Vélemény

Vélemény: Élőben

Huszti Zoltán

2013. május 31. péntek 13:00

Csak az ősbeatnikek emlékeznek arra a botrányra, ami évtizedekkel ezelőtt történt a Magyar Televízió egyik könnyűzenei műsorában. Korábban minden műsorban élőben muzsikáltak a fellépő együttesek.

Aztán jött az a korszak, amikor lemezről vagy szalagról szólt a zene. A csapat csak imitálta a hangszeres játékot, az énekes pedig tátogott. És akkor egy együttes fellázadt.

Nem volt hajlandó eljátszani, hogy játszik, tagjai inkább sétálgattak a stúdióban. Nem akarták becsapni a közönséget. Igazuk volt, de az élet mégsem ebbe az irányba ment. Túl sok pénzbe került egy komplett motyót bevinni a stúdióba, aztán beállni a hanggal, és megtalálni azt a szakembert, aki élőben is jól keveri a hangot. Silányult a zenészi tudás is.

A hangstúdióban 24 vagy 48 sávra felvett, javítgatott és kozmetikázott hangzást élőben előadni kevesen tudták, a vélt vagy valós elvárások pedig nőttek. Egészen nagy nevű zenészek is féltek attól, hogy ha a koncertjeiken a közönség nem azt hallja, ami a lemezen szól, akkor elpártol tőlük.

Csak a szenvedélyesen tátogó énekesek mellett hangszeres játékot mímelő zenészek tudták, hogy milyen pánik volt, ha a technikus otthon hagyta a CD-t, amiről a koncert szólt, és milyen rohangálás kezdődött, hogy valahol megvehessék.

Tudom, hogy azok a koncertek, ahol a hangbeállás szigorúan zárt ajtók mögött folyt, és még a rendezőket sem engedték be, ott a playbacket próbálták ki.  Két évvel ezelőtt Póka Egon rockzenész, a kőbányai Zenesuli igazgatója fellázadt.

Kezdeményezésére azóta a kerületi rendezvényeken csak élőben lehet fellépni. Ezt vette most át a főváros. Zenészként én is erre voksolok. És arra, hogy sokkal több pénz jusson a játszani tudó zenekarok kifizetésére.  
 

További cikkek

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

A külhoni magyarok elleni kampányplakáttól a diploma-ügyig – botrányos pillanatok Bangóné karrierjéből

ripost.hu

Halálos áldozatot is követelt a Szent Imre kórházban keletkezett tűz

life.hu

Tápai Szabina megszólalt: "A mi házasságunk egy óriási hullámvasút"

feol.hu

Egy ember kizuhant az autóból, amikor az árokba borultak Bicskénél

origo.hu

Így fejlődött a tévék formavilága 2021-ben

nemzetisport.hu

A páratlan hármas – az Egressy, Kenesei, Waltner trió ZTE-aranyat érő 52 gólja

origo.hu

Hírességek, akik saját éttermet nyitottak, de azzal nem lettek sikeresek

nemzetisport.hu

Videó: Cavani eksztázisban! Látni kell a „Matador” és a többi MU-játékos gólörömét

ripost.hu

Fergeteges lesz a lovaglópóz ettől a pikáns trükktől

nemzetisport.hu

Videó: így ünnepelték a holland kapust, aki a munkából jött az Eb-re

origo.hu

Budapesten megnyílt a világ egyik legjobban várt új épülete, a Magyar Zene Háza