Sport

Milák asztmáját nem lehet operációval gyógyítani

Bors

2021. december 2. csütörtök 08:00

Gyermekkori asztmája jött elő az olimpiai- világ- és Európa-bajnok úszónak. Milák Kristóf még az operációt is vállalná, hogy állapota javuljon.

Forrás: nemzeti sport

Nem elég, hogy másodszor is koronavírusos lett az olimpiai bajnok, amivel sokkolta a rajongóit, a napokban Milák Kristóf rátett még egy lapáttal a hírre. Az egyik internetes podcast-adásban arról beszélt, hogy már elege van abból, hogy a koronavírus felerősítette a gyerekkori asztmáját, gyógyszert kell szednie, de nem igazán javul az állapota. Tokiói olimpiai aranyérmét is úgy nyerte, hogy állítása szerint a tüdőkapacitása az átlag, egy nem sportember eredményénél is gyengébb volt.

"Ezt hosszú ideig nem lehet bírni, én évekig húzta, halasztottam, most már eljutottam arra a pontra, hogy műtét kell." – hangzott el Milák szájából az adásban.

De felmerül a kérdés, milyen operációval lehet(ne) megszüntetni az asztmáját? Az orvostudomány jelenlegi állása szerint, nincs olyan műtéti beavatkozás, amellyel végleg legyőzhető a betegség. Kezelni lehet, együtt élni lehet vele, de megszüntetni nem.

Kicsit félreérthető volt Kristóf nyilatkozata – mondta lapunknak Sós Csaba szövetségi kapitány, aki árgus szemmel figyeli az úszók dolgos hétköznapjait is. – Fogalmazhatnék úgy is, sem a nyilatkozó, sem pedig a beszélgetőpartnere nem volt tisztában azzal, hogy operációval nem lehet az asztmát gyógyítani.

A kapitány úgy véli, ha valamilyen műtét szóba jöhetne az állapotának javítása érdekében, az legfeljebb egy orrsövény operáció lehetne majd valamikor, ha egyáltalán valóban szükség lenne rá.

Kristóf arról is szólt, hogy a tüdőkapacitása – mint hatalmas teljesítményekre képes sportember – átlag alatti.

A vitalkapacitásom 60-70 százalékos - monda. – Így döntöttem meg Michael Phelps tíz éve fennálló világcsúcsát 2019-ben. Úgy értem el az eredményt, hogy komoly asztmával küzdök.

Tokióban is világcsúcsot vártak tőle szakemberek, de "csak" az aranyérem jött össze Kristófnak.

Hívtuk telefonon Virth Balázst, aki Milák Kristóf edzője. A mester természetesen tudott a podcastben elhangzottakról, de sem Milák sem pedig más sportolója egészségi állapotáról nyilatkozni nem szeretne. Mindössze annyit mondott, hogy alaposan felháborodott, amikor az egyik internetes oldalon az ő szájába adták, hogy Milák Kristóf tüdőműtét előtt áll. A "nyilatkozata" azóta eltűnt az oldalról, de az úszószövetség megteszi a szükséges lépéseket az ügyben.

További cikkek

Gyász

Most közölték: feladta a harcot a Fradi-legenda

Úszás

Megtörtént Hosszú Katinka nagy bejelentése

Ez is érdekelhet

sonline.hu

Holttestet találtak a somogygeszti erdőben a vadászok

borsonline.hu

Gyilkosság a XVI. kerületben: elcsukló hangon mesélt a Borsnak az összetört feleség

life.hu

Baukó Éva sem ment el szó nélkül Tóth Andi brutál kerek popsija mellett - Fotó

hirtv.hu

Üzent a lányával vonat elé ugró apa

szoljon.hu

Elhunyt Szatmári Imre, a szolnoki gasztronómia kiválósága

origo.hu

Ezért jó, ha nagyobb valószínűséggel növényi alapú ételeket választunk

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: győzött Izland – így juthatnak tovább a mieink

origo.hu

Ezeken a helyeken folytatódik a NAV év eleji ellenőrzéssorozata

borsonline.hu

Komor figyelmeztetést adott ki a NASA: veszély fenyegeti a Földet

mandiner.hu

Nyomokban még antiszemitizmust tartalmaz a baloldali összefogás

veol.hu

Újszülöttjét nem láthatta az édesanyja, 25 évesen hunyt el a Covid miatt

origo.hu

Elfogyott a BMW-s türelme Vácon, egy pillanat alatt ment át közveszélyes ámokfutóba - videó