A komló a sör alapanyaga, az értékes illóolajon kívül a komlótobozok több mint 150 különféle összetevőt tartalmaznak, ennek köszönhetően antibakteriális hatású és jelentős az antioxidáns, ásványi anyag és vitamintartalma. A Fanny magazin összeállításából megtudjuk, mire jó ez a csodaszer.
A komlóban található cseranyagok a hasmenés és túlzott bélgázképződéssel járó megbetegedések ellen kiváló gyógymód. A keserűanyagok, a humulon és lupulon fokozzák a gyomorgyógyító hatását. A komló teája a változókor kellemetlen tüneteit is csillapítja, görcsoldó, csökkenti a hangulatingadozást, enyhíti az alvászavart, emellett normalizálja a szívműködést, csökkenti a koleszterinszintet. Teáját vízhajtó és vesekő-képződést megelőzőként is ihatjuk. Általános nyugtató és enyhe altató hatású növény. Csökkenti a központi idegrendszer kórósan fokozott ingerlékenységét, enyhíti az izomfeszülést és a stressz okozta vegetatív panaszokat, különösen, ha az emésztőrendszert érintik. Ilyen például, amikor azt érezzük, hogy gombóc van a gyomrunkban, tehát az ideges eredetű étvágytalanság, hányinger, hasmenés és gyomorpanaszok. A népi gyógyászatban külsőleg borogatásként fekélyek és gennyesedések esetén használják. A rosszindulatú daganatok kezelésekor kiegészítőként érdemes alkalmazni.
A komlónak nem csak a termése, de a friss, zsenge hajtása is rendkívül értékes, ezért érdemes salátákba tenni vagy akár desszertekbe csempészni. Ha nem tudunk aludni, vagy gyomorpanaszaink vannak, akkor a teáját érdemes kortyolgatnunk. Ehhez 2 dl forrásban lévő vizet öntsünk rá 2 teáskanálnyi szárított komlóra, hagyjuk állni negyedórán át, majd szűrjük le és kortyolgassuk el. Naponta egy-két csészényit igyunk belőle, ízesítés nélkül. Autóvezetés és odafigyelést, jó koncentrációs képességet igénylő tevékenység végzése előtt inkább ne igyuk, mert elálmosít, emiatt balesetveszélyes lehet. A fürdővízbe is önthetünk a főzetből, ennek remek nyugtató, elalvást segítő hatása van.
A kutatók nem véletlenül készítenek gyógyszert a sör legfontosabb alapanyagából a komlóból. Megfigyelték, hogy az erjesztés során keletkező keserű anyagok számos jótékony hatással bírnak. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a sör mértékletes fogyasztása jó hatással lehet a cukorbetegségre és még a súlycsökkentésre is. Ráadásul 1 liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint 4-5 adag gyümölcsben, és naponta egy fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal csökkenti. Egy milánói orvos-csoport a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelőzési módszerként javasolja. Nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag tartalma az alkohollal kombinálva növeli az enzimek aktivitását, javítják a hormonszintet, a vérkeringést, az izom és anyagcsere
folyamatokat, valamint fokozzák a vértestek képződését. A sör nátriumban szegény, zsírokat nem tartalmaz, azonban 92 %-ban vízből áll, így a hidratáltsághoz is hozzájárul. Hangsúlyozni kell, hogy valóban csak a mérsékelt fogyasztásnál lépnek fel a pozitív hatások, a túlzásba vitt alkoholfogyasztással épp az ellenkező hatásokat érhetjük el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.