Sport

Fifa maffia: Már az 1954-es vb sem volt tiszta

jk

Létrehozva: 2015.11.30.

Érdekes könyv jelent meg magyarul. Thomas Kistner német újságíró FIFA maffia című munkája lerántja a leplet a szervezet sötét ügyeiről.

Kistner úr, nem fél, hogy a hatalmuktól, hamis glóriájuktól megfosztott tisztségviselők bosszút állnak?

Egy cseppet sem. Nem alaptalanul vádaskodtam, a svájci ügyészség dokumentumai és az FBI vizsgálódásai alátámasztják szavaimat – árulta el a Borsnak a Budapesten vendégeskedő szerző, a Süddeutsche Zeitung munkatársa. – A könyv Németországban három éve megjelent, s azóta a FIFA mindenható urát, Sepp Blattert is partvonalra tették.

Szinte az egész labdarúgó-vezérkar romlott, de mikor volt az utolsó tiszta világverseny?

Talán 1954-ben, Bernben, de akkor is meg nem engedett szerek használatáról suttogtak. A futball a szórakoztatóipar milliárdos forgalmú része, ezért, az autonómia álarca mögé bújva, nem akarnak bepillantást engedni a kulisszák, a pénzügyek mögé.

Ezek szerint már a hatvanas-hetvenes évek is fertőzött volt?

Attól függ, a korrupció melyik fajtájáról beszélünk, az 1974-es vb haiti doppingügye is ide tartozik, s persze a bunda: 1978-ban Ar­gentína, minő véletlen, 6-0-ra verte az addig remeklő Perut, rá­adásul nem a rivális Brazíliával egy időben játszottak. A FIFA pedig semmit sem tett. A rendezői jog odaítélésekor is dollármilliók mozognak ellenőrizetlenül.

Ön szerint hogyan lehetne megtisztítani a labdarúgó-vezérkart? Teljesen ki lehet zárni a korrupciót?

Átláthatóvá kell formálni a FIFA-t, amely fennen hangoztatja demokratikus jellegét. De például egy apró óceániai szigetnek – ahol még futballpálya sincs – ugyanannyi szavazati joga van, mint Németországnak vagy Brazíliának. A sportág támogatása ürügyén évi 250 ezer dollárt kap a sziget. Hová tűnik ez a pénz? A vezetők csak voksokat vásárolnak, de most optimista vagyok, elindult egy folyamat, amely megújulást hozhat. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek