Test és lélek

Mesebeli kaland az ovisoknak a jóga

A. T.

Létrehozva: 2013.12.02.

Már az ovisok is jógáznak… A mese bűvkörében töltött fél óra alatt pedig észrevétlenül megtanulják az élet nagy igazságait, örök barátságot kötnek a sporttal, fejlesztik a kreativitásukat, és ami a legfontosabb: felhőtlen boldogság sugárzik az arcukról.

Mindannyian hallottunk már a jóga jótékony hatásairól, de sokan még mindig azt gondolják, ez csupán a sztárok vagy a gazdagok kiváltsága. Nos, ez nem így van. Az utóbbi években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, köszönhetően testi-lelki fittséget szerző gyakorlatainak.

A jógázó kisgyerekek említésére viszont a sokat látott felnőttek is felkapják a fejüket. Pedig létezik, és mind a szülők, mind a picurik nagyon élvezik, szeretik. Egyébként a kismamajógának köszönhetően a gyermekek már az anyaméhben megismerkedhetnek a jógával, majd világrajövetelük után a baba-mama órákon ismét közösen jógázhatnak, hároméves koruktól pedig már önállóan „ténykedhetnek.”

Nem muszáj koncentrálniuk

Tudjuk, hogy a mozgás nem életkorfüggő. Jótékony hatását nem kell bemutatnunk. Különösen fontos azonban a kicsiknek, akiknek szinte kielégíthetetlen a mozgásigényük, miközben gondolataik is egyfolytában cikáznak, így bizony embert próbáló feladat minden egyes velük töltött nap. 

Épp ezért van létjogosultsága a kérdésnek, miszerint ők tudnak-e erősen koncentrálni a gyakorlatokra? A válasz nem, de nem is ez a cél. Tényleg el tudják sajátítani a jógára jellemző speciális mozgásformákat, az ászanákat? Igen is meg nem is. Akkor miért ajánlatos minél fiatalabb korban megismertetni a piciket az ősi indiai mozgáskultúrával?

A választ azon szülők már biztosan tudják, akik adtak egy esélyt az ovijógára keresztelt módszernek. Sőt! A legtöbben kifejezetten örülnének neki, ha a jóga az óvodai, majd az iskolai képzés alapját képezné.

Az ovijóga ugyanis nem kitekert mozdulatsornak tűnő gyakorlatokból áll, hanem utazásról egy izgalmas világba, ahol a gyerekek játékos formában tanulják meg felismerni testük rezdüléseit, tanulnak koncentrációt és fegyelmet, miközben főszereplővé válnak egy izgalmas, fordulatos mesében, aminek fonalát az igényeikhez igazítják az oktatók.

Varázsszőnyeg és a Télapó

Egy esős délutánon munkatársaink a Fügefa Virága Jógaház felé vették az irányt, ahol öt izgatott kisgyerek (átlagéletkor négy év) hangos zsivaja töltötte meg a teret, és első kézből tapasztalták meg, hogyan ad új értelmet a jógának egy maroknyi kis lurkó. Játszottak, veszekedtek, ettek, ittak, mosdóba szaladgáltak…
Megközelítőleg ez volt a forgatókönyv, amíg az óra kezdésére vártak.

A csapat előtte még nem találkozott sem a jógával, sem az oktatóval, így az első feladat az ismerkedés, a kicsik bizalmának megnyerése volt. Azt hinnénk, hogy ez hosszú időt vesz igénybe, de nem. A gyerekek sokszor okosabbak, mint a felnőttek. Szüleik sportruhába öltöztették őket és elmondták nekik, mi következik most. Még ha nem is értették, mi az, de azt tudták, hogy itt valami új részesei lesznek.

Demmel Tímea jógaoktató mesterien ért a gyerkőcök nyelvén, percek alatt csendet varázsolt, s minden egyes szavát itták. Varázsszőnyegnek kinevezett polifómokra szólította a kicsiket, aktívan bevonva őket a teremrendezés fázisaiba. Mivel közeleg a Télapó érkezése, a nagyszakállú látogatásának misztikuma köré építette az órát. A gyerekek ugyanis a legkönnyebben azt tudják elsajátítani, amihez élményalap társul, így az ovijógát nyugodtan nevezhetjük mesejógának is.

Alapokat ad a boldog felnőttkorhoz

– Az órák kifejezetten az ő korcsoportjuknak szólnak. Minden gyakorlatnak van neve, amit a mesevilágból merítünk. Fejlődik a kreativitásuk, koncentrációképességük, miközben egy kulcsot adunk a kezükbe, hogy érzelmeiket is ki tudják fejezni. Az életkorukból adódóan ez egy dinamikus jóga, ahol minden pillanatban történik valami. Állatokat, növényeket utánozunk a gyakorlatok elsajátítása közben, így könnyedén meg is tanulják azok nevét, tulajdonságait. Általában harminc-negyven perc egy alkalom.

A jógázó kis csapat azonnal elcsendesült, amikor az óra kezdetét vette. Pár perc után azonban megnyíltak és lelkesen pakolták képzeletbeli puttonyukba a kitalált egészséges ételeket, húzták a rénszarvas szánját a Télapónak segítve és fűrészelték a fenyőfát, vagyis ők így élték meg, de eközben átmozgatták izmaikat, koncentráltak és alkalmazkodtak egymáshoz. A termet végig hangos kacagás töltötte meg, és egy gyerek sem tudta megállni, hogy a varázsszőnyeg elé helyezett indiai kígyónak álcázott plüssállatkát ne simogassa meg lépten-nyomon. A harminc perc önfeledt játék nemcsak a kicsiknek, hanem a felnőtteknek is tanulságosnak, élvezetesnek bizonyult.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek