Minden lekvár és dzsem tartalmaz almahúst

étel
PUBLIKÁLÁS: 2012. augusztus 08. 20:00
Fele gyümölcs, fele cukor – írja a dédi receptje a lekvár hozzávalóit. Nos, ma nem ritka, hogy ennél több cukor van a csemegében, ám gyümölcs alig. Vági Zsoltot, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet vezetőjét kérdeztük: milyen a jó lekvár?
Bors

A nagymama lekvárjával nem versenyezhetnek az üzletben kapható készítmények, ám az ideális választáshoz tudnunk kell, hogy mit is keresünk. A lekvár és a dzsem elnevezés ugyanis más-más termékcsaládot jelent a konzerviparban, mint az otthoni konyhában.

A lekvárnál legalább 35 százalékos gyümölcstartalom az előírás, s részben darabos (fekete ribiszke, csipkebogyó és birsalma esetében a 25 százalékos, citrusféléknél pedig a 20 százalékos) gyümölcshányad is elegendő.

A dzsemnek a lekvárhoz hasonlóan általában 35 százaléka gyümölcs, ám annyiban feltétlenül különbözik, hogy a dzsem a gyümölcsvelőn kívül szitán áttört – kevésbé rostos – gyümölcsvelőt is tartalmaz.

A gyümölcsíz gyümölcstartalma csupán 7 százalék, s az is szitán áttört gyümölcsvelő, a többi pedig cukor, almából előállított pektin , víz, citromsav és aszkorbinsav. A buktához kiválóak ezek a sütésálló gyümölcsízek, de például palacsintatölteléknek már alkalmatlanok.

A gyümölcstartalomnál is fontosabb lehet, mekkora a készítmény hozzá-adott cukortartalma. Még akkor is érdemes olyan terméket választani, amelyikben kevesebb cukor van, ha a gyümölcshányad is alacsonyabb 1-2 százalékkal – magyarázza Vági Zsolt dietetikus, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet ügyvezetője.

– A beltartalmi értékek mellett gondoljunk arra is vásárláskor, hogy mire szeretnénk használni a lekvárt. Ma már sok olyan speciális termék van, ami sütemény készítésekor nagy segítség a háziasszonynak, ám lekváros kenyérként nem nyújt feledhetetlen ízélményt.

Amennyiben nem sütéshez használjuk a lekvárt, a magas gyümölcstartalmúak természetesen értékesebbek, ezeket különleges, avagy prémium lekvárként (illetve extradzsemként) szokták jelölni. A különösen magas gyümölcstartalmú termékeknek gyümölcspép a hivatalos elnevezése.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.