A kérdés az, hogy ki éhesebb? Mi vagy a focaccia

focaccia
PUBLIKÁLÁS: 2020. június 02. 19:42
Gerencsér Dóra

Pünkösd hétfőn úgy döntöttünk, hogy sütünk valami finomat. De nem édeset, nem gyümölccsel, hanem valami zamatos, sós kenyérfélét. Ezért esett a választásunk a focacciara, melyet rengeteg módon lehet ízesíteni (természetesen édes változata is létezik).

Forrás: Travelo.hu

Az ősi lapos kenyér, amit nagy valószínűséggel már a földművelő etruszkok is fogyasztottak, ma már sokkal modernebb és ízesebb változatban kerül az asztalra, de az alapja még mindig ugyan az: liszt, só, víz, élesztő és cukor.

A mi pünkösdi focaccia kenyerünk Jamie Oliver egy korábbi receptje alapján készült el, csak más feltéttel és más arányokkal... De mielőtt mutatnánk a receptünket, amiből körülbelül négy személynek elegendő sós, olívaolajas nassonlinvaló jön ki, tisztázni kell, hogy a focaccia nem pizza, tehát a feltét, csak ízesít, de nem az játssza a főszerepet.

Így aztán a focaccia mellé készíthetünk például egy finom minestrone levest, vagy fekete kagylót fehérboros mártásban; hogy aztán a ropogós, de levegős kenyérdarabokkal kimártogassuk a tálból a finom tejszínes szaftot.

Focaccia olajban eltett articsókával és lila bazsalikommal

Hozzávalók négy személyre:

200 gramm liszt
50 gramm búzadara (plusz egy kicsi, a tészta alá, hogy ropogós legyen)
150 milliliter langyos víz
fél tasak porélesztő (3,5 gramm)
fél evőkanál cukor
1 teáskanál só
Ízlés szerint olajban eltett articsóka, vagy bármilyen más antipasti (olívabogyó, sült paprika, szárított paradicsom); olívaolaj

Elkészítés:


A kimért lisztet és a búzadarát egy nagyobb tálba öntöm és összekeverem a sóval. A kupac közepébe egy kis gödröt csinálok. Ide öntöm a langyos vízben villával elkevert porélesztős és cukros keveréket. Szépen lassan a villával egyre több lisztet keverek az élesztős vízhez, míg a tészta össze nem áll.


Ha már nem tudjuk a villával keverni, kicsit kézzel összegyúrjuk, majd egy belisztezett felületen 5-6 percig gyúrom, hogy a glutén beinduljon és egy sima, elasztikus tésztagolyót kapjunk a végén. A csábos tésztánkat fedjük le az összekeverésre használt tállal és hagyjuk kelni körülbelül 40 percig, míg kétszeresére nem dagad. Mi pedig menjünk és olvassunk el két fejezetet a kedvenc könyvünkből.


Mikor 40 perc leteltével a főhős belovagol a várba fekete paripáján, és a tésztánkban ott marad az ujjnyomunk, akkor neki kezdhetünk a második fázisnak. Óvatosan, belisztezett kézzel nyújtsuk meg a tésztát akkorára, hogy a kiolajozott tepsibe ne legyen se túl vastag, se túl vékony. De mielőtt belefektetnénk a tepsibe, szórjuk meg a sütőedény alját egy kis búzadarával, így a tészta ropogós, aranyszínű alsó részt kap majd.


Ha belenyomkodtuk a tepsibe, kapjon egy kis finom masszírozást, hogy mélyedések keletkezzenek a felszínén. Ide folyik majd a finom olívaolaj és a darabokra vágott articsóka is ezekben a lyukakban csücsül. Ha már az articsóka és a durván összetépkedett bazsalikom is a tészta tetejére került, egy nedves törölgetőronggyal takarjuk le a focacciát még 10-15 percre. Amint letelt az idő, ízlés szerint őrölhetünk a tetejére még egy kis durva szemű sót, aztán mehet is a sütőbe 200-220 fokra 15-20 percre, vagy amíg a tű próba nem mutatja, hogy tökéletes, a színe pedig aranybarna. Miután kivettük egy vágódeszkára, locsoljunk rá olívaolajat, mert Jamie szerint "a focaccia nagyon éhes a sütés után". Mi végül zöldsalátával és olívabogyókkal fogyasztottuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.