Utazási hírek

Japánban potenciálisan halálos húsevő baktériumfertőzés szedi az áldozatait

Travelo

Létrehozva: 2024.06.18.

A hivatalos adatok szerint egy veszélyes és rendkívül halálos baktériumfertőzés esetei rekordot döntöttek Japánban, a szakértők azonban egyelőre nem tudják pontosan meghatározni az emelkedés okát.

Tokióban áll a híres Hachiko-szobor, ami a Covid idején szintén maszkot kapott - illusztráció Forrás: Shutterstock/Morumotto

Június 2-ig a japán egészségügyi minisztérium 977 esetet regisztrált a sztreptococcus toxikus sokk szindrómában (STSS), amelynek halálozási aránya akár 30% is lehet.

Január és március között – a legutóbbi rendelkezésre álló adatok szerint – mintegy 77 ember halt bele a fertőzésbe.

A Japánban jelenleg is tartó járvány máris meghaladta a tavalyi rekordot, amely 941 előzetes fertőzést jelentett – ez a legmagasabb érték a statisztikák 1999-es kezdete óta. A japán Nemzeti Fertőző Betegségek Intézete tavaly 97 STSS okozta halálesetet jelentett.

Az STSS egy ritka, de súlyos bakteriális fertőzés, amely akkor alakulhat ki, ha a baktériumok a mély szövetekbe és a véráramba terjednek. A betegek kezdetben láztól, izomfájdalomtól és hányástól szenvednek, de a tünetek gyorsan életveszélyessé válhatnak alacsony vérnyomással, duzzanattal és többszervi elégtelenséggel, mivel a szervezet sokkos állapotba kerül.

– áll az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) közleményében.

A legtöbb STSS-esetet az A csoportú streptococcus (GAS) baktérium okozza, amely főként gyermekeknél okoz láz- és torokfertőzést. Ritka esetben a streptococcus A invazívvá válhat, amikor a baktérium olyan toxint termel, amely lehetővé teszi számára, hogy bejusson a véráramba, és súlyos betegségeket, például toxikus sokkot okoz – írja a cnn.com.

A Strep A "húsevő" nekrotizáló fasciitist is okozhat, amely végtagok elvesztéséhez vezethet. A CDC szerint azonban a legtöbb betegnek, aki megbetegszik, más egészségügyi tényezői is vannak, amelyek csökkenthetik a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, például rák vagy cukorbetegség.

– írta honlapján a CDC.

"Az immunitást erősíthetjük, ha folyamatosan ki vagyunk téve a baktériumoknak. Ez a mechanizmus azonban hiányzott a koronavírus-járvány idején.Tehát most több ember fogékony a fertőzésre, és ez lehet az egyik oka az esetek számának hirtelen emelkedésének" – mutatott rá a szakértő.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek