
Aligha kell bemutatni az "5 másodperces szabályt" – melynek a lényege, hogy ha leejtettünk valamilyen ételt, és azon nincs látható szennyeződés, akkor öt másodpercen belül felkaphatjuk, és megehetjük, mintha mi sem történt volna. A kérdés csak az: valóban így lenne, vagy mindez csupán mérhetetlen hülyeség? Nos, könnyen lehet, hogy sokan meg fognak lepődni a válaszon – melyről a Mindmegette oldala írt.
Sajnos tényleg rossz hírrel kell szolgálnunk azoknak, akik eddig ezen szabály mentén élték az életüket: ami ugyanis már a padlón landolt, annak kukában a helye – teljesen mindegy, hogy egyetlen másodpercet, vagy több percet töltött ott. Azaz az öt másodperc csak egy mese, amivel a finom falatokat mentenénk, mindhiába.
A baktériumok ugyanis jóval gyorsabban "átvándorolnak" a földről az ételre, mint azt gondolnánk, azaz már egy tizedmásodperc is elég lehet a fertőzéshez. Mindezt a szakemberek egyébként mérésekkel is alátámasztották: rozsdamentes acélon, kerámián, fán és szőnyegen is tesztelték a szabályt olyan ételekkel, mint dinnye, sima vagy vajas kenyér, illetve gumicukor, 5, 30 és 300 másodperces mérésekkel – összesen 2560-nal. A vizsgálatok során kiderült, hogy a görögdinnye fertőződik meg a leggyorsabban, a gumicukor pedig a leglassabban. Nem is meglepő, hiszen a nedves felületek jobban kedveznek a baktériumok terjedésének, a görögdinnye pedig ugye javarészt mégiscsak víz.
Persze egyetlen leejtett falattól még nem fogunk megbetegedni, de azért jobb nem kockáztatni, és pláne jobb nem abba a tévhitbe ringatni magunkat, hogy "mi sem történt, mert öt másodpercen belül felvettem"...
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.