűen átugrották, és délelőtt 10 órakor már az asztalnál ült a család, hogy elfogyassza az ebédjét. Mivel az ebéd időpontja a délelőtti órára esett, így nem meglepő, hogy a vacsora is korábban került terítékre.

A nap második étkezése általában öt, legkésőbb hat órakor volt szokásos. A manapság hagyományos délkörüli étkezés Nyugat-Európai szokás volt, mely itthon csak az 1600as évek végén terjedt el.

paprika

Egy másik érdekes sajátosság, hogy az Amerikából származó zöldségeket (például a paradicsomot, a paprikát, a krumplit, a kukoricát stb.) csak a 17. században kezdték el fogyasztani itthon, vagyis jóval az új földrész felfedezése után. Ami talán még ennél is meglepőbb, hogy a leves, ami Nyugat-Európában a főétkezés szerves része volt az Magyarországon csak a 18. században vált általánossá.

A mai magyar felmérésekből sajnos kiderült, hogy a rendszertelen táplálkozás trendje tovább folytatódik, s egyre inkább az otthont választjuk étkezéseink helyszínéül a munkahely, az iskola, a vendéglők, az éttermek vagy a gyorséttermek helyett. Az ebéd továbbra is a leggyakoribb főétkezésnek számít, ezzel párhuzamosan azonban tovább nőtt a vacsorát előnyben részesítők aránya. Elkeserítő adat, hogy az átlagos hétköznapokon a többségnek legfeljebb három, de gyakran csak két alkalommal jut ideje rendes étkezésre. A húsok kedveltsége az elmúlt évek során sem változott, jelenleg is szárnyashúst fogyasztjuk a legszívesebben.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.