Tudtátok, hogy nem is francia, hanem osztrák eredetű?! – Minden, amit a croissant-tól tudni kell

Ausztria
PUBLIKÁLÁS: 2022. január 30. 13:24
A januárt egy újabb világnappal zárjuk. Ezúttal egy édesen és sósan egyaránt finom, reggelinek vagy akár egy kisebb ebédnek is beillő péksüteményt ünneplünk ma, aminek az eredete más, mint amire a franciás hangzása alapján gondolnánk. Éljen a croissant!
Schmidt Judit

Mindenkinek más és más a komfort étel (comfort food), vagyis az, ami nemcsak, hogy finom, hanem a melegség, otthonosság, biztonság, elégedettség érzetét adja. Bizton állíthatom, hogy egy időben a sajtos croissant egy bögre tejjel megtestesítette számomra ezeket az érzéseket.

Forrás: Luis Covarrubias / Unsplash

Akkor ettem, amikor már nagyon ki voltam éhezve, mert mondjuk nem jutottam időben ebédhez, s már nagyon szükségem volt valami olyanra, ami testileg és lelkileg is feltölt. Ekkor jött a sajtos croissant, persze minél több sajttal. Bár itt azért elidőznék egy ideig, mert ha belegondolok, valójában igen sokféle tésztával, tömörséggel találkozhatunk a pékségek pultjában. A tömörebb, vaskosabb tészta mellett a légiesen könnyű, a kézben és szájban szinte elomló tésztát is megtaláljuk.

Utóbbira példa az a pisztáciakrémes croissant, amit nemrégiben ettem egy dán konyhát népszerűsítő pékségben. Nos, komoly ellenfele született a sajtos verziónak, bár persze nehéz a két ízélményt egy lapon emlegetni. No, de kiknek is köszönhetjük magát a croissant-t?

Honnan indult útnak a croissant?

Míg a legtöbben francia különlegességként ismerik, a rajongók és azok, akik már évek óta sütik ezt a finomságot, tudják, hogy a croissant valójában Ausztriából származik, és eredetileg „Kipferls/Hörnchen" néven volt ismert. Az első receptek 1683 körül bukkantak fel. Az Oszmán Birodalom ekkoriban ostromolta Bécset, s a törökök többször is megkíséreltek bejutni a városba, de próbálkozásaik kudarcba fulladtak. Úgy döntöttek, hogy földalatti alagutat ásnak, de a bécsi pékek, akik az alagsori raktárakban dolgoztak, meghallották az ásás zaját, és riasztották a sereget. A törökök nem jártak sikerrel, ellenben a bécsi pékeket nagy kitüntetésben részesítették a város megmentéséért.

Ma már a bécsi kávéházak alap péksüteménye Forrás: montatip lilitsanong / Unsplash

Ennek megünneplésére Adam Spiel pék és társai elkészítették a Hörnchen (szarvacska) nevű félhold alakú péksüteményt. Ez hasonló volt a hagyományos kipferlhez, de félhold formájúra sütötték, mivel a 14. századtól az Oszmán Birodalom zászlóin a félhold is szerepelt. Innen terjedt el aztán az egész világot meghódító csavart formájú péksütemény, amit ma méltó módon megünnepelhetünk mi is.

És hogyan került a franciákhoz?

Ennek a vándorlásnak többféle története is ismert. A legenda szerint maga Marie Antoinette vitte el Franciaországba a félhold alakú péksüteményt, vagyis a croissant, ami franciául "félholdat" jelent. A történészek azonban mára már cáfolják ezt, és inkább 1837-1839-re teszik a croissant „születését". Arra az időre, amikor August Zang és Ernest Schwartzer osztrák pékek megnyitották az első bécsi pékséget Párizsban, nevezetesen a Boulangerie Viennoise-t. Bár a kis sütöde mindössze két évig üzemelt, hatása örökre megváltoztatta a francia pékáruk világát, mivel valószínűleg innen terjedt el a „kipferl", amelyből végül croissant lett. De érdekes módon franciaországban még mindig 'viennoiserie' néven találjuk meg a pultokban.

A croissant hódító útja

A 20. század végén a croissant felkeltette a gyorséttermi ipar figyelmét is, és a gyártók előre elkészített fagyasztott tésztát vezettek be a szupermarketekbe. A Sara Lee pékáru-gyártó vállalat 1981-ben fagyasztott croissant mutatott be Amerikában, a Burger King is gyorsan reagált és megalkotta a croissant-os reggeli szendvicseket, majd ezt követően a Mac Croissant sem maradthatott el.

Születtek újabb receptek is, mint például a cronut, ami egyszerre croissant és fánk (doughnut), ezt a különleges péksüteményt Dominique Ansel New York-i séf készítette el 2013-ban. Ezt követően már megszületett cruffin is, a croissant és a muffin házasítása, végül pedig a croffle. Utóbbi nem más, mint a nyers, croissant formára hajtogatott tészta gofrisütőben kisütve.

Miért olyan drága az igazán jó croissant?

A croissant vajas tésztája kelt tészta rétegezésével és kinyújtásával készül, ami egy időigényes folyamat, akár több napig is eltarthat. Ez a hosszas procedúra és a felhasznált alapanyagok, elsősorban a vaj ára miatt a kész termék sem tartozik a legolcsóbb péksütemények közé.

Forrás: Maria Orlova / Unsplash

Ugyanakkor, ha igazán finomat szeretnénk enni, érdemes rászánni a pénzt, s a minőséget választani. Azt mondják, hogy ha nem lennének enyhén zsírosak az ujjaink, mire végeztünk a croissant evésével, akkor nem is ettünk igazán jó croissant-t.

A croissant sztori

Bár magam még nem jártam itt, de a közösségi média révén már jó párszor megcsodálhattam a Freyja croissant-ok színes és változatos világát. Immár Budán és Pesten is megtalálhatók a croissant sztori főszereplői. A vajas croissan-ok a dán recept alapján készülnek, és rendkívül változatos formáiknak és ízeiknek köszönhetően nemcsak kulináris, de vizuális élvezetet is nyújtanak. Érdekes, hogy az eredetileg osztrák, majd francia tészta végül a dániai tanulmányok után kerül a tányérunkra. Immár kétszer nyerték el az 'Ország Legjobb Croissant-ja' címet a Kenyérlelke Fesztivál zsűrijének szavazatai alapján.

Édesen és sósan, magában vagy szendvicsként

Bár általában sima változatban fogyasztják, ennek a híres péksüteménynek számos változata létezik. A világ számos részén a pékségek croissant-t sütnek csokoládéval, gyümölcsökkel, édes krémekkel, hússal, zöldségekkel vagy éppen sajttal töltve. A croissant többféle szendvics elkészítéséhez is jó alapot szolgáltat. Néhány népszerű croissant szendvics közé tartozik a tojássalátás, a tonhalas, valamint a sajtos és sonkás szendvics is. Ilyen formán némi hasonlóságot vélhetünk felfedezni a szintén januárban ünnepelt bagellel is, ami ugyancsak kapható édes és sós változatban.

Források: Parisunlocked.com; Nationaltoday.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.