Sport

Építészetileg csodát tett London - fotókkal

Szabó Sándor

Létrehozva: 2012.07.11.

Az olimpiai küzdelmeket azok is érdeklődve figyelik, akik nem sportbarátok, az építészet remekei őket is lenyűgözik. Összeállításunkban a hat legszebb londoni helyszínt mutatjuk be.

A huszonhat sportág versenyeit 32 színhelyen rendezik. A fővárosiak sorában található a patinás Wembley-stadion, a teniszcsaták wimbledoni lebonyolítása egyenesen telitalálat. A Hyde Parkban ezúttal nem a nagy dumás emberek eszmefuttatásai kerülnek középpontba, hanem a triatlonisták tusakodása, a Brit Lovas Testőrség Felvonulási terén pedig a strandröplabdázók miatt terítenek le homokot. Nem vitás, a londoni Olimpiai Parkban találhatók a legimpozánsabb létesítmények.  

 

Alumínium alatt repeszt Gyurta  

Az olimpiatörténet legszebb létesítményében versengenek Gyurta Dani és úszótársai 17 500 néző előtt. Odabenn három medence található, melyek összesített vízigénye tízmillió liter. A tervező a Bagdadban született brit állampolgár, Zaha Hadid. Az alumínium tetejű csarnok két lelátóját a küzdelmek végeztével elszállítják, egy új csarnok építéséhez használják fel. A medencék vízhőmérséklete nem lehet több 26 foknál, azt folyamatosan ellenőrzik.   

 

Acélstadionban kovácsolják Pars aranyát   

Az atléták versenyeznek a nyolcvanezres létesítményben, s itt rendezik a nyitó- és záró ceremóniát. Az építkezés során tízezer tonna acélt dolgoztak be, e vonatkozásban a rendezők takarékosabbak voltak pekingi elődeiknél, hiszen a kínai, Madárfészeknek becézett stadion kivitelezése során 42 ezer tonna fogyott. A nézők öt hídon jutnak be a lelátóra, s nézhetik mások mellett Pars Krisztián kalapácsvetését. 

 

Bringás csodacsarnok 

Az üvegfedelű palota a pályakerékpáros- és BMX-viadalok otthona. A játékok legesztétikusabb színhelye, a felső karéjából csodálatos kilátás nyílik a környékre. Levegőforgató berendezése egyedi, a hatezer néző nem észleli, hogy egy csarnokban üldögél, mivel a természetes levegőt áramoltatják a Velodrome belsejében.   

 

Nincsenek veszélyben a fejek

A 12 ezres kosárlabdacsarnok nemcsak a gyűrűk urainak vetélkedését látja vendégül, hanem – a csoportmeccsek után – a kézilabdázók is ide költöznek augusztus nyolcadikától. A tervezők gondoltak arra, hogy igen magas sportemberek fordulnak meg falai között, ezért a beltéri ajtók 240 centisek.

 

Rézkockában a Mocsai-fiúk 

E hétezres kapacitású csarnokot a tetejét fedő anyaga alapján Rézdoboznak nevezik. Abban a kézilabdázók – így Mocsai Lajos kapitány férfi együttese – csoportmeccsei, továbbá az öttusázók vívócsatái láthatók. A takarékosság jegyében a létesítmény tetejéről elvezetett csapadékot összegyűjtik, a vécékbe vezetik, így azok vízigényét negyven százalékkal csökkentik. 

 

Multifunkcionális bérlemény  

A Temze-folyó partján, a Royal Docks melletti kulturális és kiállítóközpontban, az ExCeL-ben birkózók, súlyemelők, taekwondósok, asztaliteniszezők, cselgáncsozók, vívók küzdenek. Az építtető egy abu-dzabi cég, mely bérbe adta a palotát. A szervezők öt, egymástól elválasztott arénát alakítottak ki, valamennyibe tízezer drukker válthat jegyet.

 

EGYSZER VOLT 1936

Minden idők legnagyobb hosszútávfutója, Paavo Nurmi kilenc olimpiai aranyat nyert 1920 és 1928 között, csak azért nem szaporíthatta győzelmei számát, mert 1932- ben nevetséges vádakkal profinak minősítették. Minő meglepetés éri ezek után azt, akinek kezébe kerül egy 1936-os német újság, s azt olvassa benne: Nurmi két aranyat nyert. Pedig igaz. Csak ez a Nurmi nem a futópályán aratott, hanem a lovasversenyeken, nyereggel a hátán. A militaryban egyéniben és csapatban is győztes Ludwig Stubbendorf lovaként jutott fel (újra) a csúcsra.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek