Sport

Tiszteletet érdemel az ügyetlen Eddie

T. R.

2016. április 3. vasárnap 11:15

A héten mutatták be Magyarországon az Eddie, a sas című filmet, amely Nagy-Britannia első olimpikon síugrójáról szól. A vicces történet valójában elgondolkodtató.

Az 1988-as calgary-i olimpián egy furcsa alak tűnt fel a síugrók között: Michael Edwards, becenevén Eddie, aki feleakkorát ugrott, mint a többiek, azért izgult mindenki, hogy ne törje össze magát. Végül a 70
és a 90 méteres sáncon is tök utolsó lett, az ő gyatra teljesítménye miatt hozták azt a szabályt, hogy csak minősített eredménnyel lehet kijutni síugrásban a téli olimpiára.

A róla készült film más megvilágításba helyezi Eddie-t. Első ránézésre valóban röhej tárgya, de a filmből kiderül, hogy elképesztő áldozatokat hozott azért, hogy ott lehessen Calgaryban, és ő testesíti meg az igazi amatőr sportoló eszményképét.

A sok sportággal próbálkozó, lesiklásban egész tűrhető eredményeket elérő Eddie a pénzhiány miatt váltott az olcsóbb síugrásra, de itt sem tudta fizetni a kiadásait, gyakran éhezett, fázott, előfordult, hogy egy finnországi edzőtáborozás során egy elmegyógyintézetben lakott, mert csak azt tudta kifizetni. Érdekes, hogy pont itt szerzett tudomást arról, hogy mehet az olimpiára…

A Calgary-ban nyújtott produkciója világszerte ismertté tette, de az életben később is mindenért meg kellett küzdenie: jogi diplomát szerzett, de építési vállalkozóként dolgozik, elvált, két lánya nagyon hiányzik neki, és igen, szándékosan vonult el a nyilvánosság elől. Most részt vesz a film promóciójában, ennek kapcsán mondta:

– Sok megkeresést kaptam, de végül erre mondtam igent – kezdte. – Néhány dologban megváltoztatták a történetet, például nem igaz, hogy az apám nem támogatott, de ebből nem lett családi vita, apának is tetszett a film. Örülök, hogy az esetlenségeimmel együtt mutattak meg, így még inkább értékelhető az, hogy ott lehettem az olimpián, ez az én életem aranyérme.

Sikeres sportfilmek

A Terepfutás (2015) egy futóedző karizmatikus egyéniségét és hatását mutatja be Kevin Costnerrel, a Creed (2015) egy bokszfilm Sylvester Stallone közreműködésével. A Mélyütés (2015) egy krízisbe kerülő bokszoló harcát ábrázolja, a szintén tavalyi Meru hegymászók fantasztikus kalandjaiba ad betekintést, Cristiano Ronaldo életrajzi filmje is tavaly jött ki. Az amerikaifoci világát mutatja be a Sérülés (2015), The Program címmel jelent meg tavaly Lance Armstrong életrajzi filmje, tavalyelőtt Muhammad Aliról és Marco Pantaniról készült film. 

További cikkek

Búcsú

"Azóta nem térek magamhoz" – így emlékeznek Csollány Szilveszterre a sporttársai

Gyász

Szívszorító! Videón Csollány Szilveszter életének nagy pillanata, így lett olimpiai bajnok

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Amikor Csollány Szilveszter olimpiai bajnok lett – videó

borsonline.hu

Gyomorfájásnak indult, életveszélyes állapotba került a fiatal férfi Tiszafüreden

life.hu

7+1 hétköznapi szokás, melytől hamarabb öregszel

kemma.hu

Május 1. úti gyalogosgázolás: megszólalt az édesanyjáért aggódó férfi

origo.hu

A tongai vulkánkitörés több száz hirosimai atombombával is felért - videó

nemzetisport.hu

Videó: Klopp mindig gondol a szurkolókra, most söröket osztogatott

origo.hu

Látványos légifelvételek a lovagkirály kedvenc várának felújításáról - galéria

mandiner.hu

Román polgármester: Bizonyított, hogy az ereklyés körmenet gyógyítja a koronavírust

borsonline.hu

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

life.hu

Döbbenetes dolgot állít Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

origo.hu

Kékvérű kolosszus a német SUV-ok ellen - Range Rover (2022) bemutató