Test és lélek

Ne akarjunk pár óra alatt csokibarna bőrt – figyelmeztetnek a szakemberek

Bors

Létrehozva: 2021.06.11.

Beköszöntött a jó idő. Egyre kevesebbszer takarja felhő a napot, és az emberek végre szeretnének természetes módon lebarnulni. Vannak azonban szabályok, amiket érdemes betartani, különben leégés és akár súlyosabb probléma is lehet a vége.

A napsütés alapesetben is sokkal jobban károsítja a bőrt, mint néhány évtizeddel ezelőtt, mivel az elvékonyodott ózonréteg kevésbé szűri meg a káros UV-A és UV-B sugárzásokat.

Nem mindegy, mikor napozunk

Az UV-A sugárzás a bőr korai öregedéséért, az UV-B pedig a leégésért és a hólyagos napégésért felelős. Utóbbiak előfordulásával nő a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának az esélye. A világos bőrűeknek a napozást a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban érdemes elkezdeniük, amikor jóval alacsonyabb az UV-sugárzás. Nagyon fontos, hogy a gyerekeket mindig kenjük be napvédő krémmel, hiszen ők nem tudják, hogy mennyit tartózkodhatnak a napon.

Milyen bőrre milyen napvédőt?

Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa szerint, akik a napozás kezdetén először megpirulnak, illetve az egészen világos bőrűek, szőke vagy vörös hajú egyének és a gyerekek 50+ faktoros készítményt használjanak, mely egész nyáron megfelelő védelmet nyújt. Akik néhány nap után egyenletesen barnulnak tovább, fokozatosan áttérhetnek 30-as faktorszámú fényvédőkre. Sokan esnek abba a hibába, hogy pár nap alatt szeretnének napbarnított bőrszínt elérni és emiatt esetleg spórolnak a naptej használattal, vagy alacsonyabb faktorszámú készítménnyel igyekeznek gyorsítani az áhított bőrszín elérését. Egyik sem jó megoldás, azonnali hatás a bőr leégése, hosszútávon a bőr korai öregedése, ráncok megjelenése lehet a következmény, emellett megnő a bőrdaganatok kockázata is.

Ezekkel a gyógyszerekkel kerülje a napot!

Dr. Brezán Edina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász, klimatológus orvosa arra figyelmeztet, hogyha napos időben hosszabb időt tölt valaki a szabadban és kiütések, csalánkiütés vagy ekcémás tünetek jelentkeznek a bőrén, akkor érdemes a szedett gyógyszerek, használt krémek betegtájékoztatóit is elolvasni. Bizonyos fényérzékenységet okozó készítmények miatt is jelentkezhetnek panaszok. Leggyakrabban antibiotikum szedés kapcsán fellépő tünetek okoznak gondot, de sérülésre, izomhúzódásra, ízületi fájdalomra használt krém, és beszedett fájdalomcsillapító is okozhat fényérzékenységet.

Nem mindegy, hova kenjük

Fontos szempont az is, hogy arca vagy testre használjuk-e a napvédőt, illetve a különböző bőrtípusokra is kaphatók optimális készítmények. Vastagon sminkben értelemszerűen nem indulunk strandra, esztétikailag sem nyújt szép látványt az izzadtságtól, víztől megfolyt alapozó, vagy szemfesték. Egyébként, csak a napsugarak miatt nem szükséges kerülni a sminkelést, mert a krémek és alapozók közt találunk UV-szűrős termékeket is. Azt gondolnánk, hogy fényvédelemre csak a parton van szükség, pedig a vízben is könnyen leéghetünk. Az UV-fény, különösen a tiszta tengervízben akár méterekig is lejuthat.

Mit tegyünk, ha leégtünk?

Napégés után a legfontosabb a bőr szöveteinek hűtése, amivel a hólyagok kialakulása megelőzhető. Erre hűsítő tusolás, hideg vizes borogatás, hűsítő zselék alkalmazása a legjobb. A házi praktikák helyett válasszuk a gyógyszertárakban, drogériákban is beszerezhető, e célra kifejlesztett gyulladáscsökkentő készítményeket, melyek hidratálják a bőrt, segítik a hólyagok alatt a regenerációját és igazoltan felszívódó antioxidáns komponensekkel csökkentik a szöveti károsodást. Napégés után pedig néhány napig kerüljük a direkt napfényt – figyelmeztet a bőrgyógyász.

Napozás, pattanás, anyajegy

A napozással kapcsolatban sokan úgy vélik, hogy az majd leszárítja a pattanásokat, de egyes esetekben az ultraibolya sugárzás fokozza a gyulladást, és utólagos barnás elszíneződést okoz a bőrön. Azt is érdemes tudni, hogy egyes pattanásellenes készítmények fényérzékenységet okozhatnak. Az anyajegyek elváltozásának egyik okozója a napsugárzás. Különösen veszélyeztetettek a világosabb bőrűek, hiszen ők könnyebben leégnek, és ez megnövelheti a melanoma kialakulásának az esélyét. A rosacea okozta panaszok kezelése is fokozott figyelmet igényel a nyári időszakban, mivel a napfény rendszerint rontja a tüneteket.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27420_resized.jpg?avcount=1714034411
origo.hu

Fontos beszédet mond Orbán Viktor - ÉLŐ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27416_resized.jpg?avcount=1714034411
origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160781_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161016_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A baloldal intézetei össze-vissza mérnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27417_resized.jpg?avcount=1714034411
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160763_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött