Magyarország ételét keresik 2023-ban is! Íme a döntős csapatok

eredmények
PUBLIKÁLÁS: 2023. január 29. 11:41

Összesen tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén szombaton, január 28-án, a Felcsúton rendezett megmérettetésen. A zsűri a biztosan továbbjutók mellett két tartalékot is megnevezett.

A zsűri tagjai értékelik az elkészült ételeket Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az elődöntőt holtversenyben a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyerte, Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével, valamint a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata Bíbor hajnal névre hallgató ételsorával.

Az idei verseny tematikája kötődik Petőfi Sándorhoz, ezért elvárás volt, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is kötődjön a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz.
A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek. Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelező elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely hazánkból származó öko, vagy hazai védjegyes termék.

Az eredményhirdetésen az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István kiemelte, a magyar gasztronómia akkor újulhat meg, ha a szakma is megújul, s ehhez a Magyarország étele verseny kiváló alapot ad. Hét ország állampolgárai vettek részt a viadalon, és volt egy 100 százalékosan szíriai csapat is a nevezők között.

A döntőt március 18-án rendezik meg, szintén Felcsúton, a Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában.

A 6. alkalommal meghirdetett szakácsverseny új ételek megalkotására szeretné ösztönözni a részvevőket. Amint honlapjukon is írják, a verseny célja, hogy évről-évre a hazai alapanyag kínálatra támaszkodva, olyan, a magyar identitást is építő ételeket mutassanak be, amelyek később beépíthetők leszenk a vendéglátóipari kínálatba. Az új ételek fejlesszék az iparágat és hazánk arculatát, mind a lakosság, mind a turisták körében.

Forrás: MTI.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.