Szinte mindenkivel előfordult már, hogy a boltban nem vette észre, hogy lejárt szavatosságú tej került a kosárba, vagy éppen az otthon lévő dobozról derül ki, hogy az bizony lejárt, mi pedig ittunk belőle. Ilyenkor adódik a kérdés, hogy még bevállaljuk-e a csak pár napja lejárt italt, vagy inkább azonnal szabaduljunk meg tőle?
A Mindmegette összefoglalta nekünk, hogy mi a teendő, ha ilyen helyzetbe kerülünk, vagy esetleg már el is fogyasztottuk a megromlott terméket. Írásukban felhívják a figyelmet, hogy kétféle dátumjelölést kell megkülönböztetnünk: a fogyaszthatósági idő a romlékony áruk elfogyaszthatóságát jelöli, ezek esetében a dátum meghaladásakor nem érdemes kockáztatnunk, dobjuk ki az adott élelmiszert.
Míg a másik a minőségmegőrzési idő, ez azt az időpontot jelzi a tartós élelmiszereken, amely után a termék veszíthet minőségéből, az azonban nem biztos, hogy már nem fogyasztható.
A friss tej sima, híg, fehér és semleges illatú. A romlott tej ezzel szemben besűrűsödhet, lehet csomós, darabos, sőt, akár sárgás színű is. A baktériumok túlszaporodásának következtében jellegzetesen savanyúvá válik mind a szaga, mind az íze, így már egy korty alapján is könnyű megállapítani, ha nem fogyasztható az ital. Ez az egy korty szerencsére még semmilyen negatív hatással nincs a szervezetre, leszámítva a rossz íz okozta kellemetlenséget.
Ha azonban nem észleljük időben a romlottságát, és nagy mennyiségben fogyasztunk a tejből, elsősorban emésztőrendszeri panaszokat tapasztalunk majd, úgymint:
A tünetek 12–24 órán belül enyhülnek, majd teljesen megszűnnek, a regenerálódás alatt fontos, hogy sok folyadékkal és pihenéssel segítsük a szervezetünket. Amennyiben súlyosabb reakció lép fel, vagy nem múlik a rosszullét, kérjük orvos segítségét – írja a mindmegette.hu.
Az oldal szerint, annak érdekében, hogy elkerüljük az élelmiszer-pazarlást érdemes átgondolni, mit tudunk kezdeni a szavatossági időt túllépő tejtermékkel, mielőtt kidobnánk azt. Kiemelik, hogy ha a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési idő már elmúlt, azonban a tej még nem mutatja a romlás jeleit (savanyú szag és íz, csomós, darabos, sűrű textúra), akkor sütéshez-főzéshez még minden kétséget kizáróan felhasználható.
Nagyon fontos: ha nem tudjuk eldönteni, hogy romlott-e, akkor semmiképpen ne kockáztassunk és inkább dobjuk ki!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.