Villányban kiderül, mit kell inni a libára

villany
PUBLIKÁLÁS: 2015. november 03. 09:39
A Villányi borvidék pincészetei egész novemberben várják a vendégeket változatos gasztronómiai, kulturális programokkal és a főszereplő újborokkal.

A Márton napi Újborünnepnek sok éves tradíciója van a Villányi borvidéken, a hozzá kötődő programokkal pedig mára országos hírű eseménnyé vált a borkedvelők körében. Mivel a néphagyomány szerint a Márton-nap a negyven napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett, a borosgazdák és a helyi éttermek ilyenkor az újborhoz illő, különleges Márton napi menüvel, koncertekkel és egyéb kulturális programokkal várják a látogatókat.

Fotó: Kiss Bajdik Judit

A rendezvényeken a libából készített ételek nagy választéka mellett a Villányi pincészetek újbor kínálatából is válogathatnak a látogatók.

Mindig nagyon izgalmas ez az időszak, hiszen először kóstolhatók meg az év újborai. A friss fehérborok, rosék és a portugieserek kerülnek a középpontba, amelyek méltó kísérői a libalakomáknak.

November hónap folyamán összesen 22 program várja a Villányi borvidék látogatóit. Az eseményekről bővebben a weboldalon lehet tájékozódni.

Gere Tamás és Zsolt pincészetében például Párkányi Kolos bűvész is fellép a Márton napi libalakomán, A Sauska borászatban borvacsora, a Bock Pincében pedig kétnapos fesztivál lesz, olyan előadókkal, mint Charlie, Ferenczy György és a Rackajam, vagy a Vivat Bacchus.

Mit tud a Villányi Franc?

November 21-én is érdemes Villány felé venni az irányt, ugyanis öt helyszínen 15 pincészet mutatja be, mitől különleges a Villányi Franc.

Magyarország legdélibb borvidékének termelői néhány éve úgy döntöttek, hogy közös stratégiát alkotnak; ennek részeként kerestek Villánynak kiemelt fajtát, írja az MTI. Egyértelmű volt, hogy ez a cabernet franc legyen, pedig az 1990-es évek Villányban a cabernet sauvignonról szóltak. A cabernet franc némileg háttérbe szorult, de a helyi termelők egy idő után felismerték, hogy a franc többet tud a borvidéken, mondta Bock József borász.

Villányban néhány éve bevezették az eredetvédelmi rendszert, amely kezdetben a classicus és premium kategóriákba sorolták be a minőségi borokat. 2014-től létezik a super premium kategória is: ez csak 100 százalékban villányi cabernet franc-ból készülhet, legfeljebb 35 hektoliter/hektár terheléssel, minimum egy évet tölt fahordóban és egyet palackban. A november 21-i nyílt nap borait előkóstolás során választották ki: a kínálatba 15 pincészettől mintegy 30 cabernet franc került be a 2013-as évjárattól a 2002-esig.

A Villányi Franc-ok mellett Loire-menti termelők cabernet franc-jait lehet kóstolni, ami jól megmutatja majd a fajta két arcát: a rendezvényen kiderül, hogy mennyivel melegebb, barátságosabb cabernet franc-ok készülnek Villány szubmediterrán éghajlatú borvidékén, mint a Loire völgyében.

Az érdeklődők itt regisztrálhatnak a kóstolónapra.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.