Európa-bajnokság

A kispadon halt meg a skótok szövetségi kapitánya

Létrehozva: 2024.06.23.

A magyar válogatott vasárnap este azzal a Skóciával találkozik, amelyik történelmi sikerre készül, és egy szívszorító emléket őriz a múltból.

A magyar válogatott pont nélkül várja a csoportkör utolsó, vasárnapi (21 óra, tv: M4 Sport) meccsét Skócia ellen. Riválisunk történelmi sikerre készül ellenünk, hiszen világ- és Európa-bajnokságon még soha nem jutott tovább a csoportjából. Ráadásul a skót válogatott minimális nemzetközi sikereire is egy tragikus árnyék vetül.

Football: UEFA Euro 2024
Steve Clarke történelmet írhat a skótokkal Fotó: AFP

Amikor a magyar válogatott legutóbb vb-n járt, akkor a skótok is ott voltak. Azonban az 1986-os mexikói világbajnokságra tragikus körülmények között jutottak ki. Skócia 1985. szeptember 10-én Cardiffban Wales ellen játszott, és döntetlennel vagy győzelemmel juthatott tovább az interkontinentális selejtezőbe. A 62 éves Jock Stein volt a szövetségi kapitányuk, Mark Hughes góljával a walesiek korán megszerezték a vezetést, a skótok a 80. percben büntetőből egyenlítettek. Lassan vánszorogtak a percek, a vége felé a sajtó munkatársai a skót kispad körül gyülekeztek, és ez Jock Steint nagyon zavarta. Amúgy is feszült volt, és az újságírók miatt nem tudott a mérkőzésre koncentrálni. Akkora volt a káosz körülötte, hogy másodpercekkel a vége előtt azt hitte, a játékvezető lefújta a mérkőzést. Mire realizálta, hogy tovább tart a meccs, a szervezete nem bírta a megpróbáltatásokat és szívrohamot kapott. Az orvosi szobába vitték, de nem tudtak rajta segíteni, életét vesztette. A meccs 1-1-re zárult, majd Skócia sikerrel vívta meg az Ausztrália elleni interkontinentális pótselejtezőt Alex Ferguson vezetésével, és eljutott az 1986-os mexikói világbajnokságra. 

Jock Stein szövetségi kapitányként egyszer volt hasonló helyzetben, mint most Steve Clarke Magyarország ellen. Az 1982-es világbajnokságon az utolsó, Szovjetunió elleni csoportmeccsen szintén a továbbjutás volt a tét, és kizárólag a győzelem volt a jó eredmény nekik. Csak 2-2-re zártak, a skótok harmadikok lettek, és nem jutottak tovább.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek