Csudás gombák és ehető virágok Mekkái ezek a helyek

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2022. szeptember 14. 13:33
Beköszöntött az ősz és vele a gombaszezon is. Ilyenkor sokkal könnyebb ínycsiklandozó, sokszínű gombákat találni a vezetett gombatúrákon. De ha nincs lehetőségünk vagy időnk gombászni indulni - mert bizony időigényes elfoglaltság -, viszont szeretnénk igazán mesteri, gombákkal és vad, ehető növényekkel készült fogásokat kóstolni, akkor íme pár hely itthon és a nagyvilágban, ahol ezek a növények és zöldségek játszák a főszerepet a tányérokon.

Még 2021-ben indítottunk egy olyan gasztro cikksorozatot itt az oldalon, ahol három csoportba sorolva bemutattuk a legismertebb (vagy éppen nem ismert), ehető gombákat. Az első részben a legnépszerűbb ázsiai gombafajtákat szedtük össze. Ilyen volt a shiitake, a téli fülőke, vagyis az enoki gomba, a fehér (Bunapi) és a barna (Buna) shimeji gomba és az ördökszekér gomba, ami bizony egy laskagomba fajta.

A szarvasgomba felhasználási lehetőségei szinte végtelenek Forrás: Shutterstock.com / Dr Faulkner

A második csoportba azokat a gombákat soroltuk melyeket a szombati piacokon is megtalálunk, és a kilónkénti áruk még nem 4000 forint. Ezek a fehér és a barna csiperke, a lapos és óriási, tölthető portobello, valamint a laskacsokor voltak. A harmadik részt pedig az olyan ritkaságoknak szántuk, mint a szarvasgomba, a kucsmagomba és a sárga rókagomba.

De ezeken a fajtákon kívül még több száz ehető, erdei gomba létezik, amik közül 81 fajta árusítható. Ha olyan helyeket keresünk itthon, ahol előszeretettel használják ezeket a gombákat, akkor szerencsére tudunk mondani párat.

A vonal legerősebb képviselője a SALT Budapest, mely 2021 szeptemberében kapta meg első Michelin-csillagát. Az étterem koncepciója a tradicionális magyar konyha alapjain nyugszik. Tóth Szilárd séf ételeiben központi szerepet játszanak a gyógy- és vadnövények, illetve a különböző gombák, melyek többségét maga gyűjti vidéken, egy részét pedig kistermelők szállítják. Ezek a különleges alapanyagok frissen, vagy fermentálva kerülnek a fogásokba.

Az őriszentpéteri Pajta Bisztró is hasonlóképpen vélekedik a regionális és szezonális alapanyagok használatáról. A séf, Farkas Richárd pedig fontosnak tartja a kerti munkát, az erdő és mező alapanyagainak gyűjtögetését, a piacozást, a termelőkkel való kapcsolattartást és a vendégeknek személyesen szervírozott fogásokat.

A budapesti MÁK Bisztróban Mizsei János, valamint a Michelin-csillagos STAND étteremben Széll Tamás és Szulló Szabina is használ az ételeihez regionális vadnövényeket és gombákat. És amit még érdemes ezekről az alapanyagokról tudni, az az, hogy a legtöbb (amit a séfek nem maguk termelnek, vagy gyűjtenek) a Dencsháza melletti Banyaerdőből, illetve a megeggyező nevű vadnövény- és gombafeldolgozóból származik. A gombákat és a növényeket négy állandó női dolgozó gyűjti, akik úgy ismerik a területet és a finomabbnál finomabb gombákat és növényeket, mint a tenyerüket.

Kukoricakorom gomba, Mexikóváros

Különleges, sőt első blikkre káros gombafajta a mexikói Huitlacoche, más néven kukoricakorom, avagy mexikói szarvasgomba. Ez egy kukoricacsöveken élősködő fajta, ami viszont ínyencségnek számít az országban. Huarachéba és tostadasba is töltik, amit a Mercado de Coyoacán piacon kóstolhatunk meg, kifejezetten olcsón.

Mercado de Coyoacan Forrás: Facebook.com / MercadodeCoyoacan

Gombászás Kanadában

A világ második legnagyobb országának legnyugatibb nagyvárosa Vancouver. Környékén hatalmas erdőségek terpeszkednek és tele vannak gombával. Több üdülőhely, így a Nimmo Bay Wilderness Resort is kínál gombászással egybekötött pihenéseket, ahol összeszedhetjük az erdei gombákat a saját vacsoránkhoz.

Még a lógójuk is egy gomba

A Café des Spores nevű helyre ildomos ellátogatnia a gombák szerelmesének Brüsszelben. Itt aztán a teljes európai gombaspektrumot végigkóstolhatjuk, ráadásul meglepően jó árakon. A menő Saint Gilles negyedben lévő étterem minden fogásában van gomba, még a desszertben is.

Indulhat a vadászat

Az egyik északi, nagyrészt hegyes-völgyes olasz régióban a szarvasgomba kultusza az eget verdesi. Olyannyira, hogy minden ősszel megrendezik az Alba nevű nemzetközi szarvasgomba-kiállítást, ami egyaránt szól az étteremszakma nagyágyúinak, séfeknek, szakácsoknak, gasztro rajongóknak és laikus, enni szerető turistáknak is. Idén már a 92. kiállítást rendezik meg, október 8-tól december 4-ig, majd egy hónapon keresztül.

A példamutató kulináris tökéletesség

A híres Noma étterem ma már a kulináris tökéletesség szinonimája, nem csak külföldön, de hazánkban is. Nincs olyan séf vagy gasztro rajongó, aki ne ismerné a nevét. Egy rendkívül kifinomult, de a gyökereihez és a szezonális, helyi alapanyagokhoz ragaszkodó konyháról van szó, ami a járványidőszak alatt is képes volt alakulni és fennmaradni, pedig nem titok, hogy a minőség mellett az árak is a magasban járnak. A tányérokon pedig sok esetben Dánia legfinomabb gombái, gyógy- és fűszernövényei állnak a főszerepben.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.