Jó hír érkezett a tészta szerelmeseinek: nem kell róla lemondania a fogyni vágyóknak

tészta
PUBLIKÁLÁS: 2023. szeptember 14. 10:30
Szinte az elsők között szerepel, hogy felejtsük el a tésztát, ha fogyni szeretnénk, ami sokakat el is tántorít a kilók leadásától, hiszen az egyik leggyorsabban elkészíthető étel és még finom is.
N.T.

Most azonban van egy jó hírünk a tészta szerelmeseinek, ugyanis egy új kutatás szerint idei végre elfelejteni ezt a tévhitet, sőt, még arra is felhívja a figyelmet, hogy igazából az egészségen étkezés egyik fontos része, amely még a fogyásban is segíthet.

főzés, konyha, tészta, tésztafőzés, spagetti, Shutterstock
Nem ördögtől való a tészta, de fontos, hogy hogyan készítjük el Fotó: dibettadifino / Shutterstock

Lisa Sanders és Joanne Slavin párosa 38 közzétett tanulmányt elemzett, amelyek a tésztafélék fogyasztását és a testsúlyt vizsgálták felnőttek és gyermekek körében, és azt találták, hogy „a magas tésztatartalmú táplálkozási minták általában nem állnak összefüggésben a túlsúly vagy elhízás esélyével, vagy fordítottan arányosak”.

Más szóval, nem találtak összefüggést a tésztafogyasztás és a túlsúly között. 

Sőt, az egyik általuk vizsgált tanulmány még azt is sugallta, hogy a tésztafélék beilleszthetők az egészséges étrendbe, és nem járulnak hozzá a súlygyarapodáshoz vagy akadályozzák a fogyást. 

A kutatók csak a hagyományos fehér tésztákra vonatkozó adatokba ástak bele magukat, a teljes kiőrlésű vagy gluténmentes tésztákra, illetve a tojás- vagy rizstésztákra vonatkozóakba már nem.

A tésztáknak általában rossz hírük van, mivel sok szénhidrátot tartalmaznak, és általában azt tartják róluk, hogy tápanyag- és rostszegények, és magas a glikémiás indexük (GI), ami azt jelenti, a szervezet gyorsan lebontja, ezért hamar jelentkezik éhségérzet. Ezzel szemben az alacsony GI-vel rendelkező fogásoktól a vércukorszint is csak lassan, fokozatosan emelkedik, ezért tovább tart a jóllakottság érzése is.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a tésztát ennek ellenére sem szabadna egy kalap alá venni a fehér kenyérrel, a rizzsel és a krumplival. Úgy vélik ugyanis, hogy a tészta főzésének módja befolyásolja leginkább, hogy hizlal-e.

Tracey Robertson, a Surrey-i Egyetem táplálkozástudományi tanszékének kutatója szerint az lenne a legtökéletesebb, ha „al dente” állapotig főzzük a tésztát, tehát addig, mikor még „harapós” és nincs túlfőzve. Minél nyersebb ugyanis, annál jobban megmarad benne a rezisztens keményítő, amit a szervezet nehezebben alakít át glükózzá, ezért azok, akik túlfőzve szeretik a tésztát, a lehető legrosszabb verziót fogyasztják.

A főzés módja mellett pedig természetesen az is befolyásolja, hogy a hizlaló verziót fogyasztjuk-e éppen, hogy mivel tálaljuk a tésztát, például egy csupa sajtos, zsíros szósz sokkal jobban hizlal, mint egy sima paradicsomos – írja a The Sun.
 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.