Mindannyian tudjuk, hogy nem élhetünk örökké, de megélni a 100 éves kort, elég lenne ahhoz, hogy a legtöbb ember elégedett legyen. Viszont van egy görög sziget, ahol az emberek elérik ezt az életkort, mert egy különleges étellel kezdik a napot. Mutatjuk mi az egészség, és a hosszú élet titka.
Az Egyesült Államokban például az átlagos várható élettartam 77 év, ezért ki hibáztathat minket, ha megpróbáljuk meghosszabbítani az élettartamunkat? Egy görög szigeten megtalálták az egészség titkát. Az elixír a hosszú élethez, itt hever előttünk karnyújtásnyira, és egy görög sziget lakossága évek óta tudja ennek az előnyeit.
Egy „kék zónában" élnek, ami egy olyan földrajzi terület, ahol az emberek átlagosan lényegesen tovább élnek, és ez látszólag annak köszönhető, amit reggel esznek.
A görög Ikaria-sziget arról ismert, hogy lakosságának nagy része eléri a 100. életévét, és mi a közös nevező bennük?
Azt mondják, hogy mind nyers mézet esznek.
Ez a finom csemege több annál, mint amit a joghurthoz adsz, hogy jól érezd magad.
A CNBC-nek írt cikkében Diane Kochilas ezt írta : „A helyi méhészek által a szigeten és Görögországban termelt nyers, sűrű, ízletes méz a kulcs a hosszú élethez. A méz antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, rengeteg antioxidánst tartalmaz, és segít a szervezetnek a cukorszint szabályozásában.
Ikárián a sziget egyik titkos összetevőjének tartják a hosszú élettartam érdekében, és sok helyi lakos egy kanállal kezdi a napot.
Különösen „a népgyógyászatban fogyasztják köhögés és torokfájás ellen, a méz, zsálya vagy hegyi tea, gyömbér és fokhagyma kombinációja generációk „penicillinje volt".
A Food Chemistry folyóiratban megjelent kutatás szerint a nyers méz akár 4,3-szor több növényi eredetű antioxidánst is tartalmazhat, mint a feldolgozott méz, ami segíthet csökkenteni a szívbetegségek és a rák kockázatát.
De ne keseredj el, ha nem engedheted meg magadnak a nyers mézet, Hannah Hope táplálkozási szakértő ugyanis elmondta, hogy „a feldolgozott méz továbbra is megőrzi antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságait".
Egy másik, a National Library of Health -ben publikált tanulmány azt vizsgálta, hogy a méz hogyan befolyásolja a rák kialakulását és progresszióját:
A méz egy természetes termék, amely változatos biológiai vagy farmakológiai hatásáról ismert, gyulladáscsökkentő, tele van antioxidánsokkal, antibakteriális hatásai vannak, csökkenti a vérnyomást és jó hipoglikémiás hatásokkal bír.
A méz hatását alaposan megvizsgálták bizonyos rákos megbetegedések esetében, mint például az emlő-, máj-, vastag- és végbélrák sejtjeiben. Ezzel szemben korlátozott, de ígéretes adatok állnak rendelkezésre a rákos megbetegedések egyéb formáiról, beleértve a prosztata-, húgyhólyag-, méhnyálkahártya-, vese-, bőr-, méhnyak- és szájüregi rákot – írja az Unilad.
A méz erősen citotoxikus a daganatos vagy rákos sejtekkel szemben, míg a normál sejtekre nem az. Így a méz potenciális és ígéretes rákellenes szerként szolgálhat, amely további kísérleti és klinikai vizsgálatokat tesz szükségessé.
Szóval, talán tényleg ez az életelixír?
A nyers méz jótékony hatásairól az alábbi videóból tudhatsz meg többet: