Tippek

Ezt teszi a testeddel egyetlen korty romlott tej

N.T.

Létrehozva: 2023.06.08.

Nem kell pánikba esni, ha lejárt tejet ittunk, sőt, egyes esetekben főzéshez még fel is használhatjuk azt.

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy a boltban nem vette észre, hogy lejárt szavatosságú tej került a kosárba, vagy éppen az otthon lévő dobozról derül ki, hogy az bizony lejárt, mi pedig ittunk belőle. Ilyenkor adódik a kérdés, hogy még bevállaljuk-e a csak pár napja lejárt italt, vagy inkább azonnal szabaduljunk meg tőle?

tej
Ezekre érdemes figyelni, ha romlott tejet ittunk Fotó:   Pixabay

A Mindmegette összefoglalta nekünk, hogy mi a teendő, ha ilyen helyzetbe kerülünk, vagy esetleg már el is fogyasztottuk a megromlott terméket. Írásukban felhívják a figyelmet, hogy kétféle dátumjelölést kell megkülönböztetnünk: a fogyaszthatósági idő a romlékony áruk elfogyaszthatóságát jelöli, ezek esetében a dátum meghaladásakor nem érdemes kockáztatnunk, dobjuk ki az adott élelmiszert.

Míg a másik a minőségmegőrzési idő, ez azt az időpontot jelzi a tartós élelmiszereken, amely után a termék veszíthet minőségéből, az azonban nem biztos, hogy már nem fogyasztható.

Miből tudjuk, hogy megromlott a tej?

A friss tej sima, híg, fehér és semleges illatú. A romlott tej ezzel szemben besűrűsödhet, lehet csomós, darabos, sőt, akár sárgás színű is. A baktériumok túlszaporodásának következtében jellegzetesen savanyúvá válik mind a szaga, mind az íze, így már egy korty alapján is könnyű megállapítani, ha nem fogyasztható az ital. Ez az egy korty szerencsére még semmilyen negatív hatással nincs a szervezetre, leszámítva a rossz íz okozta kellemetlenséget.

Ha azonban nem észleljük időben a romlottságát, és nagy mennyiségben fogyasztunk a tejből, elsősorban emésztőrendszeri panaszokat tapasztalunk majd, úgymint:

  • hasi fájdalom,
  • hányinger és hányás, valamint
  • hasmenés.

A tünetek 12–24 órán belül enyhülnek, majd teljesen megszűnnek, a regenerálódás alatt fontos, hogy sok folyadékkal és pihenéssel segítsük a szervezetünket. Amennyiben súlyosabb reakció lép fel, vagy nem múlik a rosszullét, kérjük orvos segítségét – írja a mindmegette.hu.

Mi legyen a lejárt tej sorsa?

Az oldal szerint, annak érdekében, hogy elkerüljük az élelmiszer-pazarlást érdemes átgondolni, mit tudunk kezdeni a szavatossági időt túllépő tejtermékkel, mielőtt kidobnánk azt. Kiemelik, hogy ha a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési idő már elmúlt, azonban a tej még nem mutatja a romlás jeleit (savanyú szag és íz, csomós, darabos, sűrű textúra), akkor sütéshez-főzéshez még minden kétséget kizáróan felhasználható.

Nagyon fontos: ha nem tudjuk eldönteni, hogy romlott-e, akkor semmiképpen ne kockáztassunk és inkább dobjuk ki!

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek