BAJNOK

Jeles nap, mindenki az olimpia magyar hősét ünnepli

szs

2022. augusztus 5. péntek 14:30

Az évek kíméletlenül repülnek, a ma hetvenedik születésnapját ünneplő Faragó Tamás, olimpiai aranyérmes vízilabdázó, csak némi nógatásra tekintett vissza eredményes pályafutására.

1976. Erre az évszámra ne is emlékeztessük, kérte az olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki aranyérmes klasszis, hiszen a montreali ötkarikás játékokon az első hely mellé, 22 találattal a torna gólkirályi címét is kiérdemelte. Az évszámot soha nem felejti el. 

Ma 70 éves a legendás Faragó Tamás Fotó: Huszár Gábor


Faragó Tamás a szintén pólós, Kárpáti György halálát követően 2020-ban került a Nemzet Sportolóinak illusztris társaságába. Olimpiai első helyükről szólva kiemelte, hogy Gyarmati Dezső kapitány keze alatt olyan különleges játékosgárda kovácsolódott össze ütőképes válogatottá, amelyik gond nélkül végzett élen Kanadában. 
"Csodálatos, és magam is csodálom, hogy szinte megszámlálhatatlan a magyar tehetségek száma" – emelte ki Faragó. Ez lehet a magyarázata annak is, hogy Kemény Dénes kapitányként, csapatával három olimpiát is nyert sorozatban. Voltaképpen nem is a szakvezető személyétől függ a jövőbeli esetleges sikersorozat, inkább a magyar édesanyáktól, akik extra tehetséges játékosokat szülnek.
Válogatott szakvezetőként Faragó maga is vastagon beírta a nevét a honi vízilabdázás aranykönyvébe. Öt éven keresztül irányította a női válogatottat, dicsőséges volt a kezdet –2000-ben Eb-diadal Budapesten – majd a búcsú is – a 2005-ös montreali vb-n kiharcolt szintén első hely – ugyancsak sporttörténeti bravúr. 
Faragó szerint Bíró Attila keze alatt is ügyes, tehetséges játékosok épülnek be nemzeti együttesbe.
Keszthelyi Ritáék olimpiai bronzérme, a budapesti világbajnoki ezüstérme becsülendő, ám azt látni kell, hogy a tengerentúliak – az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália mellett már Kína sem lebecsülendő."De cseppnyi kétségem sincs, hogy a jövőben is ütőképes válogatottal állunk a kihívások elé mindkét nem esetében."
Faragó Tamás hármasikrei korábban vízipólóztak, papájuk arra büszke, hogy a 21 éves Berta, aki az angol mellett olasz nyelvből is felsőfokú vizsgával bír, HR-tanulmányokat folytat a Corvinus Egyetemen. Emma szintén a Corvinus hallgatója, marketinget és kommunikációs ismereteket tanul, és az ifjabbik Tamás pedig a jogi egyetemet végzi.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Parányi nadrágokban és feszes topokban buliznak a szexi magyar sztárok a Szigeten - galéria

origo.hu

Egereit simogatta és nyalogatta egy férfi a 4-es 6-os villamoson - videó

borsonline.hu

Ismét megtörtént a tragédia, fiatal pár fulladt a tóba

vg.hu

Most éri meg igazán a babakötvény

metropol.hu

Újabb pletyka kering Károly herceg körül

vg.hu

Csődben van Ukrajna a hitelminősítők szerint

borsonline.hu

15-ször robbant a kéj, mielőtt a szülők rájöttek, hogy diákjával szexel a tanársegéd

borsonline.hu

Így reagált Stana Alexandra, amikor meglátta a Dancing with the Stars kisemberét

borsonline.hu

Óriási botrány, fegyveres rendőrök vitték el a népszerű énekest

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

borsonline.hu

Zsidró Tamás: Ettől a szerelemtől újra tinédzsernek érzem magam

További cikkek

Iron Lady

Napok kérdése: Kiderült, mikor lesz Hosszú Katinka lakodalma