Sport

Hosszú Katinka célba veszi a 115 milliós jutalmat

Bors

2016. július 28. csütörtök 10:15

Lényegében semmit nem változott az olimpiai helyezettek javadalmazása – tudta meg a Bors. Az egyéni arany, akárcsak Londonban, továbbra is 35 millió forintot ér majd.

Forrás: AFP

Az idei nyári játékokon elért helyezetteket ugyanolyan összegben honorálja majd az állam, mint négy éve tette Londonban. Az egyéni olimpiai arany továbbra is 35, az ezüst 25, a bronz pedig húszmillió forintot jelent a sportolónak, sőt, habár olimpiai pont nem jár érte, még a 7-8. helyezettek is kapnak némi aprót, konkrétan négy-, illetve kétmillió forintot.

Az elmúlt évek gyakorlatának meg­felelően a páros eredmények után a fenti összegek kilencven szá­zalékát, a kajak négyes, illetve az úszóváltó teljesítményei után a nyolcvan százalékát kaphatják a tagok, a csapatsportágaknál het­­ven százalék a javasolt összeg.

Változás egyedül abban áll, hogy amíg korábban egy-egy sportoló a három legjobb eredménye után kaphatott jutalmat, addig a brazíliai seregszemlén várhatóan valamennyi helyezés beleszámít majd a dotációba. Megéri tehát sok számban sikeresnek lenni.

Ez a rendszer vélhetően leginkább Hosszú Katinkának kedvez, aki hat számban áll rajthoz. Amennyiben beigazolódik az Olympic Medals Predictions oldal szakértőinek előrejelzése, és a magyar úszófenomén valóban két arannyal, illetve egy-egy ezüsttel és bronzzal zár, akkor nem kevesebb, mint 115 millió forinttal gazdagodik.

Négy éve a legtöbb pénzt a kajakos Kozák Danuta kasszírozta (arany egyesben és négyesben: 63 millió Ft), az úszó Gyurta Dániel (egy arany mellett egy-egy 5. és 6. helyezés: 58), valamint Kovács Katalin (arany négyesben, ezüst kettesben: 50,5) előtt.

19 érmet jósolnak

Az Olympic Medals Predictions oldal a riói olimpián az előkelő 11. helyre várja Magyarországot az éremtáblázaton: hét arany-, öt ezüst- és hét bronz­éremmel.

Apró szépséghiba, hogy a férfi kardcsapatnak is ad­nak egy harmadik helyet, pe­dig eb­ben a fegyvernemben már nincs csapatverseny a játékokon.

Aranyak

Kajak-kenu (3): férfi K–2 200 méter (Horváth Bence, Szomolányi Máté), női K–2 500 méter (Szabó Gabriella, Kozák Danuta), női K–4 500 méter (Szabó Gabriella, Kozák, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina) Úszás (2): Hosszú Katinka (200 vegyes és 400 vegyes) Öttusa (1): Kovács Sarolta Vízilabda (1): női válogatott

Ezüstök

Kajak-kenu (3): női K–1 500 m (Kárász Anna), férfi K–4 1000 m (Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás), C–2 1000 m (Vasbányai Henrik, Mike Róbert) Úszás (2): Hosszú (200 m hát), Cseh László (200 m pillangó)

Bronzok

Vízilabda (1): férfiválogatott Vívás (3): Imre Géza (párbajtőr), Szilágyi Áron (kard), férfi kardcsapat Úszás (3): Hosszú Katinka (100 m hát), Cseh László (100 m pillangó), Verrasztó Dávid (400 m vegyes)

További cikkek

Egészség

Komoly változás, szívátültetése után megszólalt Fazekas Róbert

Küzdelem

Csollány Szilveszter ötven napja van kómában, Zacher Gábor szerint van remény

Ez is érdekelhet